"Žalba na odluku o Vasiljkoviću"

Australijsko tužilaštvo će do 17. septembra podneti žalbu na odluku o neizručenju Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, kaže hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović.

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2009.

00:56

Default images

Prema njegovim rečima, Australijanci su upozorili da je po njihovom procesnom pravu ograničen broj osnova zbog kojih bi se mogla uložiti žalba na osnovu koje bi Vasiljković mogao biti zadržan u pritvoru, kao i da ocenjuju da u toj fazi postupka nije produktivno da se uloži žalba.

Australijsko tužilaštvo će ipak uložiti žalbu na odluku o neizručenju i to će moći da učini do 17. septembra, rekao je Šimonović koji je, kako je naveo, stekao utisak da će biti udovoljeno hrvatskoj žalbi na neizručenje.

Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nekadašnji komandanta srpskih dobrovoljačkih jedinica koga Hrvatska tereti za ratne zločine, pušten je prošlog petka nakon što mu je uvažena žalba na odluku o izručenju, uhapšen je 20. januara 2006. u Sidneju kao australijski državljanin Danijel Sneden na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada je naredne tri i po godine bio u zatvoru.

Šibensko županijsko tužilaštvo Vasiljkovića tereti da je kao komandir dobrovoljačke jedinice u ratu kršio ženevsku konvenciju jer je u leto 1991. godine u zatvoru u kninskoj tvrđavi i u selu Bruškoj, kod Benkovca, u februaru 1993. gde mu je bio kamp za obuku, maltretirao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce.

Vasiljković se takođe tereti da je kao komandant jedinica za specijalne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa komandirom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja policijske stanice u banijskom mestu Glina i nekoliko hrvatskih sela oko nje, pa je odgovoran za uništenje imovine i nekoliko ubistava koja su tamo počinjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: