Beograd: Skuplje grejanje i prevoz?

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će vlada u narednih 15 dana odlučiti o poskupljenju grejanja u Beogradu, a najavio je i poskupljenje prevoza.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 06.11.2008.

10:44

Default images

"Grad mesečno izdvaja oko deset miliona dinara za grejanje i taj novac se može uložiti drugačije", ocenio je Đilas gostujući u emisiji Kažiprst na RTV B92. On je podsetio da toplane, odnosno elektrane, rade sa gubitkom i naveo da je predložio predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću da one postanu republičko preduzeće.

Gradonačelnik je najavio i poskupljenje gradskog prevoza, čija je cena, prema njegovim rečima, niža za 70 odsto od cene u zemljama koje su prve iza Srbije po tome. On je i apelovao na građane da koriste gradski prevoz jer tako vode računa o ekologiji u gradu.

Dodao je da uskoro neće biti ulaganja u autobuse gradskog prevoza jer će se novac izdvajati za gradsku železnicu koja će, prema njegovim rečima, kao neka vrsta spoljnog metroa biti uspostavljena do kraja sledeće godine.

Đilas je naveo i da će u narednih mesec dana biti raspisan konkurs za projekat mosta između Borče i Zemuna, kao i da će izgradnja mosta kod Ade Ciganlije biti završena za tri i po godine.

Dodao je da u ugovoru za taj most nema ničeg spornog, a prema njegovim rečima, i izgradnja mosta između Zemuna i Borče biće započeta tokom njegovog mandata.

"Uradićemo sve što možemo da se rastereti centar grada od tranzitnog saobraćaja", kazao je Đilas.

Prema njegovim rečima, problem Beograda je što se pare koje se u njemu stvore i koje čine najveći deo ukupnog kapitala zemlje prebacuju u regione po Srbiji.

"Srbija treba da pomogne tako što će da napravi klimu da neko tamo investira, a ne da se uzimaju pare iz Beograda", rekao je Đilas.

Upitan o povećanju plata vaspitačima u vreme kad se savetuje štednja, gradonačelnik je kazao da nije probijena ukupna masa plata za ovu godinu za grad.

Celu emisiju Kažiprst, u kojoj je gostovao gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, možete odslušati na B92.fm.

I Novi Sad gradi mostove

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže da će tom gradu za izgradnju dva nova mosta na Dunavu biti potrebno oko 110 miliona evra.

Pavličić je na prezentaciji investicionih potencijala Novog Sada na sajmu Investekspo rekao da su izgradnja drumskog mosta na stubovima porušenog mosta "Franca Jozefa" i drumsko-železničkog mosta na mestu srušenog Žeželjevog mosta investicioni prioriteti grada.

"Drumski most koštao bi oko 50 miliona evra, a drumsko-železnički izmedju 55 i 60 miliona", rekao je Pavličić i dodao da se dalji razvoj Novog Sada ne može zamisliti bez popravke starih i izgradnje novih mostova.

Akademik Nikola Hajdin rekao je u ime stručnog tima koji će koordinirati izgradnju novog drumskog mosta da bi izgradnja mogla da bude završena tokom 2012. godine.

"Tendencija Novog Sada je da gradi supermoderne mostove, a jedan od takvih je upravo Most slobode, koji ima sve karakteristike mosta 21. veka", kazao je Hajdin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: