"Nikolić rizik za investicije"

Pobeda Tomislava Nikolića bi bila rizik za strane invseticije, tvrdi ministar ekonomije. Strane kompanije već reaguju.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2008.

12:36

Default images

Agencija Standard i Por je danas saopštila da bi pobeda kandidata radikala na predsedničkim izborima predstavljala rizik za strane investicije u Srbiji. Slične ocene izneo je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik G17 plus Mlađan Dinkić koji je ocenio i da je nekorektan predlog koji je koalicija DSS-NS uputila koalicionom partneru Demokratskoj stranci.

Dinkić je rekao da je vreme za koalicioni sporazum bilo kada se Vlada formirala i da se on uvek može promeniti, ako se okolnosti promene, ali ne u predizbornoj kampanji.

Gostujući u emisiji "Kažiprst" RTV B92 lider G17 plus Mlađan Dinkić rekao je da je potez DSS-a i Nove Srbije krajnje nekorektan prema čoveku koji je deo iste koalicije, odnosno Borisu Tadiću, koji je prošao u drugi krug i koji ima protivkandidata iz SRS-a.

On je naveo da aneks koalicionog sporazuma nije upućen i njegovoj stranci, jer je narodnjačka koalicija unapred znala da bi G17 plus odbio takvu ponudu.

"Nema šanse da odbijemo ponudu da potpišemo sporazum sa EU. To je pucanje u nogu... Mi smo rođeni u EU, ne u Sibiru, ne u Africi – pa gde ćemo ići nego u EU?!", pita se Dinkić.

"Mi smo izašli iz prošle zato što smo stali na putu ka EU" podsetio je Dinkić i dodao da "oni koji su u manjini mogu da idu iz vlade".

Dinkić je rekao i da postoji strah vodećih finansijskih svetskih organizacija od pobede kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, kao i da su pojedine kompanije već najavile da odustaju od ulaganja u Srbiju dok se ne vidi ishod izbora. "Jedna od vodećih kompanija za proizvodnju cipela 'Geox', oni hoće da prave te cipele u Srbiji i planirali su da to rade ili u Pirotu ili u Vranju. Poslali su nam zvanično saopštenje da odlažu svoj dolazak da vide ko će dobiti na ovim predsedničkim izborima. Drugim rečima, ishod predsedničkih izbora i tekako utiče ne samo na politiku, uticaće na živote ljudi", kazao je Dinkić.

Poslednja lista agencije Standard and Por za procenu poslovnog rizika navodi da ishod prvog kruga predsedničkih izbora neće neposredno uticati na kreditni rejting Republike Srbije koji je sada ocenjen kao stabilan.

Ipak agencija ocenjuje da se stanje može promeniti posle drugog kruga izbora.

“Verujemo da potencijalna pobeda kandidata radikalne stranke, Tomislava Nikolica, u završnom krugu donosi rizik po evropske integracije Srbije i za odnos stranih investitora prema Srbiji. To je naročito rizično jer su strane investicije suštinski važne za finansiranje sadašnjeg deficita u Srbiji, koji prema procenama u 2007.god iznosi 15 odsto bruto nacionalnog dohotka. Štaviše, pobeda gospodina Nikolića bi povećala pritisak na rejting u trenutku kada Kosovo može da proglasi nezavisnost", navodi agencija.

Čanak: Namera da Tadić izgubi

Nenad Èanak (FoNet, arhiva)
Proširenjem koalicionog sporazuma DS-a i DSS-a, Vojislav Koštunica pokušava da oslabi poziciju Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, izjavio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući u Poligrafu TV B92.

Čanak tvrdi da Koštunica ucenjuje predsedničkog kandidata DS-a, da bi na Tadića svalio odgovornost za raspad vladajuće koalicije.

Čanak veruje da je cilj DSS-a i Nove Srbije saradnja sa radikalima.

"Prva je namera da Boris Tadić izgubi izbore. To je prva namera. Bez obzira šta oni proklamativno rekli koga podržavaju, to nikoga ne obavezuje. Jer, ovakvim stvarima se sada apsolutno podriva odnos DS-a sa koalicionim partnerima u Vladi", kaže on.

"Podriva se kompletno stanje u društvu. I to sve ide na račun Borisa Tadića, koji treba da pristaje na sve veće i veće ustupke, praktično, do potpunog poništenja izbornog programa Demokratske stranke", smatra Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: