Dokumenta za rakiju

Ministarstvo poljoprivrede juče objavilo spisak dokumenata koja su potrebna za proizvodnju rakije sa oznakom porekla.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

07:07

Default images

Tražena dokumentacija obuhvata rešenje o odobrenju proizvodnje rakija, koje izdaje Ministarstvo, stručnu dokumentaciju, odnosno ukoričeni elaborat o proizvodnji u četiri primerka i dokaz o uplaćenoj taksi. U "Službenom glasniku" juče je objavljena uredba o korišćenju subvencija za proizvodnju vina, rakije i drugih prehrambenih proizvoda sa geografskim poreklom.

Sredstva se mogu koristiti za izgradnju kapaciteta, uvođenje standarda, kontrolu geografskog porekla, unapređenje i zaštitu dizajna, promociju i edukaciju.

Zemljoradničke zadruge mogu da dobiju do 1,5 miliona dinara za projekte, udruženja građana do 750.000 dinara, a privredna društva i preduzetnici, crkve i verske zajednice, zadužbine, naučnoistraživačke organizacije i laboratorije do 300.000 dinara.

Elaborat koji proizvođači šalju Ministarstvu treba da sadrži opis voćarskog odnosno vinogradarskog područja, sa opisom svih karakteristika, klimatskih uslova i drugih činilaca koji utiču na kvalitet voća, grožđa i rakija.

Potrebno je navesti i podatke o agrotehničkim i drugim merama koje se primenjuju na zemljištu, o zastupljenosti sorti voća i vinove loze, prikaz višegodišnjih podataka o prinosima, opis organoleptičkih i hemijskih osobina grožđa, voća i rakija, kao i podatke o načinu prerade, broju radnika i njihovoj stručnoj spremi i druge podatke.

Detaljne informacije mogu se dobiti na telefon 011 361 6281 ili mejlom na m.stanojevic@minpolj.sr.gov.yu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: