"Država unosi nemir na tržište"

"Država treba da nam pokaže gde je ona uštedela i čega se odrekla" , rekao je bivši ministar ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

13:23

Default images

Predsednik Upravnog odbora banke Sosijete ženeral u Srbiji Goran Pitić izjavio je da građani Srbije imaju svakog dana sve skuplju državu, sa ogromnom administracijom i neefikasnim parlamentom.

"Na primer, još ne vidim spremnost da se izvrši departizacija države, a to su najveći troškovi u sistemu jer ne dozvoljavaju reforme. U sadašnjim uslovima, to smanjuje produktivnost svih sektora privrede i ukupne ekonomije", rekao je Pitić za novi broj Magazina Biznis koji izlazi 20. marta.

Navodeći da ne može da bude optimista kao pojedini članovi Vlade Srbije, on je je ocenio da se na način na koji se ponaša država "samo unosi nemir na tržištu".

Država je, kako je precizirao, neuredan platiša, ima ogromna dugovanja koja se multiplikativno uvećavaju, ne plaća onima koji su gradili, ne vraća porez na dodatu vrednost i bitno doprinosi nelikvidnosti preduzeća.

"Zašto država nije restriktivna u svojoj potrošnji, pa da nam pokaže - evo, tu smo uštedeli milijardu evra, jer smo se odrekli toga i toga", rekao je bivši ministar ekonomske odnose sa inostranstvom Goran Pitić.

Građani Srbije, prema njegovim rečima, imaju državu koja svakog dana sve više poskupljuje zato što povećava administraciju, zato što troši na putovanja koja ničemu ne služe, što ima parlament koji neefikasno radi, što su lokalne vlasti postale replika republičkih vlasti, što ima agencije za koje se ne zna čemu služe.

Pitić je ocenio da je "negativni scenario" da Srbiji preti bankrot zasnovan na tome da vlast očigledno ne odgovara na izazove koji su pred njom i ne čini ono što bi trebalo da bi se dobila fleksibilnija i modernija privreda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: