Pajtić: Odgovornost bivšeg ministra

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da pokrajinska administracija nije odgovorna za to što skladište gasa Banatski Dvor nije u funkciji.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 17.01.2009.

01:51

Default images

"Odlukom Vlade Srbije o rasporedu novca predviđenog Zakonom o budžetu Srbije za 2008. godine, za realizaciju Nacionalnog investicionog plana odobreno je 300 miliona dinara za realizaciju projekta podzemno skladište prirodnog gasa Banatski Dvor", rekao je Pajtić za novosadski Dnevnik.

U toj odluci jasno se vidi da je Vlada Srbije za korisnika ovih para imenovala Republičko ministarstvo rudarstva i energetike, a ne Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, naveo je on.

"Jasno je, dakle, da je odgovornost za neizvršene poslove, kada je u pitanju skladište gasa u Banatskom Dvoru, bilo isključivo Ministarstva rudarstva i energetike i Demokratske stranke Srbije, koji je u tadašnjoj Vladi premijera Vojislava Koštunice vodila pomenuto ministarstvo", precizorao je Pajtić.

Odgovornost prethodne Vlade je i zbog toga, rekao je on, što je generalni direktor JP "Novi Sad – Gas" Miloš Milanković još 2007. u dva navrata pismenim putem molio tadašnjeg ministra Radomira Naumova da reši pitanje skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

"Naumov, međutim, nikada nije odgovorio na molbu. Opozicija pokušava da, iznošenjem neistina, svoju odgovornost za ono što nije učinila svali na Vojvodinu i Fond za kapitalna ulaganja APV", zaključio je Pajtić.

Rad na pratećim zakonima

Bojan Pajtić kaže da se trenutno radi na pratećim zakonima koji bi trebalo da budu usvojeni zajedno sa Statutom Vojvodine.

Pajtić je za novosadski "Dnevnik" rekao da su usaglašavnja tog teksta između pokrajinskih sekretrijata i resornih republičkih ministara u završnoj fazi.

On je uveren da će se i Statut i prateći zakon pred Skupštinom Srbije naći odmah po usvajanju fiskalnih zakona.

"Ponovio bih reči predsednika Srbije Borisa Tadića da su, nakon donošenja republičkog budžeta za 2009. godinu i pratećih fiskalnih zakona, statut Vojvodine i zakon o nadležnostima za institucije države Srbije prioritetni akti", rekao je Pajtić.

On je dodao da je u ovom trenutku u fazi finalizacija nacrta zakona o nadležnostima i da očekuje da će se i Statut i taj zakon vrlo brzo naći na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Pajtić je rekao i da usvajanje Statuta i pratećeg zakona, bez obzira što je pokrajina donela odluku o privremenom finansiranju, nije preduslov za utvrđivanje pokrajinskog budžeta za 2009. godine, jer se on uređuje odlukom o budžetu koju donosi Skupština Vojvodine.

"Njegova najmanja garantovana veličina utvrđena je Ustavom Srbije. Međutim, bilo bi zaista dobro da se što pre potvrdi Statut i donese zakon o nadležnostima, jer će se tada sasvim precizno znati koje se funkcije i nadležnosti i finansiraju iz pokrajinskog budžeta", kazao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: