Sporazum Belgije i Kosova

Ministri inostranih poslova Belgije i Kosova potpisali su u Briselu prvi međudržavni sporazum o pomoći kosovskim institucijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.07.2008.

16:48

Default images

Ministri inostranih poslova Belgije i Kosova Karel De Guht i Skender Hiseni potpisali su sporazum koji podrazumeva pomoć namenjenu Kosovskoj agenciji za imovinu, projektu kontrole oružja i instituciji ombudsmana.

Kako je saopšteno iz Ambasade Belgije u Prištini, De Guht je primio delegaciju Kosova, u kojoj su bili zamenici premijera Hajredin Kuči i Ram Manaj, ministari spoljnih poslova i finasija Skender Hiseni i Ahmet Šalja.

Na sastanku upriličenom pred sutrašnju Donatorsku konferenciju za Kosovo, ministri spoljnih poslova razgovarali su o bilateralnim odnosima dveju zemalja, o donatorskoj konferenciji, uspostavljanju ambasade Kosova u Briselu i slobodnom kretanju građana, saopšteno je iz Ambasade Belgije.

"Vlada Kosova je potvrdila opredelenje za ostvarivanje Ahtisarijevog plana za izgradnju funkcionalnih, multietničkih i demokratskih institucija koje garantuju stabilnost, zaštitu i prosperitet svih građana Kosova i regiona", navodi se u saopštenju.

Belgija kao članica SB UN-a, EU i NATO-a ponovila je svoju podršku i učešće u misiji EULEX-a i Međunarodnoj upravljačkoj grupi.

"Belgija je pozvala sve strane da zajedno rade na rekonfiguraciji misije UN-a. Ona je izrazila nadu da će svi građani Kosova zajedno raditi za toleranciju i razvoj".

Belgijski ministar je informisao kosovsku delegaciju da njegova zemlja ima nameru da učestvuje u Fondu poverenja NATO-a doprinosom transformaciji Kosovskog zaštitnog korpusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: