Utorak, 22.09.2009.

01:07

"Danas": Pomoć za SPC iz budžeta

Srpska pravoslavna crkva bi preko Ministarstva vera trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, piše “Danas”.

Izvor: Danas

"Danas": Pomoæ za SPC iz budžeta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

129 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 14 godina

sve je to lepo , daju se pare crkvi , sta ces siromasni ljudi, treba da im se pomogne , nema se , siromasne crkve, hriscanski je pomagati , nego ko li ce meni pomoci , dobih lepo otkaz na poslu pre neki dan , pa mi jos rekose , ovih zadnjih 15 dana ti nece biti placeno!!!

Snezana

pre 14 godina

Ma ne svidja mi se i tacka... Iako bar jednom u 3 nedelje idem na Sv. Liturgiju, imam predivnog duhovnika - svestenika koji mi na primer nije naplatio krstenje i koji svojoj duhovnoj deci ne naplacuje krstenja i vencanja. Al u istoj crkvi sluzi i jedan a la Amfilohije koji me svojim izjavama na propovedima ponekad bas razbesni i sokira. Dajem prilog i volela bih da znam za sta su te pare otisle - zelim da se crkva oslika, da ima nove lustere i tepihe, puno ikona, ali ne zelim da finansiram blagostanje onog a la Amfilohije i svih koji umesto ljubavi i smirenoumlja propagiraju borbu sa neistomisljenicima i zilotsko tumacenje Svetog pisma. Svi Srbi kroz porez treba da dajemo za ocuvanje i renoviranje starih manastira jer su spomenici i svedoci nase (na zalost davne i do sada neponovljene) kulture, al samo za to. Za ostale svrhe, nek daje ko zeli i koliko zeli.

aca

pre 14 godina

Meni pre par nedelja umrla baka, posto zivela na selu, jedinu prodavnicu pogrebne opreme drzi lokalni pop. Ujak da bi njega ispostovao kupi sve kod njega po duplo visim cenama, da bi taj isti pop dosao da drzi opelo od citavih PET minuta i zato uzeo "samo" 5000din. Uzgred ima nekoliko automobila i par stanova u Bg. A ja da im dajem solidarnu pomoc, ma promenicu veru zbog takvih. A to je pop u seoskoj parohiji, sta li tek rade vladike. Bio sam istinski vernik, vec nekoliko godina NE ulazim u crkvu.

Pera

pre 14 godina

Predlazem da klerikalna vlada srbije uvede svim gradjanima srbije obavezno placanje crkvenog dinara koji ce se placati uz racun za el. energiju, pa ko ne plati da odmah rade makaze.

Sasa

pre 14 godina

Ovo je strasno! Crkva ljudi ne zna sta ce sa parama, popovi zaradjuju novac da u keshu pupuju limuzine, a oni im daju donaciju. Stvarno, mozda na Kosovu zive tesko, ali neka sami preraspodele. Sta ce crkva da dobije donacijom, mozda dobije milione, ali sigorno nece da dobije vernike koji kao deca sada slusaju kako im roditelju psuju po crkvi. Da li ste culi da je crkva sagradila neko sirotiste ili da je dala neki poklon za Novu godinu, Bozic ili Uskrs, ovde u Krusevcu to ne cini. Kome su oni uzor? Oni su deci uzor kao mogucnost da sa malo truda lako zive isto kao i mafijasi..

Slobodan

pre 14 godina

Ima se,može se... Otpuštajte radnike, smanjujte administraciju, ali pomažite crkvu sa milionima da bi mogli jadni ovozemaljski sveštenici da se voze u džipićima... Mislim da je krajnje vreme da se povede društvena rasprava o ovom suludom trošenju državnog novca na crkvu, a oni koji znaju kolike su tarife sveštenika za razne njihove "usluge" treba da se zapitaju gde su ti novci i zašto je crkvi potrebna pomoć... U ustavu stoji da je Srbija sekularna država,tj. crkva je odvojena od država, pa ljudi, poštujmo ustav za koji se svaki dan hvatamo!!!
Nemamo pametnijih načina za trošak tih para, od rupa na putevima, trulih mostova za koje molimo Evropu da ih krpi svojim kreditima, nerešenih radničkih pitanja, nezaposlenosti, mi pare koje imamo prosipamo u bezdan koje se zove crkva, ili ćemo dići kredit od neke institucije kod koje nismo prezaduženi,da bi pomogli "sirotoj" crkvi...
Skandalozno i recimo jednom DOSTA!!!

dejan

pre 14 godina

SPC je takodje nevladina organizacija! S tim sto je najveca u zemlji! Sa nekih 5000.000,00 clanova i vise sa istorijom starom 780 godina! Neki su aktivni neki ne. I druge NVO organizacije dobijaju novac iz budzeta dok SPC ima hiljade aktivista tj aktivnih clanova. Manje NVO imaju do 10 clanova i dobijaju 1000 puta vise novca po clanu vise iz budzeta od SPC. Moze i ovako da se gleda! Istina je istina

zoran

pre 14 godina

Aman zaman pa oni se vozaju Džipovima i Harlejima a iz budžeta im se dodaje. Neka mi neko obrazloži uopšte svrhu njihovog postojanja, dok pričaju tako kako pričaju.
I njih treba zabraniti kao ekstremiste.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ovo samo potvrdjuje da se spremaju novi izbori i da zbog toga nije bila u interesu gay parada a u interesu je ova donacije, uplasio se Tadic da mu Nikolic ne postane premijer pa daje nacionalistima i sakom i kapom, ajde vise i to da se zavrsi, LDP ce po prvi put dobiti moj glas pa da zabranimo SPS i SRS posle toga uz Cedu Jovanovica kao premijera!

boris023

pre 14 godina

dosta mi je crkve, izlapelih bradonja sa mutnim pogledima, hriscanin sam, verujem u dobro u bogu i u dobro u ljudima. NE VERUJEM u pahomijevog , amfilohijevog i irinejevog boga. SRAMOTA

Djape

pre 14 godina

Izgleda da popovi drapaju previshe iz priloga vernika, pa sada treba poreznici da placaju desno-radikalno nastrojenu crkvu?

ma jelte molim vas!?!!

ne u moje ime i pitam s kojim pravom!

uveli su cenovnike u crkve, voze se u skupocenim autima, imaju svoje firme, mlacenje lopatom naplacuju 300, 400 ili 500 EUR, ne placaju porez, ne vode knjige priloga, podrzavaju zverska nasilja i fashizam, da ne nabrajam dalje?

zar za to placamo porez? a nema za skole, puteve, zdravstvo?

inicijativa da se crkva (sve veroispovesti) sto pre proteraju iz drzave i stave pod kontrolu, makar i uprave prihoda!

dole ovakva klerikalna ... vlada!

Hmm

pre 14 godina

Dobro, sad objavite koliko drzava izdvaja iz budzeta za sport!
Koliko ja para izdvajam huliganima i lopovima koje hapsite svaki dan po ulicama i kancelarijama sportskih drustava? A ja niti treniram niti gledam sport!
Ne mislim ja bukvalno, nego hocu da kazem: TREBA! Treba finansirati i verske i sportske i skolske i kulturne institucije, i ne vidim u cemu je tu problem!? Da, u svakoj od tih sfera ima isti nivo korupcije, sto treba spreciti represivnim metodama a ne stopiranjem finansiranja tih institucija!

Dragan

pre 14 godina

Kao poreski obveznik zahtevam da novac od mog poreza koristi iskljucivo za:
- pomoc Miladinu Kovacevicu (za placanje greha njega i njegovih zastitnika, skolarinu,...)
- pomoc Miroslavu Miskovicu (Vlada je vec zakljucila da je covek u krizi i da mu treba pomoci)
- pomoc RTS-u (ocigledno pretplata nije dovoljna kada nam repriziraju Otpisane)
- pomoc fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan (mali su transveri igraca pa klubovi nemaju za struju, vodu i ostale dazbine)
- plate u novoosnovanim Vladinim agencijama (obecase da ce smanjiti broj ministarstava a od toga ispade samo kreiranje nekoliko novih agencija).
Ako posle svega nesto ostane, dajte i skolama, obdanistima, bolnicama, mozda i Crkvi.

zakonska tamjan mešalica

pre 14 godina

Zakon je totalno glup i prepisan iz komunistickog vremena. Npr: Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine, zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti itd., je citanje bukvice Crkvi, kako i gde da zaradjuje, kako i gde da trosi. Crkva je u tom pogledu apsolutno samostalna, i ne treba drzavne recepte. Drzava se ovim zakonom mnogo mesa u crkvene stvari, zato nije ni cudno da Crkva to isto cini u pogledu drzavnih stvari.

da te pitam

pre 14 godina

-Iz koje kasice ce da uzmu pomenutu cifru?
-Na osnovu kog zakona?
-Je li bilo glasanje za taj predlog?
-Kad je bilo to tajno vjencanje Crkve i Drzave?
-Da li se pod tim, Crkva, podrazumijevaju i sve ostale vjeroispovijesti..tj crkve?
-Je li to davanje, posudba ili namet?
-Je li to Crkva na prosjacki stap pala pa umjesto skrtih donatora spala na nasu kasicu da praznimo?
-Imam jos dug spisak pitanja, ako dobijem odgovor bar na jedno, hrabro cu da se suocim sa sobom, trazit cu oprost, pokajat cu se. Povjerovat cu da da nisu toliki bezboznici, povjerovat cu da je ovo bio samo ruzan san.

jelena

pre 14 godina

Zakon o crkvama i verskim zajednicama:
Clan 6:"Crkve i verske zajednice su nezavisne od drzave i jednake pred zakonom"
Cl.9 "Crkve i verske zajednice
koje su registrovane u skladu sa ovim zakonom imaju svojstvo pravnog lica"
Imovina i finansiranje
Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine,zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti na neprofitnim osnovama, u skladu sa zakonom.
Cl.28 Radi unapredjivanja verske slobode i saradnje sa verskim zajednicama, u obostranom interesu, drzava moze da materijalno pomaze crkve i verske zajednice.
Cl. 30 Prilikom obavljanja delatnosti i obezbedjivanja prihoda u skladu sa ovim zakonom crkve i verske zajednice mogu biti potpuno ili delimicno oslobodjene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajuci javni prihod"

Ako su crkve i verske zajednice odvojene od drzave zasto ih drzava finansira?
Ako su crkve i verske zajednice pravna lica kako kao takva mogu biti oslobodjena placanja poreza?
Crkve i verske zajednice se finansiraju iz sopstvenih prihoda prema tome zasto im se dodeljuju silni milioni?
Ostalo je vec receno.
Zakon:
http://www.mv.sr.gov.yu/cir/images/stories/pravna_akta/zakon_o_crkvama_i_vz.pdf

Jefimija suzonoša

pre 14 godina

Crkva je stub drzave. Crkva je ucestvovala u osnivanju i rusenju svake srpske drzave. Crkva je kadila, ispracala i docekivala heroje u svim srpskim ratovima. Srpska pravoslavna crkva, je iskljucivo srpska, i tako ce ostati. Koliko nas to kosta? Ta ne mari! Sve kosta!

s.gresnica

pre 14 godina

Cekajte malo, nemoj odmah da galamimo, treba da ima neko objasnjenje.
-Da nije neko od njih mozda bio u izaslanstvu gore pa se trazi neki otkup?
-Da nije mozda Crkva planirala da izvede neka nevidjena dobra djela pa trazi samo zajam od drzave?
-Da nije kao obrtna firma mozda dobila mogucnost da napravi nova radna mjesta za nezaposlene?
-Da ne ulaze mozda ta Crkva u neku novu Petnicu?
-Da nece mozda da iskorijene glad i bijedu u Srbiji..?
Imam jos mnogo pitanja,necu da se bacam kamenom prije nego saznam bar jedan pametan razlog, pa stoga, idem Bogu da se pomolim da mi da odgovor, jer ovo sto citam izgleda mi do bola bezbozno.

agnostik

pre 14 godina

Polako, polako! Nisu svi poreski obveznici vernici, donacije crkvi treba da budu na dobrovoljnoj osnovi kao u svim NORMALNIM zemljama. Jednostavno, ne zelim da placam porez i da deo ide crkvi. Svi dovoljno znamo o SPC, svaki komentar je suvisan.

dejan

pre 14 godina

Kao ubedjeni ateista, srpske nacionalnosti, nikako se ne mogu sloziti sa cinjenicom da se novac od poreza na moju platu daje bilo kojoj verskoj organizaciji.
U trenucima kad crkva inace ima povlasceni polozaj kod drzave, jos i ovo. Ali ova drzava od pre neki dan...

Usput, za moje omiljene svestenike, Pahomija (novi auto, a mogao bih upotrebiti i neki od citata iz Amfilohijevog skorog govora), Ilariona i onog popa sto mlati ljude lopatama poseban pozdrav.

bobana

pre 14 godina

cekajte, crkva tvdi da su 84% gradjana srbije vernici pravoslavne veroispovesti. U glavu to je 6.371.584 gradjana po popisu. Pa zasto ti vernici ne izdrzavaju Crkvu svojim dobrovoljnim prilozima. Neka svaki da 10 evra to je preko 63 miliona evra. Uostalom zar nisu gadljivi na nase nevernicke pare iz Sodome i Gomore.

Ilija

pre 14 godina

Treba pomoci nasoj Pravoslavnoj Crkvi, jer ona je temelj Srpske nacije! A temelj crkve je Hristos, to svi znaju! Vjeciti Hristos i vjecita crkva!

karadjordje

pre 14 godina

Ja sam Srbin teski Pravoslavac, ali kada vidim ovakve vesti naterace me da vise nikada ne ostavim ni dinara u neku crkvu.
Za moju skolarinu nemaju para iako sam dao uslov, a evo primer iz moje okoline pa vi vidite koliko je potrebno pomagati svestenicima.
Devojka i njen brat postanu punoletni, otac joj je svestenik i za osamnaesti rodjendan im oboma kupi nove glanc nove automobile i to ne juga ili tako neku krsinu nego Megana, BRACO SRBI.
A ja moram da radim na gradjevini 3 meseca kao crnac da bi zaradio za svoju skolarinu.
Navedite mi jednog svestenika koji vozi polovan auto, sve sami Jeep-ovi.
SRAMOTA

Aleksandar

pre 14 godina

Cek cek, koja je ovo godina? Gledam ovo na kompjuteru tako da ne mere biti srednji vek... Ah, da, znam, Kostunica i mracnjaci su na vlasti... Sta, nisu? Auuu, onda ovo mora da je nocna mora, neka me neko ustine da se probudim...

Zoks

pre 14 godina

To je bacen novac. Ali drzava, tj. njena vladajuca struktura hoce da ga baci. Mora da je procenila da ce nesto dobiti za uzvrat.
Upitajte se braco Srbi, sta je to sto bi vladajuca struktura mogla da dobije od crkve. Pa kada nadjete odgovor proci ce vas jeza.

???

pre 14 godina

A mi NEZPOSLENI? Da li moze drzava i na nas da misli. Njima je i RESTITUCIJOM vracena imovina, a nama gradjanima se ne zna ni kada ni da li ce. Molim drzavu da bude prema svim gradjanima majka!

student

pre 14 godina

nek ih njihovi vernici finansiraju direktno, a država neka štiti one crkve koje su spomenici kulture
čist račun duga ljubav, pa onda da vidimo koliko ima pravoslavnih vernika
lako je mrsomuditi o pravoslavlju kad ne odeš ni jednom u crkvu, nisi dao pare koje su je ozidale i slično

moj deda je prodao njivu svoju da bi u seoskoj crkvi mogao da se oslika deo ikonostasa i normalno da je onda bio uključen u religijski život, a ovi danas što se izjašnjavaju na popisu kao pravoslavci a pravoslavlja videli nisu, pa zbog toga država kao nešto "pomaže" crkvu... nemam reči

naravno, crkvi to ne smeta ni najmanje: oni nemaju da se bakću sa pastvom, imaju slobodnog vremena za ribanje BMW-a, para kaplje, milina

Kursula

pre 14 godina

Ovo je zaista necuveno. Pa ta SPC je jedan od sponzora terora koji nam se desava po ulicama, a mi ih jos finansiramo. Da li neko moze da mi garantuje da se taj novac ne preliva u dzepove Obraza, 1389 ili pak Nacionalnog Stroja?
Kada ce crkva poceti da izdaje fiskalne racune? Pa valjda je greh otudjiti i utajiti novac od sopstvenog naroda!!!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Boze mili, ne znam sta jos treba ovom narodu neko da ucini da bi se on pobunio, pa ako kao svestenik ne placas porez, nemas fiskalnu kasu, dobijas donacije koje ne prijavljujes, uz to ne moze niko da te tuzi usled nesavesnog rada, zasto onda neko da odluci da upise medicinu i da leci ljude kad je bolje da se bude pop???

Dragan Matic

pre 14 godina

Ja stvarno ne mogu da poverujem. Ko je ovde lud!?!?? Pre deset dana je objavljena vest o platama koje crkvenjaci imaju. Alo ljudi jeste li normalni bre!!!?

woodpekerB

pre 14 godina

Šta se ovo dešava, presušili tajkuni koji su svoje grehe okajavali astronomskim donacijama. Sada treba raja na silu kroz porez da popunjava "rupe" u skromnom fondu SPC-a.

Bata

pre 14 godina

Da li znate kako oni dele pare sa svojim poslodavcem? U Sokobanji odavno postoji anegdota da popovi stave pare u kesu, kesu bace uvis i kazu: Boze uzmi sto je tvoje, a sto padne na zemlju to je moje!

NemanjaBGD

pre 14 godina

Kakva smo mi naopaka drzava!!!!

Da li ovo znaci da ce popovi poceti da izdaju fiskalni racun kada uzimaju 50 eura (minimum) za krstenje deteta, ili koliko god vec uzimali za sve ostale usluge???

Ne znam koliko se naplacuje prebijanje lopatom...

I bez ove "drzavne pomoci", mislim da je crkva dobro stajala finansijski, a ovako samo dokazujemo da smo postali prva pravoslavna dzamahirija!

Uostalom, i mi smo budale sto se cudimo, kada znamo da se u Srbiji ne sudi ni popovima pedofilima, zato sto se dozvoljava da tuzba "zastari".

Normalni i posteni ljudi, bezite iz Srbije sto je pre moguce. Ova zemlja je osudjena na propast, ja nazalost ne vidim kako ce Srbija i srpski narod opstati pod ovim uslovima.

Nek' nam je sa srecom.....

Zoki

pre 14 godina

Ovo je nablaze receno drzavni bezobrazluk. Grade crkve na svakom cosku, vozni park ispred crkava i manastira je kao ispred Saveta Evrope u Briselu, a placaju poreski obveznici svih vera u Srbiji. Da li neko u Vladi cita Ustav gde pise da smo sekularna drzava, odkud onda ovaj bezumni postupak. Kako ce ovo da opravdaju pred MMF za "smanjenje troskova u budzetu"

Vitomir Redić Beograd

pre 14 godina

Svaka novčana dotacija za bilo koju crkvu je besmisleno bacanje para. Od toga, što crkva u ova ekonomski teška vremena bezočno, na sve načine, grabi pare iz budžeta, ne postoji ništa podlije na svetu...

spoljni neprijatelj

pre 14 godina

Javno priznajem i obecavam:
- Priznajem da sam pogresio sto sam ikada krocio u srpsku pravoslavnu crkvu. Oprostite to sam cinio zbog nekakve nostalgije, parcenca gibanice, rekoh ljudi pricaju moj jezik, bolje cu upoznati nasu trnovitu istoriju, a onog Drazu sa slika cu vec nekako ignorisati, a time izbegavati i one nekulturne popove. E sada vidim da sam im time cinio medvedju uslugu sto sam im tamo ispunjavao prostor i da sam doprineo da nejaki/siromasni/progresivni/posteni stanovnici Srbije ispastaju zbog toga.
- Obecavam da u srpsku pravoslavnu crvku nikada vise necu krociti dok se fudamentalno ne transformise i kad prestane da se mesa u politiku. Obecavam da cu od sada dobrovoljne priloge radije davati srpskim gej organizacijama, nego zapusteno bradatim manipulantima.

autonomas

pre 14 godina

Pa i treba drzava da ih pomogne. Znate li vi posto je gorivo za dzipove? Pa obezbedjenje i telohranitelji? Pa sakrivanje ratnih zlocinaca?
To kosta braleeeeee....

MISLITE O TOME

pre 14 godina

Dragi susjedi, Borise Tadiću, Mirko Cvetkoviću, Bogoljube Šijakoviću, građani Srbije!
Lijep pozdrav šalje vam vaš susjed Stipe Mesić :)))

Milan, kruševac

pre 14 godina

Poreski obveznici RS finansiraju jedan od osnovnih destabilizujućih elemenata ovog društva, koji umesto da vodi racuna o kulturnom nasledju naroda i širi one najlepše hrišćanske vrednosti, teži da ih uništi, ili podjarmi obrascu istočnjačke teokratske despotije, šireći mržnju, netoleranciju i paganske običaje. Daleko je to od hrišćanstva. Verujem da su i Hrist i sv.Sava, na čiji se put toliko pozivaju, od njih okrenuli glave.

Amos

pre 14 godina

Podelimo taj ukupan iznos sa ukupno svestenika i monaha - ispadne oko 170000 po osobi.. Ako oduzmemo monahe koji po svojoj prirodi ne bi trebalo da uzivaju u novcu - penje se na na oko 250000 po svesteniku godisnje. A gde su tek po 10 eur za svaki 'izlazak na teren'..
A gde

dusan

pre 14 godina

vazi. samo vi od nasih para dajte spc.
oni ce samo nastaviti da grade crkve na svakih 500m i da nam uz put drze predavanja o moralu.
pogledajte malo koja kola voze gospoda svestenici.
mislite o tome.

Đole

pre 14 godina

330 miliona dinara = godinu dana besplatnog školovanja za 3548 studenata ili četiri godine besplatnog školovanja za 887 studenata.

Šta mislite da nam je potrebnije?
Dogma i religija ili obrazovanje i nauka?

m1lan

pre 14 godina

Mislim da je lep gest da se na bilo koji nacin pomogne Crkvi, jer nas je ona odrzala tokom mnogo godina pod turcima, i bila jedino svetlo u mracnim vremenima, kakvo je i ovo danasnje......
Neizmerna umetnicka vrednost nasih crkava i manastira propada ili biva unistena, a monastvo u tim istim crkvama je jedini trag nase vere na Kosovu i Metohiji, naravno uz malobrojni srpski narod uz njih, ali da nije njih ni narod ne bih ostao.......

Baksuz

pre 14 godina

Gorko iskustvo me je naucilo, da u Srbiji nema ni duhovnosti, ni covekoljublja, koje bi bilo koga ko raspolaze novac nateralo da nekome da ne bas mala sredstva, a da za uzvrat nista ne ocekuje. Racunica je jasna obostrano, crkva je veoma aktivna u politickom zivotu, a ko izbliza pogleda vozni park nasih vrlih arhijereja i njihove luksuzno uredjene rezidencije, bice mu jasno da je interes obostran. Ne treba brkati religoznost, kao duhovno opredeljenje pojedinca i crkvu kao instituciju. Svestena lica su ljudska bica podlozna grehu, iskusenja su prevelika u ovom izopacenom drustvu sa pomeremecenim vrednosnim sistemom, pa niko ne treba da se cudi.Cak i u ovom haosu svake vrste, svakom iskrenom verniku je jasno da je vlast uvek bila vlast, da je crkva uvek bila uz vlast (izuzev u vremenima progona kada su joj ostajali privrzeni samo oni koji su svojim zivotom svedocili ono sto ispovedaju). Uostalom, prema Jevandjelju, svako ce individualno polagati racune pred Bogom za sve sto je ucinio u zivotu, dobro i lose. Sto je neko visi na lestvici drustvene i crkvene hijerarhije, njegova ce odgovornost, pa i nagrada ili kazna biti veca. KO IMA USI NEKA CUJE I NEKA SE RAVNA PREMA TOME!

Milko

pre 14 godina

Podržavam ovu odluku države.
Gledam samo, polovina popova nema džipove.
A treba i finansirati ove što nas čuvaju od Gej populacije, Francuza, Poljaka, Australijanaca, američkih studenata i dr...

A GDE STE BILI VI???

pre 14 godina

Pisem vam sa Kosova i Metohije i mogu vam reci da kad je bilo najteze 1999 i 2000, jedina institucija koja je ostala uz svoj narod je bila crkva i jedan je od glavnih razloga sto u centralnu Srbiju nije otislo 100 000 vise raseljenih nego sto ih ima sad!

Vasa Stajic

pre 14 godina

Neverovatno! U ovoj zemlji su svi vernici. Gde su nestali ateisti, agnostici, deisti... Ne mogu da verujem da moj novac koriste gospoda iz Dveri i 1389 (istog tipa gospodstva kojeg je bio i gospodin Legija, vidi pod Voj. dr Koštunica). Crkvi nije gadno da uzme pare od ljudi koji ne veruju u boga! O tempora o mores! Svako bi morao da se izjasni da li želi da se pare izdvajaju za crkvu (i koju!)i to se skida direktno sa njegove plate a ne da nas nas sve proglašavaju pravoslavcima.

Nikola

pre 14 godina

Majka crkva se dotira iz budzeta, koji je pak skupljen ubiranjem poreza i od onih koje je crkva nazvala satanistima i decom sodome i gomore.
Nisu dobri za paradu ali mogu da prodju kad treba da se opeljese.

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Sta reci a da ne bude malo neukusno. Sokantno je da drzava placa SPC, dzabalebarosi, i neradnici rade u toj SPC. Sve je to jedan show bussines, krstenja, vencanja, sahrane - sve im se to naplacuje, a posle toga najbolji batak, najbolje vino, ispred popa, a pola Srbije nam je u rasulu, gladno, golo, nezaposleno...SPC treba da se postidi, ako uopste oni znaju sta je sram, ljudi dzip od 26.000Eura, pa zar nije mogao polovnog opela da uzme, ne nego novi dzip. Pohlepa, oholost i sve ostale nehriscanske karakteristike "krase" SPC. A i narod vidim polako pocinje da shvata neke stvari, sto mi je drago. Pozdrav iz Panceva

Ja

pre 14 godina

Crkva jako voli da zameni pojmove 'ugled' i 'tradicija'. Kada se dete krsti, roditelji ne biraju između više crkava pa da izaberu onu koja ima najveći 'ugled', nego idu u onu crkvu kojoj tradicionalno pripadaju. A SPC uporno plasira pojam 'ugled', da bi se predstavila boljom i važnijom nego što jeste.
To je nešto kao kada bih ja rekao da je automobil u Srbiji veoma 'ugledno' prevozno sredstvo ili da je hleb 'najuglednija' namirnica.

Ali šta drugo i očekivati od demagoške organizacije, kojoj je cilj da za nematerijalnu uslugu dobije materijalnu vrednost, pa još oslobođeno PDV-a?

Iskreno, ako država već pomaže SPC da bi opstala, onda neka SPC lepo ukine naplaćivanje usluga i neka se ponaša kao i ostale neprofitne organizacije koje žive od budžeta, kao što su muzeji, galerije, biblioteke i slično.

Mila porodilja

pre 14 godina

Ej a kako bi bilo da drzava prvo isplati trudnicama i porodiljama ono sto duguje pa nek se onda brine o statusu crkve. Mislim, cisto uskoro ako ovako nastave da vode racuna o natalitetu uskoro nece imati ko da ide u crkve pa da ne bacaju pare za dzabe.

Neko

pre 14 godina

I posle neka mi neko kaze da je Drzava Srbija podrzala "Povorku ponosa"! Setite se izjave gospodina "pukovnika" Amfilohija! MORE U MISIJU RUPU BI JA VAS! Em ne placate porez nego se jos od mojih para finansirate!
Pametan je Mesic... U misiju rupu!

Milosh

pre 14 godina

Da li je deo tog novca i od poreza gej populacije... mislim glupo je da i njihov novac ide za one koji ih osudjuju ili su i oni dobri kada se daje novac?

marsel

pre 14 godina

u nemackoj je sistem sledeci :
ako se pri prijavljivanju donijanju posla deklarisete kao npr. pravoslavni vernik, vama ce se na ime troskova crkve skidati procenat plate za pravoslavnu crkvu. to isto vazi i za katolicku, protestante itd... ako se deklarisete kao nevernik, niko vam nievra ne skida. bas se pitam sta bi bilo sa brojem "vernika" u srbiji da je taj sistem koji je inace veoma visok

Bole

pre 14 godina

Ja osnivam religiju. Ajde uclanite se kod mene pa da trazimo pomoc od drzave. Moraju i nama da pomognu, nema druge. Trebace nam hramovi, dzipovi.... sve nam treba.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne sećam se baš dobro, ali znam da je Tadić pre par nedelja nešto pricao o "Srbiji kao sekularnoj državi".
Moguće je da sam ja tražio objašnjenje pojma "sekularno" u nekom sasvim pogrešnom rečniku. Da, da, sad se sećam, bio je štampan latinicom. Moraću da potražim novije i - srpsko - tumačenje...

Hriscanka - bez posrednika

pre 14 godina

Vec pre vise decenija sam, kao iskrena hriscanka, resila da imam DIREKTAN odnos sa Bogom. Bez posrenika u vidu popova i ostalih, koji su vekovima, pripadnici ove ili one vere, zapodevali najkrvavije ratove i, u medjuvremenu ziveli lagodno medju svojim "stadima" koja su gladovala i, verujuci upravo njima, pristajala na sve tegobe koje im je nepravda u zivotu dodelila.
I danas, usred ove opljackane Srbije, jedino svestenici svih veroispovesti zive najbolje, odmah posle tajkuna. Imaju sve: od luksuznih automobila, ugodnog zivota od naplate svega od krstenja do sahrana, od priloga ubogih i bolesnih koji veruju da ce im blagoslov jednog seoskog ili gradskog popa doneti ozdravljenje, posto drzava, je li, brine samo o onima koji imaju vezu (po novcu ili po stranackoj pripadnosti - o tome bi svedocili, kada bi smeli, gotovo svi medicinski radnici u ustanovama koje bi trebalo da pruze jednaku pomoc svim gradjanima JEDNAKO).

DAKLE, MOJ ODNOS SA BOGOM JE direktan, STO PREPORUCUJEM, KAO KRSTENA HRISCANKA SVIM PAMETNIM LJUDIMA! Svaki iole intelektualac zna da su pravila ponasanja tipa: da se samo preko crkve moze dopreti do Boga, nekada su smislili popovi ili slicni u drugim veroispovestima, SAMO DA BI SEBI OBEZBEDILI LAGODAN ZIVOT. K R A J!Iskreno zalim sve one koji veruju da ce ih neko samo zbog crne mantije dovesti do raja u onom zivotu. Moja deviza je: biti posten, pravedan, ne ugrozavati NIKOGA NA SVETU, brinuti o sebi i svojoj porodici, o bliznjima, pomagati ubogima, sirotinji i nesrecnima... Za takva dela mi uopste nije potreban posrednik do Boga. Narocito ne svi oni koji diljem sveta iniciraju verske ratove, pokolje, terorizam i sl. Svaki moj dinar koji ulazi u budzet, volela bih da se utrosi na obrazovanje moje dece, na lecenje i pomoc gladnima koji, iz ovih ili onih razloga, nisu u stanju da sebi obezbede hleb. Najzad, koga je drzava pitala da iz budzeta odvaja pare i za SPC, kao, mozda i za drugeverske zajednice? Da se razumemo: te pare nece doci ni u paru do vernika. Potrosice ih bahati verski velemoznici, jer da je drugacije, vernici bi vec vekovima bili zasticeni i od gladi i od bezumlja koje im se permanentno uliva u glavu - u ime Boga! Nadam se samo da Bog vidi ovu nepravdu i da ce doci dan kada ce ovo kolektivno ludilo covecanstva prestati!

Beograđanka

pre 14 godina

Pijaca i crkva su izgleda jedina dva mesta na kojima se ne izdaju fiskalni računi.
Za pijacu mi je jasno.
Za crkvu nije. Po kom je zakonu crkva kao institucija, izuzeta od važećih zakona?
Kako je Crkva uspela da ubedi Dinkića da nama uvid u prihod? Da ima, video bi da ti prihodi nisu mali.
Ko je platio zidanje i proširivanje objekata oko crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu? Zašto se bogatije eparhije ne odreknu dela svog prihoda u korist onih siromašnijih?
Pa oni propovedaju jednakost! Zar ne?!
Ja znam da nisam jednaka, pa me opet globi ko i kako stigne.
I na kraju, ne bih volela da budem krivo shvaćena - nemam ništa protiv monaha i monahinja - oni su svojom voljom tu gde jesu, i krotko trpe sve nevolje. Imam protiv onih koji su krotkost, bogoljublje i čovekoljublje zamenili za materijalna dobra po svaku cenu.
I to je Srbija.

romanista

pre 14 godina

Tako je Tadiću !! Nema smisla da nam se popovi i vladike,brukaju u nekim krntijama od 30.000€,svakom po Audi Q7,ipak su to \"sveštena\" lica !!A i skontao sam da si bogu mnogo bliži iz Q7,nego iz stojadina...

Kuki

pre 14 godina

A kada ce crkva da pocne da izdaje fiskalne racune za obavljene usluge? Ali SPC je iznad i izvan zakona, direktna veza sa Bogom, sv. Savom i ko zna kojom jos fikcijom vlasti!

Milos N

pre 14 godina

Bruka i sramota,koliko bi obroka za te pare moglo biti spremljeno u narodnim kuhinjama za ljude koji nemaju ni za hranu??? I koliko bi obroka moglo biti spremljeno za 1.000.000 e koje je dobio onaj siledzija Kovacevic???

Milan

pre 14 godina

A za narodne kuhinje nema para. Treba uvesti porez za crkvu koji ce svako moci dobrovoljno da placa od svojih primanja a ne ovako gde placamo svi.

Aleksandar G.

pre 14 godina

330 miliona? Toliko treba da platimo za one koji Srbiju uporno vuku unazad, u "stari dobri" srednji vek? Toliko kostaju umotvorine o Sodomi i Gomori?
Verovatno cu uskoro da vidim stavku "servisiranje SPC" na racunu za Infostan.

Dok se popovima daje novac koji ce oni verovatno potrositi na "oplemenjivanje" svog voznog parka skupocenim dzipovima, u nasim bolnicama su uslovi za lecenje i dalje katastrofalni.
Ali dobro, ne moze drzava bas svima da udovolji, je l' da?

kesa

pre 14 godina

"u okviru Programa poboljšanja materijalnog položaja sveštenika i monaha".
Da li neko zna svestenika koji ne vozi dobar auto?
Za neupucene: po jednom krstenju, sebi u dzep stave min. 50 EUR-a. A posto su videli da se moze i mnogo vise uzeti, poceli su organizovati grupna krstenja, gde za nekih 15-30min posla moze inkasirati par stotina evra. Naravno bez ikakve priznanice, placenog poreza itd...
Hocu i ja takav posao, i jos drzava da me potpomaze!

Stefan

pre 14 godina

Treba im dati još novca kako bi mogli da unazađuju naše ionako nazadno društvo...
Kada ćemo organizovati neki protest protiv svih sramnih odluka koje su doneli političari u naše ime u poslednjih nekoliko dana - nekoliko meseci - nekoliko godina?

Милован Миловановић

pre 14 godina

Две су институције у српском народу које имају велику историјску заслугу: Српска православна црква и Српска војска. Стога сматрам да држава треба да помаже активности СПЦ-а, како материјално, тако и у сваком другом смислу. Ја као неко ко плаћа порез овој држави немам ништа против да се део средстава одвоји за СПЦ, па и друге цркве и верске заједнице, а не за тамо неке невладине организације, које отворено подривају темеље ове државе. Да ли држава треба да одвоји средства за обнову Хиландара, рестаурацију манастира и цркава, од којих већина чини културно добро изузетне вредности и доказ нашег постојања на овим просторима? Коме то може да смета?

Mihailo

pre 14 godina

Treba hraniti Azhdaju da ne pojede stanovnishtvo. Jezivo. Pitanje crkve da se regulishe tako shto ce se vernici odrediti kao pripadnici crkve i na osnovu toga nek placaju porez i molim lepo. U zhivotu ne bih pristao da se od mog novca finansira jedna takva institucija. Horor!

K

pre 14 godina

Pa da , dajte pare da Artemije poveca platu sa 140000 na "malo" vise, da Pahomije kupi jos jedan dzip. Kad bi taj novac stvarno isao svestenstvu i monastvu kome treba, niko ne bi imao nista protiv. Ko ce da kontrolise kako se to trosi, kad SPC nikome ne polaze racune ni za sta?

Vernik (pravoslavni, da ne bude zabune).

Nele

pre 14 godina

S obzirom da u crkvu ulazim samo prilikom sahrana i vencanja nisam bas za to da kao poreski obveznik ucestvujem u tome. Ali, ajde, kud svi tu i ja, neka se pomognu svestenici po unutrasnjosti. Samo da te pare ne odu za kupovinu luksuznih vozila za Amfilohija & Co.

Beslagic

pre 14 godina

Od ovozemaljskih stvari, popovi i hodze sa ljudima jedino ne zele da podele krizu.neophodno je da drzava gradjane upozna sa podatkom koliko se ukupno sredstava godisnje iz budzeta daje verskim organizacijama. Socijalno osiguranje placamo mi, poreski obveznici, svestenim licima, pri cemu su i kuvari, i spremacice i vozaci - "svestena lica".

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Ja verujem u Boga ali ne i u crkvu. Drzava ni u kom slucaju ne treba da potpomaze bilo koju crkvu, sem da stvori zakonske uslove koji ce garantovati slobodu vera. Svaka crkva za sebe mora da nadje sredstva za finansiranje. Sudeci po proteklom periodu ne vidim zasto se crkva ne obrati njihovim sledbenicima, navijackim grupama i patriotskim organizacijama, koji ce naci neki nacin da prebiju neku drugu grupaciju kako bi ima uzeli pare. Nemojte pogresno da me razumete, sve je to naravno u ime Boga, tako da je to sigurno opravdano.

johnny be good

pre 14 godina

Kako crkva kao preduzece koje ima stalne musterije svakog dana i u svakom mestu i sve vise, da se dotira od drzave. Pa jedno opelo na sa`rani je skoro sto evra po pastiru?! Gde su nase, (njihove) pare?

matori

pre 14 godina

Znaci bice jos novih dzipova!
A treba nekako omoguciti i da do sredstava dodju "pomagaci i cuvari" crkvenih i tradicionalnih drustvenih vrednosti... obrazi, 1389, nasi (njihovi), dveri (i zveri), razne garde i strojevi, itd. itd.
Upravo ZATO ja i ostale ovce placamo poreze i punimo budzet.

SVD

pre 14 godina

U Srbiji ne žive samo pravoslavni građani, nego ih ima iz svih religija. Da li se i tim drugim crkvama daje neka slična pomoć? Ja mislim da imamo previše crkve i popova u našem svakodnevnom životu i smatram da u porastu nasilja ima uticaja i način na koji crkva kvalifikuje neistomišljenike. Gledao sam Amfilohija sa njegovom izjavom o Paradi Ponosa pa mi postaje sasvim jasno odakle naše siledžije crpu inspiraciju. Oslobodite nas malo crkve i popova!

Boris

pre 14 godina

Pa jeste, nakon svih ovih dogadjaja poslednjih nedelja, doslo vreme za isplatu raznoraznih "patriota", "srbIN"-a i slicnih za uterivanja vere i "srpstva"...

Relja

pre 14 godina

Onaj koji je istinski vernik ,taj i pomaze svoju crkvu u granicama licnih mogucnosti...Svi su samo jezikom vernici iz pomodarstva.Istorija je uvek i svugda pokazala da drzava i crkve moraju biti strogo odvojene !!U suprotnom ubrzo su sledile zloupotrebe i progonstva .Sloboda izbora!!!!

duško

pre 14 godina

poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva
!!!???!!!

Neka vladike za početak rasprodaju vozni park, i podele pare siromašnima.

Pretprošlog leta sam gledao neverovatnu scenu: neki pop (braničevska eparhija) 10 minuta se vrti na ulazu u crkveno dvorište. Bilo je tu još nekoliko ljudi, videlo se da nekog čekaju.
Zatim pristiže turbo-naj-ultra srebrni mercedes, uglancan, da bole oči. Ja se mislim, kog li tajkuna ovaj ovako ponizno dočekuje. Kad ono- izlazi vladika!
To je neopisivo vulgarno! I vladika, i taj pop koji mu se klanja, i ljudi koji to plaćaju...

I MI KOJI SMO NATERANI DA TO PLAĆAMO!!!

Dosta toga! Kome je do crkve- u crkvu! Nek ostave više narod na miru! Neka na vratima svake crkve crkva napiše da se mole vernici da ostavljaju veće priloge, zaboga, kriza je, i eto im para! Šta ja imam s tim?!??!
... a to je tek kap u moru uludo potrošenih para ovog sirotog i bednog društva...

bilja

pre 14 godina

Što jes'jes:crkva je uvek pokazivala da ima "svoje" mišljenje,koje se sasvim slučajno menjalo kako su se menjali i režimi!
Ma nemam reči.Škola u kojoj ja radim , u Vojvodini,se ra-spa-da! Dame i gospodo RASPADA. Škola ima oko 1000 đaka. Još dve takve i nadbrojasmo crkvenjake.Ma ne mogu više ni da tupim o tome, razumni ljudi su odavno već sve shvatili...

Vrag

pre 14 godina

A ja cekam godinu dana da mi ministarstvo odobri pare za glupi A3 skener. Bolje da osnujem crkvu Harija Potera recimo, em moralnija, em ne toliko ukaljana pricica. J**** ti drzavu da ti j****.

Srbin USA

pre 14 godina

Svaka cast. Puna podrska za nasu Crkvu iz dijapore, bez koje nas ne bi ni bilo. Kamo srece da ima jos vise da se donira. Ja sam Bogu hvala do sada bio u mogucnosti da pomazem nasu Crkvu materijalno i to cu ciniti uvijek i zovem sve koji mogu da to cine. Pozdrav svima u otadzbini!

punjac budzeta

pre 14 godina

dokle misle da bacaju nasa pare
nek smanje sebi plate i u vladi i crkveni predstavnici
ako mogu vredni ljudi na minimalcu mogu i oni

Milan

pre 14 godina

Koliko AMERICKIH dzipova moze da se kupi za te pare?
I sta ako islmamska zajednica zatrazi pare od vlade ili mozda katolicka crkva?
Koliko para treba da se zavrsi neko porodiliste ili neka decija ustanova,bolnica,koliko sela nema dom zdravlja...?
I za kraj...je li ovo srednji vek kada su vladari zidali crkve i poklanjali crkvi ili smo mi u nekom 21. veku kada su drzava i crkva odvojene...bar tako kazu...ja sam tako ucio.

Vlada

pre 14 godina

Zašto i dinar državnih para ide crkvama u Srbiji? Zašto se te iste pare ne ulože u obrazovanje ili nauku? Prosto finansiramo nazadovanje države, eto to radimo.

filorus

pre 14 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Za Petnicu se nema para u budzetu, za napredak nauke nema se para, povecava se obaveza fakulteta prema drzavi na teret studenata, a finansirase institucija koja ne placa porez, koja prodaje maglu, ciji se predstavnici ponasaju kao legitimno izabrani predstavnici vlasti, koja nazaduje, koja nas vraca u mracni srednji vek svojim stavovima...SRBIJO PROBUDI SE!!!!

v

pre 14 godina

ček, ček nešto mi nije jasno.."Programa poboljšanja materijalnog položaja monaha"??? zašto su se zamonašili nego da se odreknu materijalnih dobara i potpuno posvete duhovnom životu???

Bojan

pre 14 godina

"...u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka..."
Kako je vranjska eparhija u najtezem materijalnom polozaju kada je pre neki dan kupljen dzip?

Dina

pre 14 godina

A zasto bi drzava finansirala crkvu? To bi trebalo da funkcionise potpuno nezavisno!Bolje bi bilo da drzava izdvoji sredstva za mlade ljude, talente, takmicare, sportiste, studente i da bar neki smisao zivota jadnoj mladosti u jos jadnijoj bednoj zemlji Srbiji!

wm

pre 14 godina

Zar je "poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva" nekakav drzavni prioritet? Pogledajte kakav vozni park imaju, pa to su najbogatiji ljudi u Srbiji! Ako oni sami ne umeju da raspodele sredstva, ko im je kriv? Drzava ne sme da novcano nagradjuje sebicnost koja vlada u toj nevladinoj organizaciji.

DRAGAN LONČAR

pre 14 godina

Popis je prvo laziran, a zatim zastareo. A gde ide novac ateista? Ja licno praktikujem budizam i zelim da budem oslobodjen tih 10% poreza. Ovo je cist bezobrazluk u nizu ostalih bezobrzluka koje ova vlast priredjuje. Slazem se da neki novac ide ka starim crkvama (a ne za gradnju novih) kao deo negovanja kulturne i umetnicke bastine, ali da drzava finansira crkvu koja ionako iskoriscava sujeveran i neuk narod da bi se popovi vozikali u dzipovima, to je previse. Gde su im finansijski izvestaji od utrosenih sredstava? Kada ce se uvesti fiskalne kase za crkvene usluge kao sto su se uvele u zdravstvu?

Imagine-John Lennon

pre 14 godina

Samo njima treba novac!! Gradite skole a ne crkve, obrazujte a ne unazadjujte!!A sigurno da jadnom svestenstvu trebaju i novi dzipovi,pravi isposnicki zivot-"bogom dan"

Ivan

pre 14 godina

Crkva će uvek vući na svoju stranu i država će svejedno uvek dati nešto para pošto je to eto praksa u svim evropskim i ostalim civilizovanim državama.

Ja se nekako ne slažem sa tolikim iznosom i mislim, da bi morala država da da samo za objekte(održavanje) koji imaju neku istorijsku vrednost i nikako za "plate" sveštenicima. To neka svaka lokalna zajednica sredi dobrovoljno ako im treba "duhovni" vodja. To važi za sve religije.

Matija

pre 14 godina

Pa taj fazon, kriza je i u kleru, ne zivi se od pricesnog 'leba. Jel mene ko pitao da li zelim da dam pare popovima koji voze bolja kola od svih nas, dok nam se zdravstvo i skolstvo urusava?!
Nek prodaju vozni park ...

Sasa

pre 14 godina

Zasto je Crkva postala dogma sama po sebi? Imamo para i za Miladina i za sumnjivo lobiranje u Americi a nema para za kulturu, tako da je repertoar najznacajnijih pozorista pod znakom pitanja, a u odnosu na sve nase glupe troskove to i nisu neke pare. A da, i za Madonin koncert smo dali pare, stvarno smo smejurija od drzave.

Vlasi i dosetke

pre 14 godina

330 milina dinara, ili oko 3,5 miliona evra nije neki naročito veliki iznos. To je, na primer, cena jedne MK-šećerkove jahtice. Ili manji deo godišnjih putnih troškova članova Vlade.. Ili JAT-ov gubitak za peroid od 2-3 meseca. Ipak, veći deo dotacija SPC iz državnog budžeta, van ove sume, nije naveden. A zna se da država pokriva barem penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje sveštenstva i monaštva, resaturaciju Hilandara posle požara, dovršetak hrama Svetog Save, trajno oslobođenje od PDV-a na sve nabavke i prodaju artikala, i još ponešto. Ko je od koga i kako zavisan, procenite sami.

Срђан

pre 14 godina

Црква је у новчаном теснацу јер су и верници у дуговањима! Помоћ државе је мешање што није дозвољено у лаичкој, грађанској држави. Држава би требало да склони своје шапе са привреде, да смањи значајно прописе и број чиновника а самим тим и порезе. Тако ће се омогућити предузетништво, зарада па и богаћење. А верници који имају ће радо помоћи својој Цркви.

Vernik

pre 14 godina

To je zvanicna pomoc koja ce brzo biti potrosena na gradjevinske aktivnosti nasih vladika preduzimaca i biznismena.
A sta cemo sa sefovima po crkvama gde ordinira kesh lova koje niko ne kontrolise?
Jel ima i za njih neki zakon?
Ili otvori sef i uzmi sta ti treba?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ja sam veliki vernik i patriota ali crkvi vise ni dinara! Uvesti fiskalne kase crkvi, ista pravda za sve! Pa vala dosta je bilo, kakva crna pomoc, a oni kupuju dzipove, pa nismo valjda toliko ludi!!!???

v

pre 14 godina

ček, ček nešto mi nije jasno.."Programa poboljšanja materijalnog položaja monaha"??? zašto su se zamonašili nego da se odreknu materijalnih dobara i potpuno posvete duhovnom životu???

filorus

pre 14 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Za Petnicu se nema para u budzetu, za napredak nauke nema se para, povecava se obaveza fakulteta prema drzavi na teret studenata, a finansirase institucija koja ne placa porez, koja prodaje maglu, ciji se predstavnici ponasaju kao legitimno izabrani predstavnici vlasti, koja nazaduje, koja nas vraca u mracni srednji vek svojim stavovima...SRBIJO PROBUDI SE!!!!

Bojan

pre 14 godina

"...u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka..."
Kako je vranjska eparhija u najtezem materijalnom polozaju kada je pre neki dan kupljen dzip?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ja sam veliki vernik i patriota ali crkvi vise ni dinara! Uvesti fiskalne kase crkvi, ista pravda za sve! Pa vala dosta je bilo, kakva crna pomoc, a oni kupuju dzipove, pa nismo valjda toliko ludi!!!???

romanista

pre 14 godina

Tako je Tadiću !! Nema smisla da nam se popovi i vladike,brukaju u nekim krntijama od 30.000€,svakom po Audi Q7,ipak su to \"sveštena\" lica !!A i skontao sam da si bogu mnogo bliži iz Q7,nego iz stojadina...

Milan

pre 14 godina

Koliko AMERICKIH dzipova moze da se kupi za te pare?
I sta ako islmamska zajednica zatrazi pare od vlade ili mozda katolicka crkva?
Koliko para treba da se zavrsi neko porodiliste ili neka decija ustanova,bolnica,koliko sela nema dom zdravlja...?
I za kraj...je li ovo srednji vek kada su vladari zidali crkve i poklanjali crkvi ili smo mi u nekom 21. veku kada su drzava i crkva odvojene...bar tako kazu...ja sam tako ucio.

Vlada

pre 14 godina

Zašto i dinar državnih para ide crkvama u Srbiji? Zašto se te iste pare ne ulože u obrazovanje ili nauku? Prosto finansiramo nazadovanje države, eto to radimo.

DRAGAN LONČAR

pre 14 godina

Popis je prvo laziran, a zatim zastareo. A gde ide novac ateista? Ja licno praktikujem budizam i zelim da budem oslobodjen tih 10% poreza. Ovo je cist bezobrazluk u nizu ostalih bezobrzluka koje ova vlast priredjuje. Slazem se da neki novac ide ka starim crkvama (a ne za gradnju novih) kao deo negovanja kulturne i umetnicke bastine, ali da drzava finansira crkvu koja ionako iskoriscava sujeveran i neuk narod da bi se popovi vozikali u dzipovima, to je previse. Gde su im finansijski izvestaji od utrosenih sredstava? Kada ce se uvesti fiskalne kase za crkvene usluge kao sto su se uvele u zdravstvu?

Matija

pre 14 godina

Pa taj fazon, kriza je i u kleru, ne zivi se od pricesnog 'leba. Jel mene ko pitao da li zelim da dam pare popovima koji voze bolja kola od svih nas, dok nam se zdravstvo i skolstvo urusava?!
Nek prodaju vozni park ...

wm

pre 14 godina

Zar je "poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva" nekakav drzavni prioritet? Pogledajte kakav vozni park imaju, pa to su najbogatiji ljudi u Srbiji! Ako oni sami ne umeju da raspodele sredstva, ko im je kriv? Drzava ne sme da novcano nagradjuje sebicnost koja vlada u toj nevladinoj organizaciji.

Imagine-John Lennon

pre 14 godina

Samo njima treba novac!! Gradite skole a ne crkve, obrazujte a ne unazadjujte!!A sigurno da jadnom svestenstvu trebaju i novi dzipovi,pravi isposnicki zivot-"bogom dan"

kesa

pre 14 godina

"u okviru Programa poboljšanja materijalnog položaja sveštenika i monaha".
Da li neko zna svestenika koji ne vozi dobar auto?
Za neupucene: po jednom krstenju, sebi u dzep stave min. 50 EUR-a. A posto su videli da se moze i mnogo vise uzeti, poceli su organizovati grupna krstenja, gde za nekih 15-30min posla moze inkasirati par stotina evra. Naravno bez ikakve priznanice, placenog poreza itd...
Hocu i ja takav posao, i jos drzava da me potpomaze!

Hriscanka - bez posrednika

pre 14 godina

Vec pre vise decenija sam, kao iskrena hriscanka, resila da imam DIREKTAN odnos sa Bogom. Bez posrenika u vidu popova i ostalih, koji su vekovima, pripadnici ove ili one vere, zapodevali najkrvavije ratove i, u medjuvremenu ziveli lagodno medju svojim "stadima" koja su gladovala i, verujuci upravo njima, pristajala na sve tegobe koje im je nepravda u zivotu dodelila.
I danas, usred ove opljackane Srbije, jedino svestenici svih veroispovesti zive najbolje, odmah posle tajkuna. Imaju sve: od luksuznih automobila, ugodnog zivota od naplate svega od krstenja do sahrana, od priloga ubogih i bolesnih koji veruju da ce im blagoslov jednog seoskog ili gradskog popa doneti ozdravljenje, posto drzava, je li, brine samo o onima koji imaju vezu (po novcu ili po stranackoj pripadnosti - o tome bi svedocili, kada bi smeli, gotovo svi medicinski radnici u ustanovama koje bi trebalo da pruze jednaku pomoc svim gradjanima JEDNAKO).

DAKLE, MOJ ODNOS SA BOGOM JE direktan, STO PREPORUCUJEM, KAO KRSTENA HRISCANKA SVIM PAMETNIM LJUDIMA! Svaki iole intelektualac zna da su pravila ponasanja tipa: da se samo preko crkve moze dopreti do Boga, nekada su smislili popovi ili slicni u drugim veroispovestima, SAMO DA BI SEBI OBEZBEDILI LAGODAN ZIVOT. K R A J!Iskreno zalim sve one koji veruju da ce ih neko samo zbog crne mantije dovesti do raja u onom zivotu. Moja deviza je: biti posten, pravedan, ne ugrozavati NIKOGA NA SVETU, brinuti o sebi i svojoj porodici, o bliznjima, pomagati ubogima, sirotinji i nesrecnima... Za takva dela mi uopste nije potreban posrednik do Boga. Narocito ne svi oni koji diljem sveta iniciraju verske ratove, pokolje, terorizam i sl. Svaki moj dinar koji ulazi u budzet, volela bih da se utrosi na obrazovanje moje dece, na lecenje i pomoc gladnima koji, iz ovih ili onih razloga, nisu u stanju da sebi obezbede hleb. Najzad, koga je drzava pitala da iz budzeta odvaja pare i za SPC, kao, mozda i za drugeverske zajednice? Da se razumemo: te pare nece doci ni u paru do vernika. Potrosice ih bahati verski velemoznici, jer da je drugacije, vernici bi vec vekovima bili zasticeni i od gladi i od bezumlja koje im se permanentno uliva u glavu - u ime Boga! Nadam se samo da Bog vidi ovu nepravdu i da ce doci dan kada ce ovo kolektivno ludilo covecanstva prestati!

Mihailo

pre 14 godina

Treba hraniti Azhdaju da ne pojede stanovnishtvo. Jezivo. Pitanje crkve da se regulishe tako shto ce se vernici odrediti kao pripadnici crkve i na osnovu toga nek placaju porez i molim lepo. U zhivotu ne bih pristao da se od mog novca finansira jedna takva institucija. Horor!

Dina

pre 14 godina

A zasto bi drzava finansirala crkvu? To bi trebalo da funkcionise potpuno nezavisno!Bolje bi bilo da drzava izdvoji sredstva za mlade ljude, talente, takmicare, sportiste, studente i da bar neki smisao zivota jadnoj mladosti u jos jadnijoj bednoj zemlji Srbiji!

Beograđanka

pre 14 godina

Pijaca i crkva su izgleda jedina dva mesta na kojima se ne izdaju fiskalni računi.
Za pijacu mi je jasno.
Za crkvu nije. Po kom je zakonu crkva kao institucija, izuzeta od važećih zakona?
Kako je Crkva uspela da ubedi Dinkića da nama uvid u prihod? Da ima, video bi da ti prihodi nisu mali.
Ko je platio zidanje i proširivanje objekata oko crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu? Zašto se bogatije eparhije ne odreknu dela svog prihoda u korist onih siromašnijih?
Pa oni propovedaju jednakost! Zar ne?!
Ja znam da nisam jednaka, pa me opet globi ko i kako stigne.
I na kraju, ne bih volela da budem krivo shvaćena - nemam ništa protiv monaha i monahinja - oni su svojom voljom tu gde jesu, i krotko trpe sve nevolje. Imam protiv onih koji su krotkost, bogoljublje i čovekoljublje zamenili za materijalna dobra po svaku cenu.
I to je Srbija.

Vrag

pre 14 godina

A ja cekam godinu dana da mi ministarstvo odobri pare za glupi A3 skener. Bolje da osnujem crkvu Harija Potera recimo, em moralnija, em ne toliko ukaljana pricica. J**** ti drzavu da ti j****.

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Ja verujem u Boga ali ne i u crkvu. Drzava ni u kom slucaju ne treba da potpomaze bilo koju crkvu, sem da stvori zakonske uslove koji ce garantovati slobodu vera. Svaka crkva za sebe mora da nadje sredstva za finansiranje. Sudeci po proteklom periodu ne vidim zasto se crkva ne obrati njihovim sledbenicima, navijackim grupama i patriotskim organizacijama, koji ce naci neki nacin da prebiju neku drugu grupaciju kako bi ima uzeli pare. Nemojte pogresno da me razumete, sve je to naravno u ime Boga, tako da je to sigurno opravdano.

Sasa

pre 14 godina

Zasto je Crkva postala dogma sama po sebi? Imamo para i za Miladina i za sumnjivo lobiranje u Americi a nema para za kulturu, tako da je repertoar najznacajnijih pozorista pod znakom pitanja, a u odnosu na sve nase glupe troskove to i nisu neke pare. A da, i za Madonin koncert smo dali pare, stvarno smo smejurija od drzave.

Milos N

pre 14 godina

Bruka i sramota,koliko bi obroka za te pare moglo biti spremljeno u narodnim kuhinjama za ljude koji nemaju ni za hranu??? I koliko bi obroka moglo biti spremljeno za 1.000.000 e koje je dobio onaj siledzija Kovacevic???

K

pre 14 godina

Pa da , dajte pare da Artemije poveca platu sa 140000 na "malo" vise, da Pahomije kupi jos jedan dzip. Kad bi taj novac stvarno isao svestenstvu i monastvu kome treba, niko ne bi imao nista protiv. Ko ce da kontrolise kako se to trosi, kad SPC nikome ne polaze racune ni za sta?

Vernik (pravoslavni, da ne bude zabune).

Vernik

pre 14 godina

To je zvanicna pomoc koja ce brzo biti potrosena na gradjevinske aktivnosti nasih vladika preduzimaca i biznismena.
A sta cemo sa sefovima po crkvama gde ordinira kesh lova koje niko ne kontrolise?
Jel ima i za njih neki zakon?
Ili otvori sef i uzmi sta ti treba?

Vlasi i dosetke

pre 14 godina

330 milina dinara, ili oko 3,5 miliona evra nije neki naročito veliki iznos. To je, na primer, cena jedne MK-šećerkove jahtice. Ili manji deo godišnjih putnih troškova članova Vlade.. Ili JAT-ov gubitak za peroid od 2-3 meseca. Ipak, veći deo dotacija SPC iz državnog budžeta, van ove sume, nije naveden. A zna se da država pokriva barem penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje sveštenstva i monaštva, resaturaciju Hilandara posle požara, dovršetak hrama Svetog Save, trajno oslobođenje od PDV-a na sve nabavke i prodaju artikala, i još ponešto. Ko je od koga i kako zavisan, procenite sami.

bilja

pre 14 godina

Što jes'jes:crkva je uvek pokazivala da ima "svoje" mišljenje,koje se sasvim slučajno menjalo kako su se menjali i režimi!
Ma nemam reči.Škola u kojoj ja radim , u Vojvodini,se ra-spa-da! Dame i gospodo RASPADA. Škola ima oko 1000 đaka. Još dve takve i nadbrojasmo crkvenjake.Ma ne mogu više ni da tupim o tome, razumni ljudi su odavno već sve shvatili...

duško

pre 14 godina

poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva
!!!???!!!

Neka vladike za početak rasprodaju vozni park, i podele pare siromašnima.

Pretprošlog leta sam gledao neverovatnu scenu: neki pop (braničevska eparhija) 10 minuta se vrti na ulazu u crkveno dvorište. Bilo je tu još nekoliko ljudi, videlo se da nekog čekaju.
Zatim pristiže turbo-naj-ultra srebrni mercedes, uglancan, da bole oči. Ja se mislim, kog li tajkuna ovaj ovako ponizno dočekuje. Kad ono- izlazi vladika!
To je neopisivo vulgarno! I vladika, i taj pop koji mu se klanja, i ljudi koji to plaćaju...

I MI KOJI SMO NATERANI DA TO PLAĆAMO!!!

Dosta toga! Kome je do crkve- u crkvu! Nek ostave više narod na miru! Neka na vratima svake crkve crkva napiše da se mole vernici da ostavljaju veće priloge, zaboga, kriza je, i eto im para! Šta ja imam s tim?!??!
... a to je tek kap u moru uludo potrošenih para ovog sirotog i bednog društva...

Stefan

pre 14 godina

Treba im dati još novca kako bi mogli da unazađuju naše ionako nazadno društvo...
Kada ćemo organizovati neki protest protiv svih sramnih odluka koje su doneli političari u naše ime u poslednjih nekoliko dana - nekoliko meseci - nekoliko godina?

Срђан

pre 14 godina

Црква је у новчаном теснацу јер су и верници у дуговањима! Помоћ државе је мешање што није дозвољено у лаичкој, грађанској држави. Држава би требало да склони своје шапе са привреде, да смањи значајно прописе и број чиновника а самим тим и порезе. Тако ће се омогућити предузетништво, зарада па и богаћење. А верници који имају ће радо помоћи својој Цркви.

johnny be good

pre 14 godina

Kako crkva kao preduzece koje ima stalne musterije svakog dana i u svakom mestu i sve vise, da se dotira od drzave. Pa jedno opelo na sa`rani je skoro sto evra po pastiru?! Gde su nase, (njihove) pare?

matori

pre 14 godina

Znaci bice jos novih dzipova!
A treba nekako omoguciti i da do sredstava dodju "pomagaci i cuvari" crkvenih i tradicionalnih drustvenih vrednosti... obrazi, 1389, nasi (njihovi), dveri (i zveri), razne garde i strojevi, itd. itd.
Upravo ZATO ja i ostale ovce placamo poreze i punimo budzet.

Kuki

pre 14 godina

A kada ce crkva da pocne da izdaje fiskalne racune za obavljene usluge? Ali SPC je iznad i izvan zakona, direktna veza sa Bogom, sv. Savom i ko zna kojom jos fikcijom vlasti!

Aleksandar G.

pre 14 godina

330 miliona? Toliko treba da platimo za one koji Srbiju uporno vuku unazad, u "stari dobri" srednji vek? Toliko kostaju umotvorine o Sodomi i Gomori?
Verovatno cu uskoro da vidim stavku "servisiranje SPC" na racunu za Infostan.

Dok se popovima daje novac koji ce oni verovatno potrositi na "oplemenjivanje" svog voznog parka skupocenim dzipovima, u nasim bolnicama su uslovi za lecenje i dalje katastrofalni.
Ali dobro, ne moze drzava bas svima da udovolji, je l' da?

Milan

pre 14 godina

A za narodne kuhinje nema para. Treba uvesti porez za crkvu koji ce svako moci dobrovoljno da placa od svojih primanja a ne ovako gde placamo svi.

SVD

pre 14 godina

U Srbiji ne žive samo pravoslavni građani, nego ih ima iz svih religija. Da li se i tim drugim crkvama daje neka slična pomoć? Ja mislim da imamo previše crkve i popova u našem svakodnevnom životu i smatram da u porastu nasilja ima uticaja i način na koji crkva kvalifikuje neistomišljenike. Gledao sam Amfilohija sa njegovom izjavom o Paradi Ponosa pa mi postaje sasvim jasno odakle naše siledžije crpu inspiraciju. Oslobodite nas malo crkve i popova!

Bole

pre 14 godina

Ja osnivam religiju. Ajde uclanite se kod mene pa da trazimo pomoc od drzave. Moraju i nama da pomognu, nema druge. Trebace nam hramovi, dzipovi.... sve nam treba.

Beslagic

pre 14 godina

Od ovozemaljskih stvari, popovi i hodze sa ljudima jedino ne zele da podele krizu.neophodno je da drzava gradjane upozna sa podatkom koliko se ukupno sredstava godisnje iz budzeta daje verskim organizacijama. Socijalno osiguranje placamo mi, poreski obveznici, svestenim licima, pri cemu su i kuvari, i spremacice i vozaci - "svestena lica".

punjac budzeta

pre 14 godina

dokle misle da bacaju nasa pare
nek smanje sebi plate i u vladi i crkveni predstavnici
ako mogu vredni ljudi na minimalcu mogu i oni

Boris

pre 14 godina

Pa jeste, nakon svih ovih dogadjaja poslednjih nedelja, doslo vreme za isplatu raznoraznih "patriota", "srbIN"-a i slicnih za uterivanja vere i "srpstva"...

Ivan

pre 14 godina

Crkva će uvek vući na svoju stranu i država će svejedno uvek dati nešto para pošto je to eto praksa u svim evropskim i ostalim civilizovanim državama.

Ja se nekako ne slažem sa tolikim iznosom i mislim, da bi morala država da da samo za objekte(održavanje) koji imaju neku istorijsku vrednost i nikako za "plate" sveštenicima. To neka svaka lokalna zajednica sredi dobrovoljno ako im treba "duhovni" vodja. To važi za sve religije.

Đole

pre 14 godina

330 miliona dinara = godinu dana besplatnog školovanja za 3548 studenata ili četiri godine besplatnog školovanja za 887 studenata.

Šta mislite da nam je potrebnije?
Dogma i religija ili obrazovanje i nauka?

autonomas

pre 14 godina

Pa i treba drzava da ih pomogne. Znate li vi posto je gorivo za dzipove? Pa obezbedjenje i telohranitelji? Pa sakrivanje ratnih zlocinaca?
To kosta braleeeeee....

Милован Миловановић

pre 14 godina

Две су институције у српском народу које имају велику историјску заслугу: Српска православна црква и Српска војска. Стога сматрам да држава треба да помаже активности СПЦ-а, како материјално, тако и у сваком другом смислу. Ја као неко ко плаћа порез овој држави немам ништа против да се део средстава одвоји за СПЦ, па и друге цркве и верске заједнице, а не за тамо неке невладине организације, које отворено подривају темеље ове државе. Да ли држава треба да одвоји средства за обнову Хиландара, рестаурацију манастира и цркава, од којих већина чини културно добро изузетне вредности и доказ нашег постојања на овим просторима? Коме то може да смета?

Milko

pre 14 godina

Podržavam ovu odluku države.
Gledam samo, polovina popova nema džipove.
A treba i finansirati ove što nas čuvaju od Gej populacije, Francuza, Poljaka, Australijanaca, američkih studenata i dr...

marsel

pre 14 godina

u nemackoj je sistem sledeci :
ako se pri prijavljivanju donijanju posla deklarisete kao npr. pravoslavni vernik, vama ce se na ime troskova crkve skidati procenat plate za pravoslavnu crkvu. to isto vazi i za katolicku, protestante itd... ako se deklarisete kao nevernik, niko vam nievra ne skida. bas se pitam sta bi bilo sa brojem "vernika" u srbiji da je taj sistem koji je inace veoma visok

Srbin USA

pre 14 godina

Svaka cast. Puna podrska za nasu Crkvu iz dijapore, bez koje nas ne bi ni bilo. Kamo srece da ima jos vise da se donira. Ja sam Bogu hvala do sada bio u mogucnosti da pomazem nasu Crkvu materijalno i to cu ciniti uvijek i zovem sve koji mogu da to cine. Pozdrav svima u otadzbini!

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne sećam se baš dobro, ali znam da je Tadić pre par nedelja nešto pricao o "Srbiji kao sekularnoj državi".
Moguće je da sam ja tražio objašnjenje pojma "sekularno" u nekom sasvim pogrešnom rečniku. Da, da, sad se sećam, bio je štampan latinicom. Moraću da potražim novije i - srpsko - tumačenje...

Relja

pre 14 godina

Onaj koji je istinski vernik ,taj i pomaze svoju crkvu u granicama licnih mogucnosti...Svi su samo jezikom vernici iz pomodarstva.Istorija je uvek i svugda pokazala da drzava i crkve moraju biti strogo odvojene !!U suprotnom ubrzo su sledile zloupotrebe i progonstva .Sloboda izbora!!!!

Neko

pre 14 godina

I posle neka mi neko kaze da je Drzava Srbija podrzala "Povorku ponosa"! Setite se izjave gospodina "pukovnika" Amfilohija! MORE U MISIJU RUPU BI JA VAS! Em ne placate porez nego se jos od mojih para finansirate!
Pametan je Mesic... U misiju rupu!

Nele

pre 14 godina

S obzirom da u crkvu ulazim samo prilikom sahrana i vencanja nisam bas za to da kao poreski obveznik ucestvujem u tome. Ali, ajde, kud svi tu i ja, neka se pomognu svestenici po unutrasnjosti. Samo da te pare ne odu za kupovinu luksuznih vozila za Amfilohija & Co.

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Sta reci a da ne bude malo neukusno. Sokantno je da drzava placa SPC, dzabalebarosi, i neradnici rade u toj SPC. Sve je to jedan show bussines, krstenja, vencanja, sahrane - sve im se to naplacuje, a posle toga najbolji batak, najbolje vino, ispred popa, a pola Srbije nam je u rasulu, gladno, golo, nezaposleno...SPC treba da se postidi, ako uopste oni znaju sta je sram, ljudi dzip od 26.000Eura, pa zar nije mogao polovnog opela da uzme, ne nego novi dzip. Pohlepa, oholost i sve ostale nehriscanske karakteristike "krase" SPC. A i narod vidim polako pocinje da shvata neke stvari, sto mi je drago. Pozdrav iz Panceva

Mila porodilja

pre 14 godina

Ej a kako bi bilo da drzava prvo isplati trudnicama i porodiljama ono sto duguje pa nek se onda brine o statusu crkve. Mislim, cisto uskoro ako ovako nastave da vode racuna o natalitetu uskoro nece imati ko da ide u crkve pa da ne bacaju pare za dzabe.

karadjordje

pre 14 godina

Ja sam Srbin teski Pravoslavac, ali kada vidim ovakve vesti naterace me da vise nikada ne ostavim ni dinara u neku crkvu.
Za moju skolarinu nemaju para iako sam dao uslov, a evo primer iz moje okoline pa vi vidite koliko je potrebno pomagati svestenicima.
Devojka i njen brat postanu punoletni, otac joj je svestenik i za osamnaesti rodjendan im oboma kupi nove glanc nove automobile i to ne juga ili tako neku krsinu nego Megana, BRACO SRBI.
A ja moram da radim na gradjevini 3 meseca kao crnac da bi zaradio za svoju skolarinu.
Navedite mi jednog svestenika koji vozi polovan auto, sve sami Jeep-ovi.
SRAMOTA

Nikola

pre 14 godina

Majka crkva se dotira iz budzeta, koji je pak skupljen ubiranjem poreza i od onih koje je crkva nazvala satanistima i decom sodome i gomore.
Nisu dobri za paradu ali mogu da prodju kad treba da se opeljese.

Milan, kruševac

pre 14 godina

Poreski obveznici RS finansiraju jedan od osnovnih destabilizujućih elemenata ovog društva, koji umesto da vodi racuna o kulturnom nasledju naroda i širi one najlepše hrišćanske vrednosti, teži da ih uništi, ili podjarmi obrascu istočnjačke teokratske despotije, šireći mržnju, netoleranciju i paganske običaje. Daleko je to od hrišćanstva. Verujem da su i Hrist i sv.Sava, na čiji se put toliko pozivaju, od njih okrenuli glave.

spoljni neprijatelj

pre 14 godina

Javno priznajem i obecavam:
- Priznajem da sam pogresio sto sam ikada krocio u srpsku pravoslavnu crkvu. Oprostite to sam cinio zbog nekakve nostalgije, parcenca gibanice, rekoh ljudi pricaju moj jezik, bolje cu upoznati nasu trnovitu istoriju, a onog Drazu sa slika cu vec nekako ignorisati, a time izbegavati i one nekulturne popove. E sada vidim da sam im time cinio medvedju uslugu sto sam im tamo ispunjavao prostor i da sam doprineo da nejaki/siromasni/progresivni/posteni stanovnici Srbije ispastaju zbog toga.
- Obecavam da u srpsku pravoslavnu crvku nikada vise necu krociti dok se fudamentalno ne transformise i kad prestane da se mesa u politiku. Obecavam da cu od sada dobrovoljne priloge radije davati srpskim gej organizacijama, nego zapusteno bradatim manipulantima.

MISLITE O TOME

pre 14 godina

Dragi susjedi, Borise Tadiću, Mirko Cvetkoviću, Bogoljube Šijakoviću, građani Srbije!
Lijep pozdrav šalje vam vaš susjed Stipe Mesić :)))

Milosh

pre 14 godina

Da li je deo tog novca i od poreza gej populacije... mislim glupo je da i njihov novac ide za one koji ih osudjuju ili su i oni dobri kada se daje novac?

Vasa Stajic

pre 14 godina

Neverovatno! U ovoj zemlji su svi vernici. Gde su nestali ateisti, agnostici, deisti... Ne mogu da verujem da moj novac koriste gospoda iz Dveri i 1389 (istog tipa gospodstva kojeg je bio i gospodin Legija, vidi pod Voj. dr Koštunica). Crkvi nije gadno da uzme pare od ljudi koji ne veruju u boga! O tempora o mores! Svako bi morao da se izjasni da li želi da se pare izdvajaju za crkvu (i koju!)i to se skida direktno sa njegove plate a ne da nas nas sve proglašavaju pravoslavcima.

Kursula

pre 14 godina

Ovo je zaista necuveno. Pa ta SPC je jedan od sponzora terora koji nam se desava po ulicama, a mi ih jos finansiramo. Da li neko moze da mi garantuje da se taj novac ne preliva u dzepove Obraza, 1389 ili pak Nacionalnog Stroja?
Kada ce crkva poceti da izdaje fiskalne racune? Pa valjda je greh otudjiti i utajiti novac od sopstvenog naroda!!!

dejan

pre 14 godina

Kao ubedjeni ateista, srpske nacionalnosti, nikako se ne mogu sloziti sa cinjenicom da se novac od poreza na moju platu daje bilo kojoj verskoj organizaciji.
U trenucima kad crkva inace ima povlasceni polozaj kod drzave, jos i ovo. Ali ova drzava od pre neki dan...

Usput, za moje omiljene svestenike, Pahomija (novi auto, a mogao bih upotrebiti i neki od citata iz Amfilohijevog skorog govora), Ilariona i onog popa sto mlati ljude lopatama poseban pozdrav.

Dragan

pre 14 godina

Kao poreski obveznik zahtevam da novac od mog poreza koristi iskljucivo za:
- pomoc Miladinu Kovacevicu (za placanje greha njega i njegovih zastitnika, skolarinu,...)
- pomoc Miroslavu Miskovicu (Vlada je vec zakljucila da je covek u krizi i da mu treba pomoci)
- pomoc RTS-u (ocigledno pretplata nije dovoljna kada nam repriziraju Otpisane)
- pomoc fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan (mali su transveri igraca pa klubovi nemaju za struju, vodu i ostale dazbine)
- plate u novoosnovanim Vladinim agencijama (obecase da ce smanjiti broj ministarstava a od toga ispade samo kreiranje nekoliko novih agencija).
Ako posle svega nesto ostane, dajte i skolama, obdanistima, bolnicama, mozda i Crkvi.

dusan

pre 14 godina

vazi. samo vi od nasih para dajte spc.
oni ce samo nastaviti da grade crkve na svakih 500m i da nam uz put drze predavanja o moralu.
pogledajte malo koja kola voze gospoda svestenici.
mislite o tome.

Zoki

pre 14 godina

Ovo je nablaze receno drzavni bezobrazluk. Grade crkve na svakom cosku, vozni park ispred crkava i manastira je kao ispred Saveta Evrope u Briselu, a placaju poreski obveznici svih vera u Srbiji. Da li neko u Vladi cita Ustav gde pise da smo sekularna drzava, odkud onda ovaj bezumni postupak. Kako ce ovo da opravdaju pred MMF za "smanjenje troskova u budzetu"

NemanjaBGD

pre 14 godina

Kakva smo mi naopaka drzava!!!!

Da li ovo znaci da ce popovi poceti da izdaju fiskalni racun kada uzimaju 50 eura (minimum) za krstenje deteta, ili koliko god vec uzimali za sve ostale usluge???

Ne znam koliko se naplacuje prebijanje lopatom...

I bez ove "drzavne pomoci", mislim da je crkva dobro stajala finansijski, a ovako samo dokazujemo da smo postali prva pravoslavna dzamahirija!

Uostalom, i mi smo budale sto se cudimo, kada znamo da se u Srbiji ne sudi ni popovima pedofilima, zato sto se dozvoljava da tuzba "zastari".

Normalni i posteni ljudi, bezite iz Srbije sto je pre moguce. Ova zemlja je osudjena na propast, ja nazalost ne vidim kako ce Srbija i srpski narod opstati pod ovim uslovima.

Nek' nam je sa srecom.....

Bata

pre 14 godina

Da li znate kako oni dele pare sa svojim poslodavcem? U Sokobanji odavno postoji anegdota da popovi stave pare u kesu, kesu bace uvis i kazu: Boze uzmi sto je tvoje, a sto padne na zemlju to je moje!

Ja

pre 14 godina

Crkva jako voli da zameni pojmove 'ugled' i 'tradicija'. Kada se dete krsti, roditelji ne biraju između više crkava pa da izaberu onu koja ima najveći 'ugled', nego idu u onu crkvu kojoj tradicionalno pripadaju. A SPC uporno plasira pojam 'ugled', da bi se predstavila boljom i važnijom nego što jeste.
To je nešto kao kada bih ja rekao da je automobil u Srbiji veoma 'ugledno' prevozno sredstvo ili da je hleb 'najuglednija' namirnica.

Ali šta drugo i očekivati od demagoške organizacije, kojoj je cilj da za nematerijalnu uslugu dobije materijalnu vrednost, pa još oslobođeno PDV-a?

Iskreno, ako država već pomaže SPC da bi opstala, onda neka SPC lepo ukine naplaćivanje usluga i neka se ponaša kao i ostale neprofitne organizacije koje žive od budžeta, kao što su muzeji, galerije, biblioteke i slično.

Amos

pre 14 godina

Podelimo taj ukupan iznos sa ukupno svestenika i monaha - ispadne oko 170000 po osobi.. Ako oduzmemo monahe koji po svojoj prirodi ne bi trebalo da uzivaju u novcu - penje se na na oko 250000 po svesteniku godisnje. A gde su tek po 10 eur za svaki 'izlazak na teren'..
A gde

Aleksandar

pre 14 godina

Cek cek, koja je ovo godina? Gledam ovo na kompjuteru tako da ne mere biti srednji vek... Ah, da, znam, Kostunica i mracnjaci su na vlasti... Sta, nisu? Auuu, onda ovo mora da je nocna mora, neka me neko ustine da se probudim...

bobana

pre 14 godina

cekajte, crkva tvdi da su 84% gradjana srbije vernici pravoslavne veroispovesti. U glavu to je 6.371.584 gradjana po popisu. Pa zasto ti vernici ne izdrzavaju Crkvu svojim dobrovoljnim prilozima. Neka svaki da 10 evra to je preko 63 miliona evra. Uostalom zar nisu gadljivi na nase nevernicke pare iz Sodome i Gomore.

A GDE STE BILI VI???

pre 14 godina

Pisem vam sa Kosova i Metohije i mogu vam reci da kad je bilo najteze 1999 i 2000, jedina institucija koja je ostala uz svoj narod je bila crkva i jedan je od glavnih razloga sto u centralnu Srbiju nije otislo 100 000 vise raseljenih nego sto ih ima sad!

???

pre 14 godina

A mi NEZPOSLENI? Da li moze drzava i na nas da misli. Njima je i RESTITUCIJOM vracena imovina, a nama gradjanima se ne zna ni kada ni da li ce. Molim drzavu da bude prema svim gradjanima majka!

boris023

pre 14 godina

dosta mi je crkve, izlapelih bradonja sa mutnim pogledima, hriscanin sam, verujem u dobro u bogu i u dobro u ljudima. NE VERUJEM u pahomijevog , amfilohijevog i irinejevog boga. SRAMOTA

woodpekerB

pre 14 godina

Šta se ovo dešava, presušili tajkuni koji su svoje grehe okajavali astronomskim donacijama. Sada treba raja na silu kroz porez da popunjava "rupe" u skromnom fondu SPC-a.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Boze mili, ne znam sta jos treba ovom narodu neko da ucini da bi se on pobunio, pa ako kao svestenik ne placas porez, nemas fiskalnu kasu, dobijas donacije koje ne prijavljujes, uz to ne moze niko da te tuzi usled nesavesnog rada, zasto onda neko da odluci da upise medicinu i da leci ljude kad je bolje da se bude pop???

Vitomir Redić Beograd

pre 14 godina

Svaka novčana dotacija za bilo koju crkvu je besmisleno bacanje para. Od toga, što crkva u ova ekonomski teška vremena bezočno, na sve načine, grabi pare iz budžeta, ne postoji ništa podlije na svetu...

Dragan Matic

pre 14 godina

Ja stvarno ne mogu da poverujem. Ko je ovde lud!?!?? Pre deset dana je objavljena vest o platama koje crkvenjaci imaju. Alo ljudi jeste li normalni bre!!!?

student

pre 14 godina

nek ih njihovi vernici finansiraju direktno, a država neka štiti one crkve koje su spomenici kulture
čist račun duga ljubav, pa onda da vidimo koliko ima pravoslavnih vernika
lako je mrsomuditi o pravoslavlju kad ne odeš ni jednom u crkvu, nisi dao pare koje su je ozidale i slično

moj deda je prodao njivu svoju da bi u seoskoj crkvi mogao da se oslika deo ikonostasa i normalno da je onda bio uključen u religijski život, a ovi danas što se izjašnjavaju na popisu kao pravoslavci a pravoslavlja videli nisu, pa zbog toga država kao nešto "pomaže" crkvu... nemam reči

naravno, crkvi to ne smeta ni najmanje: oni nemaju da se bakću sa pastvom, imaju slobodnog vremena za ribanje BMW-a, para kaplje, milina

Djape

pre 14 godina

Izgleda da popovi drapaju previshe iz priloga vernika, pa sada treba poreznici da placaju desno-radikalno nastrojenu crkvu?

ma jelte molim vas!?!!

ne u moje ime i pitam s kojim pravom!

uveli su cenovnike u crkve, voze se u skupocenim autima, imaju svoje firme, mlacenje lopatom naplacuju 300, 400 ili 500 EUR, ne placaju porez, ne vode knjige priloga, podrzavaju zverska nasilja i fashizam, da ne nabrajam dalje?

zar za to placamo porez? a nema za skole, puteve, zdravstvo?

inicijativa da se crkva (sve veroispovesti) sto pre proteraju iz drzave i stave pod kontrolu, makar i uprave prihoda!

dole ovakva klerikalna ... vlada!

Baksuz

pre 14 godina

Gorko iskustvo me je naucilo, da u Srbiji nema ni duhovnosti, ni covekoljublja, koje bi bilo koga ko raspolaze novac nateralo da nekome da ne bas mala sredstva, a da za uzvrat nista ne ocekuje. Racunica je jasna obostrano, crkva je veoma aktivna u politickom zivotu, a ko izbliza pogleda vozni park nasih vrlih arhijereja i njihove luksuzno uredjene rezidencije, bice mu jasno da je interes obostran. Ne treba brkati religoznost, kao duhovno opredeljenje pojedinca i crkvu kao instituciju. Svestena lica su ljudska bica podlozna grehu, iskusenja su prevelika u ovom izopacenom drustvu sa pomeremecenim vrednosnim sistemom, pa niko ne treba da se cudi.Cak i u ovom haosu svake vrste, svakom iskrenom verniku je jasno da je vlast uvek bila vlast, da je crkva uvek bila uz vlast (izuzev u vremenima progona kada su joj ostajali privrzeni samo oni koji su svojim zivotom svedocili ono sto ispovedaju). Uostalom, prema Jevandjelju, svako ce individualno polagati racune pred Bogom za sve sto je ucinio u zivotu, dobro i lose. Sto je neko visi na lestvici drustvene i crkvene hijerarhije, njegova ce odgovornost, pa i nagrada ili kazna biti veca. KO IMA USI NEKA CUJE I NEKA SE RAVNA PREMA TOME!

Zoks

pre 14 godina

To je bacen novac. Ali drzava, tj. njena vladajuca struktura hoce da ga baci. Mora da je procenila da ce nesto dobiti za uzvrat.
Upitajte se braco Srbi, sta je to sto bi vladajuca struktura mogla da dobije od crkve. Pa kada nadjete odgovor proci ce vas jeza.

da te pitam

pre 14 godina

-Iz koje kasice ce da uzmu pomenutu cifru?
-Na osnovu kog zakona?
-Je li bilo glasanje za taj predlog?
-Kad je bilo to tajno vjencanje Crkve i Drzave?
-Da li se pod tim, Crkva, podrazumijevaju i sve ostale vjeroispovijesti..tj crkve?
-Je li to davanje, posudba ili namet?
-Je li to Crkva na prosjacki stap pala pa umjesto skrtih donatora spala na nasu kasicu da praznimo?
-Imam jos dug spisak pitanja, ako dobijem odgovor bar na jedno, hrabro cu da se suocim sa sobom, trazit cu oprost, pokajat cu se. Povjerovat cu da da nisu toliki bezboznici, povjerovat cu da je ovo bio samo ruzan san.

agnostik

pre 14 godina

Polako, polako! Nisu svi poreski obveznici vernici, donacije crkvi treba da budu na dobrovoljnoj osnovi kao u svim NORMALNIM zemljama. Jednostavno, ne zelim da placam porez i da deo ide crkvi. Svi dovoljno znamo o SPC, svaki komentar je suvisan.

zoran

pre 14 godina

Aman zaman pa oni se vozaju Džipovima i Harlejima a iz budžeta im se dodaje. Neka mi neko obrazloži uopšte svrhu njihovog postojanja, dok pričaju tako kako pričaju.
I njih treba zabraniti kao ekstremiste.

m1lan

pre 14 godina

Mislim da je lep gest da se na bilo koji nacin pomogne Crkvi, jer nas je ona odrzala tokom mnogo godina pod turcima, i bila jedino svetlo u mracnim vremenima, kakvo je i ovo danasnje......
Neizmerna umetnicka vrednost nasih crkava i manastira propada ili biva unistena, a monastvo u tim istim crkvama je jedini trag nase vere na Kosovu i Metohiji, naravno uz malobrojni srpski narod uz njih, ali da nije njih ni narod ne bih ostao.......

Ilija

pre 14 godina

Treba pomoci nasoj Pravoslavnoj Crkvi, jer ona je temelj Srpske nacije! A temelj crkve je Hristos, to svi znaju! Vjeciti Hristos i vjecita crkva!

jelena

pre 14 godina

Zakon o crkvama i verskim zajednicama:
Clan 6:"Crkve i verske zajednice su nezavisne od drzave i jednake pred zakonom"
Cl.9 "Crkve i verske zajednice
koje su registrovane u skladu sa ovim zakonom imaju svojstvo pravnog lica"
Imovina i finansiranje
Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine,zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti na neprofitnim osnovama, u skladu sa zakonom.
Cl.28 Radi unapredjivanja verske slobode i saradnje sa verskim zajednicama, u obostranom interesu, drzava moze da materijalno pomaze crkve i verske zajednice.
Cl. 30 Prilikom obavljanja delatnosti i obezbedjivanja prihoda u skladu sa ovim zakonom crkve i verske zajednice mogu biti potpuno ili delimicno oslobodjene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajuci javni prihod"

Ako su crkve i verske zajednice odvojene od drzave zasto ih drzava finansira?
Ako su crkve i verske zajednice pravna lica kako kao takva mogu biti oslobodjena placanja poreza?
Crkve i verske zajednice se finansiraju iz sopstvenih prihoda prema tome zasto im se dodeljuju silni milioni?
Ostalo je vec receno.
Zakon:
http://www.mv.sr.gov.yu/cir/images/stories/pravna_akta/zakon_o_crkvama_i_vz.pdf

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ovo samo potvrdjuje da se spremaju novi izbori i da zbog toga nije bila u interesu gay parada a u interesu je ova donacije, uplasio se Tadic da mu Nikolic ne postane premijer pa daje nacionalistima i sakom i kapom, ajde vise i to da se zavrsi, LDP ce po prvi put dobiti moj glas pa da zabranimo SPS i SRS posle toga uz Cedu Jovanovica kao premijera!

Hmm

pre 14 godina

Dobro, sad objavite koliko drzava izdvaja iz budzeta za sport!
Koliko ja para izdvajam huliganima i lopovima koje hapsite svaki dan po ulicama i kancelarijama sportskih drustava? A ja niti treniram niti gledam sport!
Ne mislim ja bukvalno, nego hocu da kazem: TREBA! Treba finansirati i verske i sportske i skolske i kulturne institucije, i ne vidim u cemu je tu problem!? Da, u svakoj od tih sfera ima isti nivo korupcije, sto treba spreciti represivnim metodama a ne stopiranjem finansiranja tih institucija!

Slobodan

pre 14 godina

Ima se,može se... Otpuštajte radnike, smanjujte administraciju, ali pomažite crkvu sa milionima da bi mogli jadni ovozemaljski sveštenici da se voze u džipićima... Mislim da je krajnje vreme da se povede društvena rasprava o ovom suludom trošenju državnog novca na crkvu, a oni koji znaju kolike su tarife sveštenika za razne njihove "usluge" treba da se zapitaju gde su ti novci i zašto je crkvi potrebna pomoć... U ustavu stoji da je Srbija sekularna država,tj. crkva je odvojena od država, pa ljudi, poštujmo ustav za koji se svaki dan hvatamo!!!
Nemamo pametnijih načina za trošak tih para, od rupa na putevima, trulih mostova za koje molimo Evropu da ih krpi svojim kreditima, nerešenih radničkih pitanja, nezaposlenosti, mi pare koje imamo prosipamo u bezdan koje se zove crkva, ili ćemo dići kredit od neke institucije kod koje nismo prezaduženi,da bi pomogli "sirotoj" crkvi...
Skandalozno i recimo jednom DOSTA!!!

aca

pre 14 godina

Meni pre par nedelja umrla baka, posto zivela na selu, jedinu prodavnicu pogrebne opreme drzi lokalni pop. Ujak da bi njega ispostovao kupi sve kod njega po duplo visim cenama, da bi taj isti pop dosao da drzi opelo od citavih PET minuta i zato uzeo "samo" 5000din. Uzgred ima nekoliko automobila i par stanova u Bg. A ja da im dajem solidarnu pomoc, ma promenicu veru zbog takvih. A to je pop u seoskoj parohiji, sta li tek rade vladike. Bio sam istinski vernik, vec nekoliko godina NE ulazim u crkvu.

s.gresnica

pre 14 godina

Cekajte malo, nemoj odmah da galamimo, treba da ima neko objasnjenje.
-Da nije neko od njih mozda bio u izaslanstvu gore pa se trazi neki otkup?
-Da nije mozda Crkva planirala da izvede neka nevidjena dobra djela pa trazi samo zajam od drzave?
-Da nije kao obrtna firma mozda dobila mogucnost da napravi nova radna mjesta za nezaposlene?
-Da ne ulaze mozda ta Crkva u neku novu Petnicu?
-Da nece mozda da iskorijene glad i bijedu u Srbiji..?
Imam jos mnogo pitanja,necu da se bacam kamenom prije nego saznam bar jedan pametan razlog, pa stoga, idem Bogu da se pomolim da mi da odgovor, jer ovo sto citam izgleda mi do bola bezbozno.

dejan

pre 14 godina

SPC je takodje nevladina organizacija! S tim sto je najveca u zemlji! Sa nekih 5000.000,00 clanova i vise sa istorijom starom 780 godina! Neki su aktivni neki ne. I druge NVO organizacije dobijaju novac iz budzeta dok SPC ima hiljade aktivista tj aktivnih clanova. Manje NVO imaju do 10 clanova i dobijaju 1000 puta vise novca po clanu vise iz budzeta od SPC. Moze i ovako da se gleda! Istina je istina

Sasa

pre 14 godina

Ovo je strasno! Crkva ljudi ne zna sta ce sa parama, popovi zaradjuju novac da u keshu pupuju limuzine, a oni im daju donaciju. Stvarno, mozda na Kosovu zive tesko, ali neka sami preraspodele. Sta ce crkva da dobije donacijom, mozda dobije milione, ali sigorno nece da dobije vernike koji kao deca sada slusaju kako im roditelju psuju po crkvi. Da li ste culi da je crkva sagradila neko sirotiste ili da je dala neki poklon za Novu godinu, Bozic ili Uskrs, ovde u Krusevcu to ne cini. Kome su oni uzor? Oni su deci uzor kao mogucnost da sa malo truda lako zive isto kao i mafijasi..

zakonska tamjan mešalica

pre 14 godina

Zakon je totalno glup i prepisan iz komunistickog vremena. Npr: Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine, zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti itd., je citanje bukvice Crkvi, kako i gde da zaradjuje, kako i gde da trosi. Crkva je u tom pogledu apsolutno samostalna, i ne treba drzavne recepte. Drzava se ovim zakonom mnogo mesa u crkvene stvari, zato nije ni cudno da Crkva to isto cini u pogledu drzavnih stvari.

Pera

pre 14 godina

Predlazem da klerikalna vlada srbije uvede svim gradjanima srbije obavezno placanje crkvenog dinara koji ce se placati uz racun za el. energiju, pa ko ne plati da odmah rade makaze.

Jefimija suzonoša

pre 14 godina

Crkva je stub drzave. Crkva je ucestvovala u osnivanju i rusenju svake srpske drzave. Crkva je kadila, ispracala i docekivala heroje u svim srpskim ratovima. Srpska pravoslavna crkva, je iskljucivo srpska, i tako ce ostati. Koliko nas to kosta? Ta ne mari! Sve kosta!

Snezana

pre 14 godina

Ma ne svidja mi se i tacka... Iako bar jednom u 3 nedelje idem na Sv. Liturgiju, imam predivnog duhovnika - svestenika koji mi na primer nije naplatio krstenje i koji svojoj duhovnoj deci ne naplacuje krstenja i vencanja. Al u istoj crkvi sluzi i jedan a la Amfilohije koji me svojim izjavama na propovedima ponekad bas razbesni i sokira. Dajem prilog i volela bih da znam za sta su te pare otisle - zelim da se crkva oslika, da ima nove lustere i tepihe, puno ikona, ali ne zelim da finansiram blagostanje onog a la Amfilohije i svih koji umesto ljubavi i smirenoumlja propagiraju borbu sa neistomisljenicima i zilotsko tumacenje Svetog pisma. Svi Srbi kroz porez treba da dajemo za ocuvanje i renoviranje starih manastira jer su spomenici i svedoci nase (na zalost davne i do sada neponovljene) kulture, al samo za to. Za ostale svrhe, nek daje ko zeli i koliko zeli.

Dusan

pre 14 godina

sve je to lepo , daju se pare crkvi , sta ces siromasni ljudi, treba da im se pomogne , nema se , siromasne crkve, hriscanski je pomagati , nego ko li ce meni pomoci , dobih lepo otkaz na poslu pre neki dan , pa mi jos rekose , ovih zadnjih 15 dana ti nece biti placeno!!!

Милован Миловановић

pre 14 godina

Две су институције у српском народу које имају велику историјску заслугу: Српска православна црква и Српска војска. Стога сматрам да држава треба да помаже активности СПЦ-а, како материјално, тако и у сваком другом смислу. Ја као неко ко плаћа порез овој држави немам ништа против да се део средстава одвоји за СПЦ, па и друге цркве и верске заједнице, а не за тамо неке невладине организације, које отворено подривају темеље ове државе. Да ли држава треба да одвоји средства за обнову Хиландара, рестаурацију манастира и цркава, од којих већина чини културно добро изузетне вредности и доказ нашег постојања на овим просторима? Коме то може да смета?

Srbin USA

pre 14 godina

Svaka cast. Puna podrska za nasu Crkvu iz dijapore, bez koje nas ne bi ni bilo. Kamo srece da ima jos vise da se donira. Ja sam Bogu hvala do sada bio u mogucnosti da pomazem nasu Crkvu materijalno i to cu ciniti uvijek i zovem sve koji mogu da to cine. Pozdrav svima u otadzbini!

Ilija

pre 14 godina

Treba pomoci nasoj Pravoslavnoj Crkvi, jer ona je temelj Srpske nacije! A temelj crkve je Hristos, to svi znaju! Vjeciti Hristos i vjecita crkva!

A GDE STE BILI VI???

pre 14 godina

Pisem vam sa Kosova i Metohije i mogu vam reci da kad je bilo najteze 1999 i 2000, jedina institucija koja je ostala uz svoj narod je bila crkva i jedan je od glavnih razloga sto u centralnu Srbiju nije otislo 100 000 vise raseljenih nego sto ih ima sad!

m1lan

pre 14 godina

Mislim da je lep gest da se na bilo koji nacin pomogne Crkvi, jer nas je ona odrzala tokom mnogo godina pod turcima, i bila jedino svetlo u mracnim vremenima, kakvo je i ovo danasnje......
Neizmerna umetnicka vrednost nasih crkava i manastira propada ili biva unistena, a monastvo u tim istim crkvama je jedini trag nase vere na Kosovu i Metohiji, naravno uz malobrojni srpski narod uz njih, ali da nije njih ni narod ne bih ostao.......

filorus

pre 14 godina

Da nije zalosno, bilo bi smesno. Za Petnicu se nema para u budzetu, za napredak nauke nema se para, povecava se obaveza fakulteta prema drzavi na teret studenata, a finansirase institucija koja ne placa porez, koja prodaje maglu, ciji se predstavnici ponasaju kao legitimno izabrani predstavnici vlasti, koja nazaduje, koja nas vraca u mracni srednji vek svojim stavovima...SRBIJO PROBUDI SE!!!!

Vlada

pre 14 godina

Zašto i dinar državnih para ide crkvama u Srbiji? Zašto se te iste pare ne ulože u obrazovanje ili nauku? Prosto finansiramo nazadovanje države, eto to radimo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ja sam veliki vernik i patriota ali crkvi vise ni dinara! Uvesti fiskalne kase crkvi, ista pravda za sve! Pa vala dosta je bilo, kakva crna pomoc, a oni kupuju dzipove, pa nismo valjda toliko ludi!!!???

v

pre 14 godina

ček, ček nešto mi nije jasno.."Programa poboljšanja materijalnog položaja monaha"??? zašto su se zamonašili nego da se odreknu materijalnih dobara i potpuno posvete duhovnom životu???

romanista

pre 14 godina

Tako je Tadiću !! Nema smisla da nam se popovi i vladike,brukaju u nekim krntijama od 30.000€,svakom po Audi Q7,ipak su to \"sveštena\" lica !!A i skontao sam da si bogu mnogo bliži iz Q7,nego iz stojadina...

Milan

pre 14 godina

Koliko AMERICKIH dzipova moze da se kupi za te pare?
I sta ako islmamska zajednica zatrazi pare od vlade ili mozda katolicka crkva?
Koliko para treba da se zavrsi neko porodiliste ili neka decija ustanova,bolnica,koliko sela nema dom zdravlja...?
I za kraj...je li ovo srednji vek kada su vladari zidali crkve i poklanjali crkvi ili smo mi u nekom 21. veku kada su drzava i crkva odvojene...bar tako kazu...ja sam tako ucio.

Hriscanka - bez posrednika

pre 14 godina

Vec pre vise decenija sam, kao iskrena hriscanka, resila da imam DIREKTAN odnos sa Bogom. Bez posrenika u vidu popova i ostalih, koji su vekovima, pripadnici ove ili one vere, zapodevali najkrvavije ratove i, u medjuvremenu ziveli lagodno medju svojim "stadima" koja su gladovala i, verujuci upravo njima, pristajala na sve tegobe koje im je nepravda u zivotu dodelila.
I danas, usred ove opljackane Srbije, jedino svestenici svih veroispovesti zive najbolje, odmah posle tajkuna. Imaju sve: od luksuznih automobila, ugodnog zivota od naplate svega od krstenja do sahrana, od priloga ubogih i bolesnih koji veruju da ce im blagoslov jednog seoskog ili gradskog popa doneti ozdravljenje, posto drzava, je li, brine samo o onima koji imaju vezu (po novcu ili po stranackoj pripadnosti - o tome bi svedocili, kada bi smeli, gotovo svi medicinski radnici u ustanovama koje bi trebalo da pruze jednaku pomoc svim gradjanima JEDNAKO).

DAKLE, MOJ ODNOS SA BOGOM JE direktan, STO PREPORUCUJEM, KAO KRSTENA HRISCANKA SVIM PAMETNIM LJUDIMA! Svaki iole intelektualac zna da su pravila ponasanja tipa: da se samo preko crkve moze dopreti do Boga, nekada su smislili popovi ili slicni u drugim veroispovestima, SAMO DA BI SEBI OBEZBEDILI LAGODAN ZIVOT. K R A J!Iskreno zalim sve one koji veruju da ce ih neko samo zbog crne mantije dovesti do raja u onom zivotu. Moja deviza je: biti posten, pravedan, ne ugrozavati NIKOGA NA SVETU, brinuti o sebi i svojoj porodici, o bliznjima, pomagati ubogima, sirotinji i nesrecnima... Za takva dela mi uopste nije potreban posrednik do Boga. Narocito ne svi oni koji diljem sveta iniciraju verske ratove, pokolje, terorizam i sl. Svaki moj dinar koji ulazi u budzet, volela bih da se utrosi na obrazovanje moje dece, na lecenje i pomoc gladnima koji, iz ovih ili onih razloga, nisu u stanju da sebi obezbede hleb. Najzad, koga je drzava pitala da iz budzeta odvaja pare i za SPC, kao, mozda i za drugeverske zajednice? Da se razumemo: te pare nece doci ni u paru do vernika. Potrosice ih bahati verski velemoznici, jer da je drugacije, vernici bi vec vekovima bili zasticeni i od gladi i od bezumlja koje im se permanentno uliva u glavu - u ime Boga! Nadam se samo da Bog vidi ovu nepravdu i da ce doci dan kada ce ovo kolektivno ludilo covecanstva prestati!

Jefimija suzonoša

pre 14 godina

Crkva je stub drzave. Crkva je ucestvovala u osnivanju i rusenju svake srpske drzave. Crkva je kadila, ispracala i docekivala heroje u svim srpskim ratovima. Srpska pravoslavna crkva, je iskljucivo srpska, i tako ce ostati. Koliko nas to kosta? Ta ne mari! Sve kosta!

DRAGAN LONČAR

pre 14 godina

Popis je prvo laziran, a zatim zastareo. A gde ide novac ateista? Ja licno praktikujem budizam i zelim da budem oslobodjen tih 10% poreza. Ovo je cist bezobrazluk u nizu ostalih bezobrzluka koje ova vlast priredjuje. Slazem se da neki novac ide ka starim crkvama (a ne za gradnju novih) kao deo negovanja kulturne i umetnicke bastine, ali da drzava finansira crkvu koja ionako iskoriscava sujeveran i neuk narod da bi se popovi vozikali u dzipovima, to je previse. Gde su im finansijski izvestaji od utrosenih sredstava? Kada ce se uvesti fiskalne kase za crkvene usluge kao sto su se uvele u zdravstvu?

Nele

pre 14 godina

S obzirom da u crkvu ulazim samo prilikom sahrana i vencanja nisam bas za to da kao poreski obveznik ucestvujem u tome. Ali, ajde, kud svi tu i ja, neka se pomognu svestenici po unutrasnjosti. Samo da te pare ne odu za kupovinu luksuznih vozila za Amfilohija & Co.

Mihailo

pre 14 godina

Treba hraniti Azhdaju da ne pojede stanovnishtvo. Jezivo. Pitanje crkve da se regulishe tako shto ce se vernici odrediti kao pripadnici crkve i na osnovu toga nek placaju porez i molim lepo. U zhivotu ne bih pristao da se od mog novca finansira jedna takva institucija. Horor!

Bojan

pre 14 godina

"...u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka..."
Kako je vranjska eparhija u najtezem materijalnom polozaju kada je pre neki dan kupljen dzip?

Misa Pavlovic

pre 14 godina

Ja verujem u Boga ali ne i u crkvu. Drzava ni u kom slucaju ne treba da potpomaze bilo koju crkvu, sem da stvori zakonske uslove koji ce garantovati slobodu vera. Svaka crkva za sebe mora da nadje sredstva za finansiranje. Sudeci po proteklom periodu ne vidim zasto se crkva ne obrati njihovim sledbenicima, navijackim grupama i patriotskim organizacijama, koji ce naci neki nacin da prebiju neku drugu grupaciju kako bi ima uzeli pare. Nemojte pogresno da me razumete, sve je to naravno u ime Boga, tako da je to sigurno opravdano.

Imagine-John Lennon

pre 14 godina

Samo njima treba novac!! Gradite skole a ne crkve, obrazujte a ne unazadjujte!!A sigurno da jadnom svestenstvu trebaju i novi dzipovi,pravi isposnicki zivot-"bogom dan"

Kuki

pre 14 godina

A kada ce crkva da pocne da izdaje fiskalne racune za obavljene usluge? Ali SPC je iznad i izvan zakona, direktna veza sa Bogom, sv. Savom i ko zna kojom jos fikcijom vlasti!

kesa

pre 14 godina

"u okviru Programa poboljšanja materijalnog položaja sveštenika i monaha".
Da li neko zna svestenika koji ne vozi dobar auto?
Za neupucene: po jednom krstenju, sebi u dzep stave min. 50 EUR-a. A posto su videli da se moze i mnogo vise uzeti, poceli su organizovati grupna krstenja, gde za nekih 15-30min posla moze inkasirati par stotina evra. Naravno bez ikakve priznanice, placenog poreza itd...
Hocu i ja takav posao, i jos drzava da me potpomaze!

Milos N

pre 14 godina

Bruka i sramota,koliko bi obroka za te pare moglo biti spremljeno u narodnim kuhinjama za ljude koji nemaju ni za hranu??? I koliko bi obroka moglo biti spremljeno za 1.000.000 e koje je dobio onaj siledzija Kovacevic???

wm

pre 14 godina

Zar je "poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva" nekakav drzavni prioritet? Pogledajte kakav vozni park imaju, pa to su najbogatiji ljudi u Srbiji! Ako oni sami ne umeju da raspodele sredstva, ko im je kriv? Drzava ne sme da novcano nagradjuje sebicnost koja vlada u toj nevladinoj organizaciji.

Stefan

pre 14 godina

Treba im dati još novca kako bi mogli da unazađuju naše ionako nazadno društvo...
Kada ćemo organizovati neki protest protiv svih sramnih odluka koje su doneli političari u naše ime u poslednjih nekoliko dana - nekoliko meseci - nekoliko godina?

Aleksandar G.

pre 14 godina

330 miliona? Toliko treba da platimo za one koji Srbiju uporno vuku unazad, u "stari dobri" srednji vek? Toliko kostaju umotvorine o Sodomi i Gomori?
Verovatno cu uskoro da vidim stavku "servisiranje SPC" na racunu za Infostan.

Dok se popovima daje novac koji ce oni verovatno potrositi na "oplemenjivanje" svog voznog parka skupocenim dzipovima, u nasim bolnicama su uslovi za lecenje i dalje katastrofalni.
Ali dobro, ne moze drzava bas svima da udovolji, je l' da?

K

pre 14 godina

Pa da , dajte pare da Artemije poveca platu sa 140000 na "malo" vise, da Pahomije kupi jos jedan dzip. Kad bi taj novac stvarno isao svestenstvu i monastvu kome treba, niko ne bi imao nista protiv. Ko ce da kontrolise kako se to trosi, kad SPC nikome ne polaze racune ni za sta?

Vernik (pravoslavni, da ne bude zabune).

johnny be good

pre 14 godina

Kako crkva kao preduzece koje ima stalne musterije svakog dana i u svakom mestu i sve vise, da se dotira od drzave. Pa jedno opelo na sa`rani je skoro sto evra po pastiru?! Gde su nase, (njihove) pare?

SVD

pre 14 godina

U Srbiji ne žive samo pravoslavni građani, nego ih ima iz svih religija. Da li se i tim drugim crkvama daje neka slična pomoć? Ja mislim da imamo previše crkve i popova u našem svakodnevnom životu i smatram da u porastu nasilja ima uticaja i način na koji crkva kvalifikuje neistomišljenike. Gledao sam Amfilohija sa njegovom izjavom o Paradi Ponosa pa mi postaje sasvim jasno odakle naše siledžije crpu inspiraciju. Oslobodite nas malo crkve i popova!

Vrag

pre 14 godina

A ja cekam godinu dana da mi ministarstvo odobri pare za glupi A3 skener. Bolje da osnujem crkvu Harija Potera recimo, em moralnija, em ne toliko ukaljana pricica. J**** ti drzavu da ti j****.

Milan

pre 14 godina

A za narodne kuhinje nema para. Treba uvesti porez za crkvu koji ce svako moci dobrovoljno da placa od svojih primanja a ne ovako gde placamo svi.

punjac budzeta

pre 14 godina

dokle misle da bacaju nasa pare
nek smanje sebi plate i u vladi i crkveni predstavnici
ako mogu vredni ljudi na minimalcu mogu i oni

Beograđanka

pre 14 godina

Pijaca i crkva su izgleda jedina dva mesta na kojima se ne izdaju fiskalni računi.
Za pijacu mi je jasno.
Za crkvu nije. Po kom je zakonu crkva kao institucija, izuzeta od važećih zakona?
Kako je Crkva uspela da ubedi Dinkića da nama uvid u prihod? Da ima, video bi da ti prihodi nisu mali.
Ko je platio zidanje i proširivanje objekata oko crkve Aleksandra Nevskog na Dorćolu? Zašto se bogatije eparhije ne odreknu dela svog prihoda u korist onih siromašnijih?
Pa oni propovedaju jednakost! Zar ne?!
Ja znam da nisam jednaka, pa me opet globi ko i kako stigne.
I na kraju, ne bih volela da budem krivo shvaćena - nemam ništa protiv monaha i monahinja - oni su svojom voljom tu gde jesu, i krotko trpe sve nevolje. Imam protiv onih koji su krotkost, bogoljublje i čovekoljublje zamenili za materijalna dobra po svaku cenu.
I to je Srbija.

Vernik

pre 14 godina

To je zvanicna pomoc koja ce brzo biti potrosena na gradjevinske aktivnosti nasih vladika preduzimaca i biznismena.
A sta cemo sa sefovima po crkvama gde ordinira kesh lova koje niko ne kontrolise?
Jel ima i za njih neki zakon?
Ili otvori sef i uzmi sta ti treba?

Boris

pre 14 godina

Pa jeste, nakon svih ovih dogadjaja poslednjih nedelja, doslo vreme za isplatu raznoraznih "patriota", "srbIN"-a i slicnih za uterivanja vere i "srpstva"...

Ivan

pre 14 godina

Crkva će uvek vući na svoju stranu i država će svejedno uvek dati nešto para pošto je to eto praksa u svim evropskim i ostalim civilizovanim državama.

Ja se nekako ne slažem sa tolikim iznosom i mislim, da bi morala država da da samo za objekte(održavanje) koji imaju neku istorijsku vrednost i nikako za "plate" sveštenicima. To neka svaka lokalna zajednica sredi dobrovoljno ako im treba "duhovni" vodja. To važi za sve religije.

duško

pre 14 godina

poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva
!!!???!!!

Neka vladike za početak rasprodaju vozni park, i podele pare siromašnima.

Pretprošlog leta sam gledao neverovatnu scenu: neki pop (braničevska eparhija) 10 minuta se vrti na ulazu u crkveno dvorište. Bilo je tu još nekoliko ljudi, videlo se da nekog čekaju.
Zatim pristiže turbo-naj-ultra srebrni mercedes, uglancan, da bole oči. Ja se mislim, kog li tajkuna ovaj ovako ponizno dočekuje. Kad ono- izlazi vladika!
To je neopisivo vulgarno! I vladika, i taj pop koji mu se klanja, i ljudi koji to plaćaju...

I MI KOJI SMO NATERANI DA TO PLAĆAMO!!!

Dosta toga! Kome je do crkve- u crkvu! Nek ostave više narod na miru! Neka na vratima svake crkve crkva napiše da se mole vernici da ostavljaju veće priloge, zaboga, kriza je, i eto im para! Šta ja imam s tim?!??!
... a to je tek kap u moru uludo potrošenih para ovog sirotog i bednog društva...

Dina

pre 14 godina

A zasto bi drzava finansirala crkvu? To bi trebalo da funkcionise potpuno nezavisno!Bolje bi bilo da drzava izdvoji sredstva za mlade ljude, talente, takmicare, sportiste, studente i da bar neki smisao zivota jadnoj mladosti u jos jadnijoj bednoj zemlji Srbiji!

Matija

pre 14 godina

Pa taj fazon, kriza je i u kleru, ne zivi se od pricesnog 'leba. Jel mene ko pitao da li zelim da dam pare popovima koji voze bolja kola od svih nas, dok nam se zdravstvo i skolstvo urusava?!
Nek prodaju vozni park ...

Vlasi i dosetke

pre 14 godina

330 milina dinara, ili oko 3,5 miliona evra nije neki naročito veliki iznos. To je, na primer, cena jedne MK-šećerkove jahtice. Ili manji deo godišnjih putnih troškova članova Vlade.. Ili JAT-ov gubitak za peroid od 2-3 meseca. Ipak, veći deo dotacija SPC iz državnog budžeta, van ove sume, nije naveden. A zna se da država pokriva barem penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje sveštenstva i monaštva, resaturaciju Hilandara posle požara, dovršetak hrama Svetog Save, trajno oslobođenje od PDV-a na sve nabavke i prodaju artikala, i još ponešto. Ko je od koga i kako zavisan, procenite sami.

Sasa

pre 14 godina

Zasto je Crkva postala dogma sama po sebi? Imamo para i za Miladina i za sumnjivo lobiranje u Americi a nema para za kulturu, tako da je repertoar najznacajnijih pozorista pod znakom pitanja, a u odnosu na sve nase glupe troskove to i nisu neke pare. A da, i za Madonin koncert smo dali pare, stvarno smo smejurija od drzave.

bilja

pre 14 godina

Što jes'jes:crkva je uvek pokazivala da ima "svoje" mišljenje,koje se sasvim slučajno menjalo kako su se menjali i režimi!
Ma nemam reči.Škola u kojoj ja radim , u Vojvodini,se ra-spa-da! Dame i gospodo RASPADA. Škola ima oko 1000 đaka. Još dve takve i nadbrojasmo crkvenjake.Ma ne mogu više ni da tupim o tome, razumni ljudi su odavno već sve shvatili...

Beslagic

pre 14 godina

Od ovozemaljskih stvari, popovi i hodze sa ljudima jedino ne zele da podele krizu.neophodno je da drzava gradjane upozna sa podatkom koliko se ukupno sredstava godisnje iz budzeta daje verskim organizacijama. Socijalno osiguranje placamo mi, poreski obveznici, svestenim licima, pri cemu su i kuvari, i spremacice i vozaci - "svestena lica".

matori

pre 14 godina

Znaci bice jos novih dzipova!
A treba nekako omoguciti i da do sredstava dodju "pomagaci i cuvari" crkvenih i tradicionalnih drustvenih vrednosti... obrazi, 1389, nasi (njihovi), dveri (i zveri), razne garde i strojevi, itd. itd.
Upravo ZATO ja i ostale ovce placamo poreze i punimo budzet.

dejan

pre 14 godina

SPC je takodje nevladina organizacija! S tim sto je najveca u zemlji! Sa nekih 5000.000,00 clanova i vise sa istorijom starom 780 godina! Neki su aktivni neki ne. I druge NVO organizacije dobijaju novac iz budzeta dok SPC ima hiljade aktivista tj aktivnih clanova. Manje NVO imaju do 10 clanova i dobijaju 1000 puta vise novca po clanu vise iz budzeta od SPC. Moze i ovako da se gleda! Istina je istina

Срђан

pre 14 godina

Црква је у новчаном теснацу јер су и верници у дуговањима! Помоћ државе је мешање што није дозвољено у лаичкој, грађанској држави. Држава би требало да склони своје шапе са привреде, да смањи значајно прописе и број чиновника а самим тим и порезе. Тако ће се омогућити предузетништво, зарада па и богаћење. А верници који имају ће радо помоћи својој Цркви.

Milko

pre 14 godina

Podržavam ovu odluku države.
Gledam samo, polovina popova nema džipove.
A treba i finansirati ove što nas čuvaju od Gej populacije, Francuza, Poljaka, Australijanaca, američkih studenata i dr...

autonomas

pre 14 godina

Pa i treba drzava da ih pomogne. Znate li vi posto je gorivo za dzipove? Pa obezbedjenje i telohranitelji? Pa sakrivanje ratnih zlocinaca?
To kosta braleeeeee....

Nikola

pre 14 godina

Majka crkva se dotira iz budzeta, koji je pak skupljen ubiranjem poreza i od onih koje je crkva nazvala satanistima i decom sodome i gomore.
Nisu dobri za paradu ali mogu da prodju kad treba da se opeljese.

Kursula

pre 14 godina

Ovo je zaista necuveno. Pa ta SPC je jedan od sponzora terora koji nam se desava po ulicama, a mi ih jos finansiramo. Da li neko moze da mi garantuje da se taj novac ne preliva u dzepove Obraza, 1389 ili pak Nacionalnog Stroja?
Kada ce crkva poceti da izdaje fiskalne racune? Pa valjda je greh otudjiti i utajiti novac od sopstvenog naroda!!!

Neko

pre 14 godina

I posle neka mi neko kaze da je Drzava Srbija podrzala "Povorku ponosa"! Setite se izjave gospodina "pukovnika" Amfilohija! MORE U MISIJU RUPU BI JA VAS! Em ne placate porez nego se jos od mojih para finansirate!
Pametan je Mesic... U misiju rupu!

Relja

pre 14 godina

Onaj koji je istinski vernik ,taj i pomaze svoju crkvu u granicama licnih mogucnosti...Svi su samo jezikom vernici iz pomodarstva.Istorija je uvek i svugda pokazala da drzava i crkve moraju biti strogo odvojene !!U suprotnom ubrzo su sledile zloupotrebe i progonstva .Sloboda izbora!!!!

Bole

pre 14 godina

Ja osnivam religiju. Ajde uclanite se kod mene pa da trazimo pomoc od drzave. Moraju i nama da pomognu, nema druge. Trebace nam hramovi, dzipovi.... sve nam treba.

Milan, kruševac

pre 14 godina

Poreski obveznici RS finansiraju jedan od osnovnih destabilizujućih elemenata ovog društva, koji umesto da vodi racuna o kulturnom nasledju naroda i širi one najlepše hrišćanske vrednosti, teži da ih uništi, ili podjarmi obrascu istočnjačke teokratske despotije, šireći mržnju, netoleranciju i paganske običaje. Daleko je to od hrišćanstva. Verujem da su i Hrist i sv.Sava, na čiji se put toliko pozivaju, od njih okrenuli glave.

Mashinovodja

pre 14 godina

Ne sećam se baš dobro, ali znam da je Tadić pre par nedelja nešto pricao o "Srbiji kao sekularnoj državi".
Moguće je da sam ja tražio objašnjenje pojma "sekularno" u nekom sasvim pogrešnom rečniku. Da, da, sad se sećam, bio je štampan latinicom. Moraću da potražim novije i - srpsko - tumačenje...

dejan

pre 14 godina

Kao ubedjeni ateista, srpske nacionalnosti, nikako se ne mogu sloziti sa cinjenicom da se novac od poreza na moju platu daje bilo kojoj verskoj organizaciji.
U trenucima kad crkva inace ima povlasceni polozaj kod drzave, jos i ovo. Ali ova drzava od pre neki dan...

Usput, za moje omiljene svestenike, Pahomija (novi auto, a mogao bih upotrebiti i neki od citata iz Amfilohijevog skorog govora), Ilariona i onog popa sto mlati ljude lopatama poseban pozdrav.

Đole

pre 14 godina

330 miliona dinara = godinu dana besplatnog školovanja za 3548 studenata ili četiri godine besplatnog školovanja za 887 studenata.

Šta mislite da nam je potrebnije?
Dogma i religija ili obrazovanje i nauka?

agnostik

pre 14 godina

Polako, polako! Nisu svi poreski obveznici vernici, donacije crkvi treba da budu na dobrovoljnoj osnovi kao u svim NORMALNIM zemljama. Jednostavno, ne zelim da placam porez i da deo ide crkvi. Svi dovoljno znamo o SPC, svaki komentar je suvisan.

Aleksandar

pre 14 godina

Cek cek, koja je ovo godina? Gledam ovo na kompjuteru tako da ne mere biti srednji vek... Ah, da, znam, Kostunica i mracnjaci su na vlasti... Sta, nisu? Auuu, onda ovo mora da je nocna mora, neka me neko ustine da se probudim...

bobana

pre 14 godina

cekajte, crkva tvdi da su 84% gradjana srbije vernici pravoslavne veroispovesti. U glavu to je 6.371.584 gradjana po popisu. Pa zasto ti vernici ne izdrzavaju Crkvu svojim dobrovoljnim prilozima. Neka svaki da 10 evra to je preko 63 miliona evra. Uostalom zar nisu gadljivi na nase nevernicke pare iz Sodome i Gomore.

Hmm

pre 14 godina

Dobro, sad objavite koliko drzava izdvaja iz budzeta za sport!
Koliko ja para izdvajam huliganima i lopovima koje hapsite svaki dan po ulicama i kancelarijama sportskih drustava? A ja niti treniram niti gledam sport!
Ne mislim ja bukvalno, nego hocu da kazem: TREBA! Treba finansirati i verske i sportske i skolske i kulturne institucije, i ne vidim u cemu je tu problem!? Da, u svakoj od tih sfera ima isti nivo korupcije, sto treba spreciti represivnim metodama a ne stopiranjem finansiranja tih institucija!

Vasa Stajic

pre 14 godina

Neverovatno! U ovoj zemlji su svi vernici. Gde su nestali ateisti, agnostici, deisti... Ne mogu da verujem da moj novac koriste gospoda iz Dveri i 1389 (istog tipa gospodstva kojeg je bio i gospodin Legija, vidi pod Voj. dr Koštunica). Crkvi nije gadno da uzme pare od ljudi koji ne veruju u boga! O tempora o mores! Svako bi morao da se izjasni da li želi da se pare izdvajaju za crkvu (i koju!)i to se skida direktno sa njegove plate a ne da nas nas sve proglašavaju pravoslavcima.

Slobodan Petrovic

pre 14 godina

Sta reci a da ne bude malo neukusno. Sokantno je da drzava placa SPC, dzabalebarosi, i neradnici rade u toj SPC. Sve je to jedan show bussines, krstenja, vencanja, sahrane - sve im se to naplacuje, a posle toga najbolji batak, najbolje vino, ispred popa, a pola Srbije nam je u rasulu, gladno, golo, nezaposleno...SPC treba da se postidi, ako uopste oni znaju sta je sram, ljudi dzip od 26.000Eura, pa zar nije mogao polovnog opela da uzme, ne nego novi dzip. Pohlepa, oholost i sve ostale nehriscanske karakteristike "krase" SPC. A i narod vidim polako pocinje da shvata neke stvari, sto mi je drago. Pozdrav iz Panceva

Baksuz

pre 14 godina

Gorko iskustvo me je naucilo, da u Srbiji nema ni duhovnosti, ni covekoljublja, koje bi bilo koga ko raspolaze novac nateralo da nekome da ne bas mala sredstva, a da za uzvrat nista ne ocekuje. Racunica je jasna obostrano, crkva je veoma aktivna u politickom zivotu, a ko izbliza pogleda vozni park nasih vrlih arhijereja i njihove luksuzno uredjene rezidencije, bice mu jasno da je interes obostran. Ne treba brkati religoznost, kao duhovno opredeljenje pojedinca i crkvu kao instituciju. Svestena lica su ljudska bica podlozna grehu, iskusenja su prevelika u ovom izopacenom drustvu sa pomeremecenim vrednosnim sistemom, pa niko ne treba da se cudi.Cak i u ovom haosu svake vrste, svakom iskrenom verniku je jasno da je vlast uvek bila vlast, da je crkva uvek bila uz vlast (izuzev u vremenima progona kada su joj ostajali privrzeni samo oni koji su svojim zivotom svedocili ono sto ispovedaju). Uostalom, prema Jevandjelju, svako ce individualno polagati racune pred Bogom za sve sto je ucinio u zivotu, dobro i lose. Sto je neko visi na lestvici drustvene i crkvene hijerarhije, njegova ce odgovornost, pa i nagrada ili kazna biti veca. KO IMA USI NEKA CUJE I NEKA SE RAVNA PREMA TOME!

boris023

pre 14 godina

dosta mi je crkve, izlapelih bradonja sa mutnim pogledima, hriscanin sam, verujem u dobro u bogu i u dobro u ljudima. NE VERUJEM u pahomijevog , amfilohijevog i irinejevog boga. SRAMOTA

karadjordje

pre 14 godina

Ja sam Srbin teski Pravoslavac, ali kada vidim ovakve vesti naterace me da vise nikada ne ostavim ni dinara u neku crkvu.
Za moju skolarinu nemaju para iako sam dao uslov, a evo primer iz moje okoline pa vi vidite koliko je potrebno pomagati svestenicima.
Devojka i njen brat postanu punoletni, otac joj je svestenik i za osamnaesti rodjendan im oboma kupi nove glanc nove automobile i to ne juga ili tako neku krsinu nego Megana, BRACO SRBI.
A ja moram da radim na gradjevini 3 meseca kao crnac da bi zaradio za svoju skolarinu.
Navedite mi jednog svestenika koji vozi polovan auto, sve sami Jeep-ovi.
SRAMOTA

Milosh

pre 14 godina

Da li je deo tog novca i od poreza gej populacije... mislim glupo je da i njihov novac ide za one koji ih osudjuju ili su i oni dobri kada se daje novac?

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Ovo samo potvrdjuje da se spremaju novi izbori i da zbog toga nije bila u interesu gay parada a u interesu je ova donacije, uplasio se Tadic da mu Nikolic ne postane premijer pa daje nacionalistima i sakom i kapom, ajde vise i to da se zavrsi, LDP ce po prvi put dobiti moj glas pa da zabranimo SPS i SRS posle toga uz Cedu Jovanovica kao premijera!

marsel

pre 14 godina

u nemackoj je sistem sledeci :
ako se pri prijavljivanju donijanju posla deklarisete kao npr. pravoslavni vernik, vama ce se na ime troskova crkve skidati procenat plate za pravoslavnu crkvu. to isto vazi i za katolicku, protestante itd... ako se deklarisete kao nevernik, niko vam nievra ne skida. bas se pitam sta bi bilo sa brojem "vernika" u srbiji da je taj sistem koji je inace veoma visok

Ja

pre 14 godina

Crkva jako voli da zameni pojmove 'ugled' i 'tradicija'. Kada se dete krsti, roditelji ne biraju između više crkava pa da izaberu onu koja ima najveći 'ugled', nego idu u onu crkvu kojoj tradicionalno pripadaju. A SPC uporno plasira pojam 'ugled', da bi se predstavila boljom i važnijom nego što jeste.
To je nešto kao kada bih ja rekao da je automobil u Srbiji veoma 'ugledno' prevozno sredstvo ili da je hleb 'najuglednija' namirnica.

Ali šta drugo i očekivati od demagoške organizacije, kojoj je cilj da za nematerijalnu uslugu dobije materijalnu vrednost, pa još oslobođeno PDV-a?

Iskreno, ako država već pomaže SPC da bi opstala, onda neka SPC lepo ukine naplaćivanje usluga i neka se ponaša kao i ostale neprofitne organizacije koje žive od budžeta, kao što su muzeji, galerije, biblioteke i slično.

spoljni neprijatelj

pre 14 godina

Javno priznajem i obecavam:
- Priznajem da sam pogresio sto sam ikada krocio u srpsku pravoslavnu crkvu. Oprostite to sam cinio zbog nekakve nostalgije, parcenca gibanice, rekoh ljudi pricaju moj jezik, bolje cu upoznati nasu trnovitu istoriju, a onog Drazu sa slika cu vec nekako ignorisati, a time izbegavati i one nekulturne popove. E sada vidim da sam im time cinio medvedju uslugu sto sam im tamo ispunjavao prostor i da sam doprineo da nejaki/siromasni/progresivni/posteni stanovnici Srbije ispastaju zbog toga.
- Obecavam da u srpsku pravoslavnu crvku nikada vise necu krociti dok se fudamentalno ne transformise i kad prestane da se mesa u politiku. Obecavam da cu od sada dobrovoljne priloge radije davati srpskim gej organizacijama, nego zapusteno bradatim manipulantima.

zoran

pre 14 godina

Aman zaman pa oni se vozaju Džipovima i Harlejima a iz budžeta im se dodaje. Neka mi neko obrazloži uopšte svrhu njihovog postojanja, dok pričaju tako kako pričaju.
I njih treba zabraniti kao ekstremiste.

Djape

pre 14 godina

Izgleda da popovi drapaju previshe iz priloga vernika, pa sada treba poreznici da placaju desno-radikalno nastrojenu crkvu?

ma jelte molim vas!?!!

ne u moje ime i pitam s kojim pravom!

uveli su cenovnike u crkve, voze se u skupocenim autima, imaju svoje firme, mlacenje lopatom naplacuju 300, 400 ili 500 EUR, ne placaju porez, ne vode knjige priloga, podrzavaju zverska nasilja i fashizam, da ne nabrajam dalje?

zar za to placamo porez? a nema za skole, puteve, zdravstvo?

inicijativa da se crkva (sve veroispovesti) sto pre proteraju iz drzave i stave pod kontrolu, makar i uprave prihoda!

dole ovakva klerikalna ... vlada!

Mila porodilja

pre 14 godina

Ej a kako bi bilo da drzava prvo isplati trudnicama i porodiljama ono sto duguje pa nek se onda brine o statusu crkve. Mislim, cisto uskoro ako ovako nastave da vode racuna o natalitetu uskoro nece imati ko da ide u crkve pa da ne bacaju pare za dzabe.

MISLITE O TOME

pre 14 godina

Dragi susjedi, Borise Tadiću, Mirko Cvetkoviću, Bogoljube Šijakoviću, građani Srbije!
Lijep pozdrav šalje vam vaš susjed Stipe Mesić :)))

jelena

pre 14 godina

Zakon o crkvama i verskim zajednicama:
Clan 6:"Crkve i verske zajednice su nezavisne od drzave i jednake pred zakonom"
Cl.9 "Crkve i verske zajednice
koje su registrovane u skladu sa ovim zakonom imaju svojstvo pravnog lica"
Imovina i finansiranje
Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine,zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti na neprofitnim osnovama, u skladu sa zakonom.
Cl.28 Radi unapredjivanja verske slobode i saradnje sa verskim zajednicama, u obostranom interesu, drzava moze da materijalno pomaze crkve i verske zajednice.
Cl. 30 Prilikom obavljanja delatnosti i obezbedjivanja prihoda u skladu sa ovim zakonom crkve i verske zajednice mogu biti potpuno ili delimicno oslobodjene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajuci javni prihod"

Ako su crkve i verske zajednice odvojene od drzave zasto ih drzava finansira?
Ako su crkve i verske zajednice pravna lica kako kao takva mogu biti oslobodjena placanja poreza?
Crkve i verske zajednice se finansiraju iz sopstvenih prihoda prema tome zasto im se dodeljuju silni milioni?
Ostalo je vec receno.
Zakon:
http://www.mv.sr.gov.yu/cir/images/stories/pravna_akta/zakon_o_crkvama_i_vz.pdf

Amos

pre 14 godina

Podelimo taj ukupan iznos sa ukupno svestenika i monaha - ispadne oko 170000 po osobi.. Ako oduzmemo monahe koji po svojoj prirodi ne bi trebalo da uzivaju u novcu - penje se na na oko 250000 po svesteniku godisnje. A gde su tek po 10 eur za svaki 'izlazak na teren'..
A gde

NemanjaBGD

pre 14 godina

Kakva smo mi naopaka drzava!!!!

Da li ovo znaci da ce popovi poceti da izdaju fiskalni racun kada uzimaju 50 eura (minimum) za krstenje deteta, ili koliko god vec uzimali za sve ostale usluge???

Ne znam koliko se naplacuje prebijanje lopatom...

I bez ove "drzavne pomoci", mislim da je crkva dobro stajala finansijski, a ovako samo dokazujemo da smo postali prva pravoslavna dzamahirija!

Uostalom, i mi smo budale sto se cudimo, kada znamo da se u Srbiji ne sudi ni popovima pedofilima, zato sto se dozvoljava da tuzba "zastari".

Normalni i posteni ljudi, bezite iz Srbije sto je pre moguce. Ova zemlja je osudjena na propast, ja nazalost ne vidim kako ce Srbija i srpski narod opstati pod ovim uslovima.

Nek' nam je sa srecom.....

Dragan Matic

pre 14 godina

Ja stvarno ne mogu da poverujem. Ko je ovde lud!?!?? Pre deset dana je objavljena vest o platama koje crkvenjaci imaju. Alo ljudi jeste li normalni bre!!!?

Zoks

pre 14 godina

To je bacen novac. Ali drzava, tj. njena vladajuca struktura hoce da ga baci. Mora da je procenila da ce nesto dobiti za uzvrat.
Upitajte se braco Srbi, sta je to sto bi vladajuca struktura mogla da dobije od crkve. Pa kada nadjete odgovor proci ce vas jeza.

Vitomir Redić Beograd

pre 14 godina

Svaka novčana dotacija za bilo koju crkvu je besmisleno bacanje para. Od toga, što crkva u ova ekonomski teška vremena bezočno, na sve načine, grabi pare iz budžeta, ne postoji ništa podlije na svetu...

Zoki

pre 14 godina

Ovo je nablaze receno drzavni bezobrazluk. Grade crkve na svakom cosku, vozni park ispred crkava i manastira je kao ispred Saveta Evrope u Briselu, a placaju poreski obveznici svih vera u Srbiji. Da li neko u Vladi cita Ustav gde pise da smo sekularna drzava, odkud onda ovaj bezumni postupak. Kako ce ovo da opravdaju pred MMF za "smanjenje troskova u budzetu"

Bata

pre 14 godina

Da li znate kako oni dele pare sa svojim poslodavcem? U Sokobanji odavno postoji anegdota da popovi stave pare u kesu, kesu bace uvis i kazu: Boze uzmi sto je tvoje, a sto padne na zemlju to je moje!

zakonska tamjan mešalica

pre 14 godina

Zakon je totalno glup i prepisan iz komunistickog vremena. Npr: Cl. 26. Crkve i verske zajednice obezbedjuju sredstva za obavljanje svoje delatnosti od prihoda iz sopstvene imovine, zaduzbina, legata i fondova, nasledjivanja, poklona i priloga,drugih pravnih poslova i delatnosti itd., je citanje bukvice Crkvi, kako i gde da zaradjuje, kako i gde da trosi. Crkva je u tom pogledu apsolutno samostalna, i ne treba drzavne recepte. Drzava se ovim zakonom mnogo mesa u crkvene stvari, zato nije ni cudno da Crkva to isto cini u pogledu drzavnih stvari.

da te pitam

pre 14 godina

-Iz koje kasice ce da uzmu pomenutu cifru?
-Na osnovu kog zakona?
-Je li bilo glasanje za taj predlog?
-Kad je bilo to tajno vjencanje Crkve i Drzave?
-Da li se pod tim, Crkva, podrazumijevaju i sve ostale vjeroispovijesti..tj crkve?
-Je li to davanje, posudba ili namet?
-Je li to Crkva na prosjacki stap pala pa umjesto skrtih donatora spala na nasu kasicu da praznimo?
-Imam jos dug spisak pitanja, ako dobijem odgovor bar na jedno, hrabro cu da se suocim sa sobom, trazit cu oprost, pokajat cu se. Povjerovat cu da da nisu toliki bezboznici, povjerovat cu da je ovo bio samo ruzan san.

dusan

pre 14 godina

vazi. samo vi od nasih para dajte spc.
oni ce samo nastaviti da grade crkve na svakih 500m i da nam uz put drze predavanja o moralu.
pogledajte malo koja kola voze gospoda svestenici.
mislite o tome.

woodpekerB

pre 14 godina

Šta se ovo dešava, presušili tajkuni koji su svoje grehe okajavali astronomskim donacijama. Sada treba raja na silu kroz porez da popunjava "rupe" u skromnom fondu SPC-a.

???

pre 14 godina

A mi NEZPOSLENI? Da li moze drzava i na nas da misli. Njima je i RESTITUCIJOM vracena imovina, a nama gradjanima se ne zna ni kada ni da li ce. Molim drzavu da bude prema svim gradjanima majka!

Martin,Pirot

pre 14 godina

Boze mili, ne znam sta jos treba ovom narodu neko da ucini da bi se on pobunio, pa ako kao svestenik ne placas porez, nemas fiskalnu kasu, dobijas donacije koje ne prijavljujes, uz to ne moze niko da te tuzi usled nesavesnog rada, zasto onda neko da odluci da upise medicinu i da leci ljude kad je bolje da se bude pop???

student

pre 14 godina

nek ih njihovi vernici finansiraju direktno, a država neka štiti one crkve koje su spomenici kulture
čist račun duga ljubav, pa onda da vidimo koliko ima pravoslavnih vernika
lako je mrsomuditi o pravoslavlju kad ne odeš ni jednom u crkvu, nisi dao pare koje su je ozidale i slično

moj deda je prodao njivu svoju da bi u seoskoj crkvi mogao da se oslika deo ikonostasa i normalno da je onda bio uključen u religijski život, a ovi danas što se izjašnjavaju na popisu kao pravoslavci a pravoslavlja videli nisu, pa zbog toga država kao nešto "pomaže" crkvu... nemam reči

naravno, crkvi to ne smeta ni najmanje: oni nemaju da se bakću sa pastvom, imaju slobodnog vremena za ribanje BMW-a, para kaplje, milina

s.gresnica

pre 14 godina

Cekajte malo, nemoj odmah da galamimo, treba da ima neko objasnjenje.
-Da nije neko od njih mozda bio u izaslanstvu gore pa se trazi neki otkup?
-Da nije mozda Crkva planirala da izvede neka nevidjena dobra djela pa trazi samo zajam od drzave?
-Da nije kao obrtna firma mozda dobila mogucnost da napravi nova radna mjesta za nezaposlene?
-Da ne ulaze mozda ta Crkva u neku novu Petnicu?
-Da nece mozda da iskorijene glad i bijedu u Srbiji..?
Imam jos mnogo pitanja,necu da se bacam kamenom prije nego saznam bar jedan pametan razlog, pa stoga, idem Bogu da se pomolim da mi da odgovor, jer ovo sto citam izgleda mi do bola bezbozno.

Pera

pre 14 godina

Predlazem da klerikalna vlada srbije uvede svim gradjanima srbije obavezno placanje crkvenog dinara koji ce se placati uz racun za el. energiju, pa ko ne plati da odmah rade makaze.

Slobodan

pre 14 godina

Ima se,može se... Otpuštajte radnike, smanjujte administraciju, ali pomažite crkvu sa milionima da bi mogli jadni ovozemaljski sveštenici da se voze u džipićima... Mislim da je krajnje vreme da se povede društvena rasprava o ovom suludom trošenju državnog novca na crkvu, a oni koji znaju kolike su tarife sveštenika za razne njihove "usluge" treba da se zapitaju gde su ti novci i zašto je crkvi potrebna pomoć... U ustavu stoji da je Srbija sekularna država,tj. crkva je odvojena od država, pa ljudi, poštujmo ustav za koji se svaki dan hvatamo!!!
Nemamo pametnijih načina za trošak tih para, od rupa na putevima, trulih mostova za koje molimo Evropu da ih krpi svojim kreditima, nerešenih radničkih pitanja, nezaposlenosti, mi pare koje imamo prosipamo u bezdan koje se zove crkva, ili ćemo dići kredit od neke institucije kod koje nismo prezaduženi,da bi pomogli "sirotoj" crkvi...
Skandalozno i recimo jednom DOSTA!!!

Snezana

pre 14 godina

Ma ne svidja mi se i tacka... Iako bar jednom u 3 nedelje idem na Sv. Liturgiju, imam predivnog duhovnika - svestenika koji mi na primer nije naplatio krstenje i koji svojoj duhovnoj deci ne naplacuje krstenja i vencanja. Al u istoj crkvi sluzi i jedan a la Amfilohije koji me svojim izjavama na propovedima ponekad bas razbesni i sokira. Dajem prilog i volela bih da znam za sta su te pare otisle - zelim da se crkva oslika, da ima nove lustere i tepihe, puno ikona, ali ne zelim da finansiram blagostanje onog a la Amfilohije i svih koji umesto ljubavi i smirenoumlja propagiraju borbu sa neistomisljenicima i zilotsko tumacenje Svetog pisma. Svi Srbi kroz porez treba da dajemo za ocuvanje i renoviranje starih manastira jer su spomenici i svedoci nase (na zalost davne i do sada neponovljene) kulture, al samo za to. Za ostale svrhe, nek daje ko zeli i koliko zeli.

Dragan

pre 14 godina

Kao poreski obveznik zahtevam da novac od mog poreza koristi iskljucivo za:
- pomoc Miladinu Kovacevicu (za placanje greha njega i njegovih zastitnika, skolarinu,...)
- pomoc Miroslavu Miskovicu (Vlada je vec zakljucila da je covek u krizi i da mu treba pomoci)
- pomoc RTS-u (ocigledno pretplata nije dovoljna kada nam repriziraju Otpisane)
- pomoc fudbalskim klubovima Crvena zvezda i Partizan (mali su transveri igraca pa klubovi nemaju za struju, vodu i ostale dazbine)
- plate u novoosnovanim Vladinim agencijama (obecase da ce smanjiti broj ministarstava a od toga ispade samo kreiranje nekoliko novih agencija).
Ako posle svega nesto ostane, dajte i skolama, obdanistima, bolnicama, mozda i Crkvi.

Sasa

pre 14 godina

Ovo je strasno! Crkva ljudi ne zna sta ce sa parama, popovi zaradjuju novac da u keshu pupuju limuzine, a oni im daju donaciju. Stvarno, mozda na Kosovu zive tesko, ali neka sami preraspodele. Sta ce crkva da dobije donacijom, mozda dobije milione, ali sigorno nece da dobije vernike koji kao deca sada slusaju kako im roditelju psuju po crkvi. Da li ste culi da je crkva sagradila neko sirotiste ili da je dala neki poklon za Novu godinu, Bozic ili Uskrs, ovde u Krusevcu to ne cini. Kome su oni uzor? Oni su deci uzor kao mogucnost da sa malo truda lako zive isto kao i mafijasi..

aca

pre 14 godina

Meni pre par nedelja umrla baka, posto zivela na selu, jedinu prodavnicu pogrebne opreme drzi lokalni pop. Ujak da bi njega ispostovao kupi sve kod njega po duplo visim cenama, da bi taj isti pop dosao da drzi opelo od citavih PET minuta i zato uzeo "samo" 5000din. Uzgred ima nekoliko automobila i par stanova u Bg. A ja da im dajem solidarnu pomoc, ma promenicu veru zbog takvih. A to je pop u seoskoj parohiji, sta li tek rade vladike. Bio sam istinski vernik, vec nekoliko godina NE ulazim u crkvu.

Dusan

pre 14 godina

sve je to lepo , daju se pare crkvi , sta ces siromasni ljudi, treba da im se pomogne , nema se , siromasne crkve, hriscanski je pomagati , nego ko li ce meni pomoci , dobih lepo otkaz na poslu pre neki dan , pa mi jos rekose , ovih zadnjih 15 dana ti nece biti placeno!!!