Pokušaj paljenja zastave Srbije

Hrvatska policija saopštila je da je privela dva muškarca, stara 32 i 23 godine, koji su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pokušali da zapale srpsku zastavu.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 25.01.2009.

09:31

Default images

Policijska uprava zagrebačka objavila je da su dvojica mladića sinoć oko 23.10 zastavu Srbije skinuli u šatoru u kome se organizovano prate utakmice Svetskog prvenstva u rukometu i u kome su okačene zastave svih učesnika turnira. Huligani su zastavu pokušali da zapale u samom šatoru, ali ih je sprečio čuvar.

Drugi put su zastavu pokušali da zapale kod fontane na Meduševcu, ali ih je policija sprečila u nameri.

Danas popodne zastava Srbije je vraćena na mesto u šatoru u centru Zagreba odakle je odneta

Policija je utvrdila da je stariji uhapšeni huligan u krvi imao 1,99, a mlađi 0,94 promila alkohola u krvi. Obojica su trenutno u posebnim prostorijama gde se trezne.

"Do otrežnjenja treba da utvrdimo sve cinjenice i vidimo koja se obeležja prekršaja ili eventualno kaznenog dela ispunjavaju. Za sada je sigurno da je prekršen Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira", rekla je portparolka policije Jelena Bikić za HRT.

Mediji su ranije izvestili da su mladići bili u grupi pijanih huligana, ali i da su uzvikivajući "Srbe na vrbe" i stihove ustaške pesme "Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana", uspeli da zapale zastavu Srbije, a potom je bacili na pod i pobegli.

Kasniji tekstovi, međutim, negiraju da je paljenje zastave i uspelo.

"Jutarnji list" je preneo i reči jednog od policajca koji je učestvovao u privođenju.

"Zašto to radite, šta vam to treba? Zar niste mogli kao i svi ostali normalni navijači slaviti pobedu naših rukometaša uz pesmu i hrvatsku zastavu", vikao je navodno policajac.

Reprezentacija Srbije, inače, na Svetskom prvenstvu do sada nije igrala u Zagrebu. Srbija je u prvoj fazi takmičenja igrala u Poreču gde su, prema ocenama svih izveštača, odlično primljeni.

Takmičenje je nastavljeno u Zadru gde su i počeli incidenti.

Zastave svih učesnika turnira skinute su sa glavnog gradskog trga, pošto je stanovnicima Zadra, prema objašnjenju gradonačelnika Živka Kolege, zasmetala ona srpska.

Policija je, takođe, u petak uveče dobila anonimnu dojavu da je u hotelu "Kolovare" u kome je smešteno šest reprezentacija koje igraju u Zadru podmetnuda bomba. Ispostavilo se da je dojava bila lažna.

Dvojica huligana su juče demolirali i automobil direktora košarkaškog kluba Hemofarm Marka Ivanovića, koji je doputovao na utakmicu Jadranske lige sa Zadrom.

Policija je kasnije privela dvojicu počinitelja, starih 18, odnosno 20 godina, kojima je određen sedmodnevni pritvor.

Jedan navijač makedonske reprezentacije pretučen je pošto su hrvatski huligani mislili da je Srbin.

Prva utakmica Srbije u Zadru, protiv Nemačke, ipak je protekla bez većih incidenata, ne računajući konstantno zviždanje srpskim rukometašima i skandiranjem "Ubij Srbina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: