Protesti zbog ubistva novinara

Više od 1.000 ljudi protestovalo je u ruskom regionu Ingušetije zbog ubistva novinara Magomeda Jevljajeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

17:43

Default images

Lokalna policija je saopštila da je Jevljajev upucan slučajno prilikom pokušaja da otme jednom policajcu pištolj. Pristalice Jevljajeva i pripadnici grupa za zaštitu ljudskih prava navele su da ne veruju u tu verziju priče.

Jevljajev je stalno dolazio u sukob sa liderom Ingušetije Muratom Zjazikovim, koga podržava Kremlj, a njegov internet sajt je bio na meti zvaničnih organa, koji su hteli da ga zatvore.

Novinar Rojtersa u najvećem gradu Ingušetije, Nazranu, izvestio je da su se demonstranti okupili na centralnom gradskom trgu, oko kamiona na kome se nalazio sanduk sa posmrtnim ostacima Jevljajeva.

"Ove demonstracije će biti nastavljene sve dok predsednik Zjazikov i ministar unutrašnjih poslova Musa Medov ne podnesu ostavke", rekao je za Rojters jedan od organizatora protesta, Magomed Hazbijev.

Ingušetija je siromašan region, uglavnom naseljen muslimanima, a nalazi se u problematičnom severnokavkaskom regionu, gde se Moskva bori da suzbije islamske ekstremiste, koji uglavnom ubijaju zvaničnike iz zaseda i u bombaškim napadima.

Reporteri bez granica, organizacija koja se bori za slobodu medija, ocenila je da su objašnjenja ingušetijskih vlasti o smrti Jevljajeva besmislena.

"Strašno smo besni zbog smrti Jevljajeva, koji je demonstrirao hrabrost i odlučnost izveštavajući nezavisno, iako su on i njegova porodica često bili maltretirani i uznemiravani. Negova smrt ne sme da prođe nekažnjeno", saopštili su Reporteri bez granica.

Rusko tužilaštvo saopštilo je da je pokrenulo kriminalnu istragu prema članu 109 ruskog krivičnog zakona: izazivanje smrti zbog nemara.

"Zvaničnici ingušetijskog Ministarstva unutrašnjih poslova prevezli su 31. avgusta Magomeda Jevljajeva sa aerodroma Magas do Nazrana u službenom vozilu", piše u saopštenju ministarstva, koje je novinarima pročitala njegova portparolka.

"Jevljajev je pokušavao da otme oružje od jednog od prisutnih policajaca. Kao rezultat toga, neidentifikovani policajac zadao je Jevljajevu vatrenim oružjem povredu na glavi", piše u saopštenju ingušetijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: