Reakcije iz BiH na optužnicu

Članovi ratnog Predsedništva BiH ocenjuju da su optužbe iz Srbije za ratni zločin u Sarajevu 1992. “nastavak specijalnog rata s ciljem destabilizacije BiH".

Izvor: B92

Petak, 06.03.2009.

17:14

Default images

Nekadašnji članovi Predsedništva RBiH - Nijaz Duraković, Ejup Ganić, Stjepan Kljuić, Ivo Komšić, Tatjana Ljuić-Mijatović, Mirko Pejanović i Miro Lazović, očekuju da vlasti BiH zatraže od Srbije ustupanje dokumentacije o zločinima počinjenim na teritoriji BiH, kako bi ti slučajevi bili procesuirani u BiH.

Oni su saopštili danas da su "zabrinuti činjenicom da Srbija pokreće talas optužbi i najavljuje suđenja građanima BiH koji su u periodu rata 1992.-1995. godine učestvovali u odbrani zemlje i bili deo legalno izabrane demokratske vlasti".

Pozvali su sve nadležne državne institucije u BiH da se "stave se u zaštitu svojih građana" i obaveste državne i pravosudne organe Srbije da su nelegalne i suprotne normama međunarodnog prava, najave suđenja i privođenja građana BiH.

Oni su zatražili i da institucije BiH obaveste institucije EU, međunarodnu zajednicu i njene institucije, kao i Interpol, "da svako suđenje ove vrste u Srbiji, kao i zahtevi za saslušanja i ekstradiciju građana BiH, smatraju nelegalnim".

Ocenili su da najava procesa protiv članova ratnog Predsedništva BiH, vodi destabilizaciji BiH i celog zapadnog Balkana.

Bivši članovi Predsedništva BiH pozvali su državne organe BiH i Srbije "da se okrenu saradnji i nastavku dogovora na razvoju dobrosusedskih i ukupnih odnosa".

Istakli su "da se država BiH smatra isključivo nadležnom za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji" i da je "država BiH od početka priznavala i priznaje Haški tribunal".

"U tom smislu, procesuiranje zločina genocida ili uopšte ratnog zločina ne može biti u nadležnosti neke druge države", navodi se u zajedničkom saopštenju članova Predsedništva RBiH.

Pravosuđe Srbije raspisalo je nedavno poternice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, a zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

U tom napadu su, prema podacima Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo ubijena 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, a zarobljeno ih je 215.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: