Kineske vlasti priznale 12 žrtava

Kineske snage bezbednosti ubile su 12 Ujgura koji su protestovali u Sinđangu ovog meseca, saopštio je guverner severozapadne autonomne pokrajine Nuer Bajkeli.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

17:15

Default images

Policija je pucala na Ujgure koji su napadali civile i pljačkali radnje pošto su ignorisali hice upozorenja ispaljene u vazduh, rekao je Bajkeli, u, kako je protumačila britanska novinska agencija Rojters, jednom od retkih priznanja vlasti za ubistva koja su počinili pripadnici snaga bezbednosti, tokom nereda u Urumćiju, prestonici Sinđanga.

Od 12 Ujgura, tri su ubijena na licu mesta, dok ih je devet preminulo na putu ili po dolasku u bolnicu, rekao je guverner Bajkeli koji je pripadnik ujgurske manjine.

Policija je pokazala "najveću (moguću) uzdržanost", rekao je Bajkeli u intervjuu grupi novinara.

Pripadnici etničke grupe Ujguri, muslimanske veroispovesti, počeli su proteste početkom jula.

Neposredan povod je bilo reagovanje vlasti u prošlomesečnom sukobu te manjine i pripadnika etničke grupe Han u Šaonganu na jugu NR Kine, kada su ubijena dvojica Ujgura.

U nasilju je ubijeno 197 ljudi, a ranjeno više od 1.600 , većinom pripadnika predominantne kineske etničke grupe Han, koji su nekoliko dana kasnije počeli napade u znak osvete.

Oko 1.000 ljudi, većinom Ujgura, je uhapšeno, podsetila je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: