Blic: Napad na Atanasija Jevtića

Prvog dana Sabora Srpske pravoslavne crkve, vladika Nikanor zatražio je da vladika zahumsko-hercegovački Atanasije napusti zasedanje, piše "Blic".

Izvor: B92

Petak, 15.05.2009.

01:47

Default images

Naime, kako navodi ovaj list, vladika banatski Nikanor se na samom početku zasedanja Sabora pobunio jer umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije prisustvuje zasedanju. Nikanor je zapretio da će ukoliko vladika Atanasije ne izađe, on napustiti saborsko zasedanje.

Većina vladika ponašanje banatskog vladike ocenjuju kao pritisak na rad Sabora i nedisciplinu nedostojnu episkopa. Ovaj napad na vladiku Atanasija nije prvi jer je prošle godine isti zahtev imao i vladika mileševski Filaret, blizak takozvanom bosanskom krugu kome, navodno, pripada i Nikanor.

Ovakvi istupi tumače se kao pritisak, s ciljem da se grupi naprednih episkopa koji žele obnovu Crkve pošalje indirektna poruka da njihov glas nemaju.

Nikanora podržavaju ekstremne organizacije u Srbiji kao što je “Obraz”, a pred ovaj Sabor čak je i takozvana “Garda Cara Lazara” poslala pismo Saboru u kome se veliča Nikanor, a kletve bacaju ne samo na vladike već i na predsednika Srbije Borisa Tadića.

Kako navodi "Blic", vladika Atanasije je vrhunski teolog priznat u hrišćanskom svetu, uvažavan u Moskvi, a njegove se knjige u Grčkoj koriste kao najbolji udžbenici iz bogosluženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: