Trajal: Produženo plaćeno odsustvo

Radnici fabrike "Trajal" trebalo je da budu vraćeni na posao 1. februara, ali im je plaćeno odsustvo produženo do 13. marta.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.02.2009.

01:00

Default images

Proizvodnja guma u kruševačkoj fabrici "Trajal" zaustavljena je pre tri meseca. Ovo je, inače, peto produžavanje plaćenog odsustva i najduži period bez proizvodnje u istoriji ove fabrike. Na plaćenom odsustvu je oko hiljadu radnika "Trajala" od 2.470 zaposlenih.

Oni mesečno dobijaju 60 odsto plate, odnosno oko 12.000 dinara, dok je prosek zarada u Kruševcu gotovo trostruko veći. "Radnici su u očajnoj situaciji jer kada smo otišli na plaćeno odsustvo od 60 odsto, tada je evro bio 83 dinara. Svi imamo kredite, fabrika je takoreći porodična - po dvoje, troje rade u fabrici. Veoma je teška situacija", kaže predsednik sindikata Nezavisnost u "Trajalu" Zoran Jeftić.

Predsednik kruševačkog veća Samostalnog sindikata ocenjuje da je, pored ekonomske krize, za stanje u "Trajalu" odgovorno prethodno rukovodstvo.

Za dve i po godine od kako je fabriku kupila bugarska kompanija, promenjeno je petoro direktora. Poslednji, Petar Krasev, na ovu funkciju došao je pre nešto više od mesec dana.

"Lično mislim da je ovo prolazno. Ima nagoveštaja, ne želim da licitiram, to je posao rukovodstva i uz uvažavanje sveukupnog okruženja, naravno i zahteva većinskog vlasnika, očekujemo normalizaciju i stabilizaciju u 'Trajalu'", rekao je šef opštinskog veća Saveza samostalnih sindikata Milenko Mihajlović.

Proizvodnja u "Trajalu" nikada nije bila zaustavljena na duži period od ovog za 120 godina postojanja fabrike.

"Trajalove" gume izvozile su se u zemlje zapadne Evrope, a maksimalna proizvodnja bila je 6.000 guma dnevno.

"Kada je vreme sankcija bilo, kada je bila hiperinflacija, bombardovanje, 'Trajal' je radio neprekidno i radnici su primali platu. 2000. godine bilo je 6.500 radnika, sada ih je 2.470 i sada ne radi", kaže Dragiša Milojević, regionalni poverenik sindikata Nezavisnost.

U "Trajalu" kažu da će ovog puta obećanje biti ispunjeno i da će se radnici na posao vratiti možda i pre 13. marta.

Fabrika eksploziva, koja posluje u okviru "Trajala", počela je da radi u ponedeljak, 2. februara. Fabrika zaštitnih prouzvoda radi sa 50 odsto kapaciteta.

"Očekuje se da će do 10-15. februara početi da rade gumarske fabrike, shodno nabavci sirovina, postoji veliki zastoj u nabavci tih sirovina", rekla je kadrovska direktorka "Trajala" Vesna Kovačević-Stanković.

Osim "Trajalovih", u Kruševcu su na plaćenom odsustvu i radnici "Župe", njih oko 500, dok je u "Kruševac putu" i "Merimi" došlo do otpuštanja većeg broja radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: