Šabić: Problematičan Vladin predlog

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da će Predlog zakona o tajnosti podataka koji je Vlada uputila Skupštini doneti nove probleme u ovoj oblasti.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

14:15

Default images

"Reč je o zakonu koji ni pravno-tehnički ni koncepcijski nije na nivou koji je nama potreban i bojim se da bi, ukoliko bude usvojen, umesto razrešenja niza problema koje u toj oblasti imamo, mogao doneti nove probleme", rekao je Šabić.

Šabić je naveo da neka rešenja koja zakon sadrži "ne zaslužuju prelaznu ocenu", ali nije želeo da precizira koje su to odredbe, navodeći da rasprava o tome tek predstoji.

"To je ozbiljan zakon, fundamentalan, ne samo sa stanovišta zaštite podataka koje svakako treba čuvati na normalan, organizovan način i u skladu sa standardima, nego i zbog ostvarivanja ljudskih prava zajamčenih ustavom i zakonima", rekao je Šabić i naveo da se nada da predloženo zakonsko rešenje neće biti usvojeno.

Šabić je podsetio da nije učestvovao u izradi tog zakona, a kako je rekao, sa njegovom sadržinom upoznao se kada je objavljen na sajtu Skupštine Srbije.

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević kazao je ranije da se 40. članom zakonskog predloga službama bezbednosti omogućava arbitarno ograničavanje prava javnosti na uvid u podatke sa oznakom "državna tajna" i "strogo poverljivo".

Prema zakonskom predlogu postojaće četiri nivoa tajnosti podataka: "državna tajna", "strogo poverljivo", "poverljivo" i "interno".

Bliže kriterijume za određivanje stepena tajnosti određuje Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: