Kenija: Kibaki položio zakletvu

Mvai Kibaki položio zakletvu za drugi petogodišnji predsednički mandat. Neredi u Keniji.

Izvor: FoNet, Beta

Nedelja, 30.12.2007.

12:55

Default images

On je pozvao Kenijce da ostave po strani izborne "strasti" i da se ujedine za dobrobit nacije. Hiljade demonstranata koji podržavaju opoziciju odmah su izašli da protestuju u nekoliko siromašnih kvartova Najrobija paleći straćare i divljajući na ulicama. Lokalna televizija NTV saopštila je, kako prenosi agencija Rojters, da je deset osoba poginulo na zapadu Kenije u neredima koji su izbili posle proglašenja izbornih rezultata.

Televizija je precizirala da je do smrti došlo u provinciji Najanza iz koje potiče opozicioni kandidat Odinga i njegova etnička grupa Luo.

Policijajci sa opremom za suzbijanje nereda raspoređeni su u velikom broju na ulicama glavnog grada, a Kenijci strahuju od još veće eskalacije nasilja.

Jedan od učesnika protesta u Kisumiju, uporištu opozicije na zapadu zemlje, rekao je da je policija pucala na njegovog prijatelja i ubila ga, kao i da je ranije u toku dana video kako ubijaju još jednu ženu.

Narandžasti demokratski pokret, stranka opozicionog lidera Raila Odinge najavila je danas da će sutra organizovati odvojenu predsedničku inauguraciju za svog lidera.

Odinga je optužio vladu za falsifikovanje izbora što je pre dva dana podstaklo nemire širom zemlje.

Partija nacionalnog jedinstva dosadašnjeg predsednika Mvai Kibakija je saopštila da je proglašavanje pobede opozicije "najgori zločin" protiv demokratije.

Opozicija u Keniji proglasila je još juče pobedu na predsedničkim izborima, pošto je opozicioni kandidat Odinga, kako tvrde, osvojio četiri odsto više glasova od Kibakija.

"Ova vlada je izgubila legitimitet i ne može da vlada", rekao je Odinga.

Partija nacionalnog jedinstva je i danas apelovala na opoziciju da sačeka da izborna komisija saopšti konačne rezultate.

Napetost zbog odlaganja objavljivanja rezultata podigla je tenzije i izazvala nerede i pljačkanja širom zemlje.

Više od 14 miliona Kenijaca je 27. decembra, u atmosferi nasilja i pritisaka, glasalo za novog predsednika, 210 poslanika i 2.484 predstavnika u organima lokalnih vlasti.

Kenijci, koji je trebalo da se odluče između Kibakija i njegovog nekadašnjeg saveznika, sada rivala Raile Odinga, bili su veoma zainteresovani za izbore i napravili su dugačke redove ispred biračkih mesta.

Britanija zabrinuta zbog izbornih neregularnosti

Britanija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog navoda o neregularnostima na izborima u Keniji i razmotriće sa svojim međunarodnim partnerima buduće korake, rekao je danas britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband.

Posmatračka misija Evropske unije saopštila je da Kenijska izborna komisija nije uspela da obezbedi verodostojne rezultate predsedničkih izbora.

Šef misije EU je rekao da ostaju sumnje u "tačnost rezultata predsedničkih izbora kako su objavljeni u nedelju".

Posmatrači EU su takođe izrazili žaljenje što nije bilo mogućnosti da se ispitaju neregularnosti za koje su EU i Kenijska izborna komisija imali dokaze.

Prema podacima državne izborne komisije, Kibaki je pobedio sa nešto više od 200.000 glasova više od svog suparnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: