Lavrov: Rusija neće priznati Kosovo

Ni o kakvom ruskom priznanju Kosova ne može biti reči, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon tvrdnji Hašima Tačija da će i Rusija priznati Kosovo.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 20.02.2009.

12:01

Default images

Posle susreta sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem u Moskvi, Lavrov je tako komentarisao jučerašnju izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija beogradskom dnevniku "Politika" da će i Rusija priznati Kosovo.

"Kosovski premijer Hašim Tači iznosi kao stvarno ono što bi želeo”, rekao je Lavrov, dodajući da "Tači svakako nije taj koji bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije".

"Stav Rusije izlaže njeno rukovodstvo i ja sam ga danas potvrdio. I nikakve dvosmislenosti ne može biti", prenela je agencija Itar-tas.

Tadić: Izuzetno negativno

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenjuje situaciju na Kosovu kao izuzetno negativnu.

On je, u intervjuu za ruski list "Vremja novostej", poručio da Beograd nikada neće odustati od svojih legitimnih interesa niti pristati na nezavisnost koju je jednostrano proglasila Priština.

Upitan o nedavnoj izjavi kosovskog premijera Hašima Tačija, koji je Kosovo okvalifikovao kao "demokratsku državu", Tadić je najpre ukazao da je nivo zaštite ljudskih prava na Kosovu najmanji mogući u Evropi.

"Da pođemo od činjenice koliko se ljudi vratilo na Kosovo, onih koji su proterani iz njihovih domova. Da pođemo od činjenice šta je sa onim ljudima koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu", napomenuo je Tadić. Tadić je ukazao i da na Kosovu predstavnici srpske zajednice apsolutno nisu sigurni i upozorio da su i danas izloženi pretnjama, "nedvosmisleno i praktično u svakom vremenu".

"Postoji težnja kosovske administracije, prištinske administracije, da svojata naše viševekovno postojanje na Kosovu i Metohiji i da naše, srpske pravoslavne manastire, proglasi takozvanim kulturnim dobrom Kosova", kaže on.

"To je prosto nešto što je neshvatljivo, što je nedozvoljivo i sa aspekta očuvanja identiteta naroda. Time se ugrožavaju fundamentalna prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", konstatovao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: