Austrija: Poginuo Jerg Hajder

Šef austrijskog ultradesničarskog Saveza za budućnost Austrije (BZO) Jerg Hajder poginuo je jutros u saobraćajnoj nesreći, saopštila je policija u Klagenfurtu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 11.10.2008.

09:54

Default images

"Lider BZO Jerg Hajder je preminuo od posledica saobraćajne nesreće rano jutros u Klagenfurtu", javila je agencija APA pozivajući se na dežurnog u policiji Frudriha Hrasta. Prema prvim informacijama, Hajder je bio sam u vozilu i kretao se magistralnim putem južno od Klagenfurta, kada je njegovo vozilo skrenulo sa puta iz za sada neutrvrđenih razloga.

Pre same nesreće, Hajder je preticao drugo vozilo, a žena koja se nalazila u tom automobilu je obavestila policiju o udesu.

Austrijska policija saopštila je da je Hajderov automobil udario u betonski graničnik pored puta, posle čega se više puta prevrnuo.

Direktor bolnice u Klagenfurtu potvrdio je da je Hajder zadobio teške povrede glave i grudnog koša i da je preminuo na ulazu u bolnicu.

Policija u Klagenfurtu nije saopštila da li je Hajder vozio prebrzo, ali s obzirom na trag kočenja, koji je dug više od 150 metara, polazi od pretpostavke da je vozio mnogo brže od ograničenja koje u tom delu puta iznosi 70 kilometara na čas.

Hajder je išao na porodičnu proslavu 90. rođendana svoje majke.

Na parlamentarnim izborima 28. septembra, ultradesničarska Hajderova stranka osvojila je 10,7 odsto glasova i time postala četvrta po snazi u zemlji.

Hajder nakon izbora nije isključivao mogućnost da njegova Slobodarska partija uđe u koalicionu vladu sa socijal-demokratama koji su osvojili 29,3 odsto glasova ili sa konzervativcima koji su na izborima dobili 26 odsto glasova.

Hajder je rođen 26. januara 1950. u Bad Gojzen, u pokrajini Gornjoj Austriji. Njegovi roditelji bili su ubeđeni nacionalsocijalisti, a otac Robert pre "anšlusa" bio je ilegalni član Hitlerove NSDAP.

Sa 20 godina on je ušao u politiku gde je najpre 1970. bio šef omladine Slobodarske partije (FPO), a 1979. ušao je u parlament.

Samo četiri godine kasnije, preuzeo je mesto šefa FPO u Koruškoj, i tri godine kasnije svrgao je šefa stranke na saveznom nivou Norberta Štegera i punih 14 godina prevodio je partiju.

Odmah zatim on je prekinuo saradnju sa Socijaldemokratskom partijom (SPO) i Francom Vranickim, odnosno koalicionu vladu.

Već 1989. Hajder je uspeo da sa vlasti u Koruškoj skine SPO, a dve godine kasnije, nakon što je rekao da je u “Trećem rajhu postojala izvanredna politika zapošljavanja" on je skinut sa mesta predsednika pokrajine.

Deset godina kasnije, 1999. FPO je osvojila najveći broj glasova u Koruškoj i time se vratio na mesto šefa pokrajine.

Na saveznom nivou on je 1999. ostvario istorijski uspeh za FPO, kada je sa druge pozicije, osvojivši 26,9 odsto glasova, preuzeo drugu poziciju od OVP.

Sa OVP on je potom formirao vladu, zbog koje je Austrija bila izložena privremenim bilateralnim političkim sankcijama zemalja članice EU.

Hajder zbog kritika međunarodne zajednice nije ušao u vladu, već je to mesto prepustio Suzani Ris-Paser, iako je vukao sve konce iz pozadine.

Aprila 2005. je Hajder, nakon stalnih svađa u FPO, istupio iz stranke, povukavši sve ministre iz ove stranke, i osnovao je BZO.

Nova partija je najpre postigla uspeh u Koruškoj, a na prošlim izborima i u celoj Austriji, gde je osvojila preko 10 odsto glasova i zauzela treću poziciju.

Hajder je u tekući pregovorima o novoj vladi pokušao da spreči obnavljanje koalicije SPO-OVP i reši svađu sa FPO.

Njegov politički cilj bio je, kako je navodio, "promena političke realnosti u Austriji".

Austrijski političari šokirani

Austrijski predsednik Hajnc Fišer i kancelar Alfred Guzenbauer i drugi političari izrazili su danas žaljenje zbog Hajderove smrti.

Iako se mnogi nisu slagali s Hajderovom političkim idejama, žaljenje zbog smrti tog političara, koji je poslednjih 25 godina obeležio austrijsku politiku i često bio kritikovan zbog svojih stavova prema strancima, ali i EU, izrazili su i njegove pristalice i protivnici.

"Hajder je bio veliki politički talenat, koji je svojim delovanjem izazivao oduševljenje", naglasio je Fišer.

Guzenbauer je ukazao da Hajder svojim dugogodišnjem delovanjem kao predsednik Koruške nije obeležio samo politiku te pokrajine, već čitave Austrije.

Takođe politički protivnici, kao što je lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe, zbog kojeg je Hajder napustio tu stranku i formirao Savez za budućnost Austrije, rekao je da je šokiran vešću o smrti predsednika Koruške i da je smrću Hajdera Austrija izgubila izvrsnog političara.

Lider Socijaldemokratske partije Verner Fajman naglasio je da je Hajder bio jedinstven političar, a šef Narodne stranke Jozef Prel je rekao da "niko kao on nije proteklih decenija obeležio austrijsku politiku.

I novi lider Zelenih Eva Glavišnig ukazala je da je Hajder bio najupečatljivija figura austrijske unutrašnje politike, koji je polarizovao društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: