Džon Mekejn izabrao potpredsednicu

Presednički kandidat republikanaca Džon Mekejn odabrao je za svog kandidata za potpredsednika - guvernerku Aljaske Saru Pelin.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

18:02

Default images

Izbor Palinove, koji će zvanično biti objavljan na predizbnonom skupu u Dejtonu, donekle predstavlja iznenađenje. Znatno poznatiji kandidati, poput bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija, eliminisani su u poslednjih 24 časa.

Mekejn i Palin suočiće se 4. novembra na izborima za predsednika SAD s demokratama Barakom Obamom i njegovim kandidatom za potpredsednika Džoom Bajdenom.

Odluka Mekejna da danas objavi ime kandidata za potpredsednika ocenjuje se kao njegov pokušaj da uđe u žižu interesovanja javnosti nakon četvorodnevne konvencije Demokratske stranke.

Sara Pelin, koja važi za reformatorku, prva je žena na mestu guvernera Aljaske i istovremeno majmlađa na toj funkciji. Ona je takođe prvi guverner Aljaske rođen nakon što je ona postala američka savezna država.

Guvenerka Aljska postala je 2006. godine prvo pobedivši na stranačkim izborima tadašnjeg guvernera, a potom bivšeg guvernera iz redova Demokratske stranke. U kampanji je najavljivala da će njeni prioriteti biti obrazovanje, javna bezbednost i transport.

U ekonomiji se smatra "fiskalnim konzervativcem". Protivnica je abortusa i istopolnih brakova, ali tvrdi da se zalaže za ukidanje diskriminacije homoseksualaca i lezbejki.

44-godišnja Pelinova ima imidž sportiskinje i trebalo bi da bude protivteža Mekejnu, koji ima 72 godine. Takođe bi mogla da mu pomogne u pridobijanju glasova glasača demokrata nezadovoljnih što Hilari Klinton nije predložena za predsednika ili potpredsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: