Sreda, 10.12.2008.

01:51

Prelević: Vojska zna šta se desilo

Božo Prelević, predsednik Nezavisne istražne komisije o ubistvu dvojice gardista 2004. na Topčideru, siguran je da se u Vojsci zna ko je za ubistvo odgovoran.

Izvor: B92

Default images

Ni posle četiri godine i niza veštačenja domaćih i stranih eksperata, još se ne zna ko je odgovoran za ubistva dvojice gardista. Polovinom prošlog meseca stigao je izveštaj FBI-ja, u kom se navodi da je vojnike Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ubila treća osoba.Okružni sud u Beogradu zatražio je tim povodom nova saslušanja.

Gostujući u emisiji "Stanje nacije", nekadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić i predsednik Nezavisne komisije, koja je istraživala smrt vojnika, Božo Prelević veruju da će sud rasvetliti ubistva.

Božo Prelević, predsednik Nezavisne komisije, koja je utvrdila da je vojnike ubila treća osoba, rekao je da ima dokaze da je namešteno veštačenje Vojnog suda, prema kojem je vojnik Jakovljević ubio prvo Milovanovića, a onda i sebe, a da je namešttena i druga verzija, prema kojoj su uloge vojnika zamenjene.

Prelević veruje da se u Vojsci zna ko je odgovoran za ubistvo gardista. “Ja sam siguran da znaju šta se desilo i da znaju ko je ubica", kaže on.

"Kada biste pogledali danas kako izgledaju veštačenja u Okružnom sudu, vi biste videli da izveštaji veštaka, koji su uglavnom osporeni, dominiraju u Okružnom sudu”, rekao je Prelević.

Tadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić kaže da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da se rasvetli slučaj. On se ne oseća odgovornim što krivci još nisu uhvaćeni jer, kako objašnjava, Vojska tada nije bila pod nadležnošću Ministarstva odbrane.

Davinić veruje da će istraga ipak dovesti do nekih rezultata. “Ja mislim da moramo da imamo poverenje u pravosudne organe. Ako ne bismo imali poverenje, onda bi čitav naš pravosudni sistem bio doveden u pitanje", smatra Davinić.

"Ne znam zašto do sada nisu učinili, ali ja verujem da će doći do nekog razrešenja, možda se neće znati ko je učinio i kako je učinio, ali će doći do stava suda”, kaže on.

Međutim, roditelji ubijenih gardista veruju da nova saslušanja neće doprineti otkrivanju istine. Oni smatraju da su njihovi sinovi ubijeni jer su videli haškog optuženika Ratka Mladića.

Davinić je ponovio da nema dokaza da je u toj kasarni boravio Mladić, ali je otkrio da je Karla del Ponte tri dana pre ubistva vojnika zatražila da se pokrene istraga. Istagom je utvrđeno da se Ratko Mladić nije krio u kasarni na Topčideru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: