Proizvođači mleka pred bankrotom

Mnogi poljoprivrednici ostaće bez sredstava za život posle najava nekih mlekara da će prestati da otkupljuju mleko u Srednjebanatskom okrugu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.02.2009.

19:17

Default images

Ova najava će najviše pogoditi stanovnike opštine Srpska Crnja, koji se mahom bave isključivo poljoprivredom. Zbog slobodnog uvoza mleka u prahu bez ikakvih carinskih barijera u trajanju od četiri meseca, konditorska industrija prestala je da kupuje domaće mleko u prahu.

Zbog toga, domaće mlekare sada skoro preko noći pokušavaju da smanje otkup mleka.

U opštini Srpska Crnja od 12.000 stanovnika, ima 2.000 socijalnih slučajeva, a ostatak njih se uglavnom bavi poljoprivredom.

Pre nekoliko dana dobili su nepotpisano obaveštenje od mlekare da od 16. februara neće više moći da im otkupljuje mleko.

Na sastanku sa predsednikom opštine Petrom Milankovim, koji je i sam poljoprivrednik, saopšteno im je da će opština uraditi sve što može – ali da to neće rešiti problem.

“Ti ljudi će postati socijalni slučajevi, a opština više nema para da izdržava ‘socijalu’. Od domaćina ćemo napraviti kriminalce”, upozorio je Milankov.

Poljoprivrednici nemaju gde da skladište mleko posle 16. februra. Međutim, prema ekološkim propisima, neće imati ni gde da ga bace.

Šta će se desiti sa 7.000 litara mleka svakoga dana, potpuno je neizvesno.

Govedarstvo jedne zemlje se gradi decenijama, a u protekle dve godine broj krava se, prema podacima uprave za veterinu, smanjio za 20 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: