FBI pomaže istragu o ubistvima Roma

Američki Federalni istražni biro (FBI) ponudio je mađarskim policajcima pomoć u istrazi o seriji ubistava Roma u toj zemlji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

12:15

Default images

Jozef Bence je rekao da detektivi agencije FBI analiziraju dokazni materijal, dobijen od mađarskih kolega, i rade psihološke profile ubica, prenela je mađarska agencija MTI.

On je kazao da tim oko 100 mađarskih policajaca istražuje 17-18 slučajeva, koji su povezani s ubistvima, i da otkriva veoma značajne podatke.

Bence je istakao da policija nudi nagradu od 50 miliona forinti svakome ko pruži informacije koje će policiju dovesti do ubica.

U poslednjem napadu je 22. aprila ubijen pedesetčetvorogodišnji Jeno Koka ispred svoje kuće u mestu Tisalok, na severoistoku Mađarske.

Dvoje Roma je ubijeno u novembru prošle godine u Nađčeču, dok su u februaru u mestu Tatarsentđorđi ubijeni otac i njegov petogodišnji sin.

Masovni protesi Roma u Češkoj

U 14 čeških gradova u nedelju su održani masovni protesti Roma, koji traže donošenje zakona protiv diskriminacije, oštrije kažnjavanje nedela počinjenih iz rasnih pobuda i zabranu desničarske Radničke partije koja stoji iza nebrojenih nereda tokom proteklih dana, preneo je radio Dojče vele.

Prošle su dve nedelje od kada je jedna romska porodica izgorela u požaru koji su podmetnuli desni ekstremisti. Od tada se situacija u češkom društvu zaoštrila, ocenio je radio, dodajući da su organizacije za zaštitu ljudskih prava i organizacije Roma odlučile da više ne ćute i organizuju velike proteste pod motom "Sad je dosta".

"Ovde nismo sigurni. Plašimo se za našu decu. Svaki put kada odu u školu, ostane mi samo da se nadam da će se zdrava vratiti kući", rekao je jedan od demonstranata.

"Hoćemo da pokažemo našu odbojnost prema ekstremizmu u Češkoj. Ovo je na kraju i naša kuća", kazala je jedna od organizatorki Iveta Demetrova.

Masovni protesti održani su istovremeno u 14 čeških gradova. Incidenata je bilo samo u mestu Čemutov, gde su neonacisti Molotovljevim koktelima gađali demonstrante, pa su organizatori iz opreza prekinuli protestnu povorku.

Transparentima sa mirovnim parolama Romi zahtevaju podršku. Prema nezvaničnim procenama, u Češkoj živi više od pola miliona Roma i najveća su manjina u zemlji.

Mnogi od njih svakodnevno su suočeni s rasizmom i ograničenjima, rekao je jedan od demonstranata, a prenosi Dojče vele.

Demonstranti su peticijom, na prvim protestima romskih udruženja posle mnogo godina, zahtevali političku podršku.

Oni traže donošenje zakona protiv diskriminacije, zabranu desničarske ekstremne Radničke partije koja stoji iza nebrojenih nereda tokom proteklih dana i oštrije kažnjavanje nedela koja su počinjena iz rasističkih motiva, preneo je radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: