Kako sprečiti nasilje na ulicama

Nasilje na ulicama sve je češće, a ni posle šest meseci od napada na novinara Dejana Anastasijevića, nema pomaka u istrazi.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2007.

15:14

Default images

U Beogradu su se u nekoliko dana dogodila dva bombaška napada, u kojima je poginula jedna osoba. Osim toga, u javnoj garaži u Masarikovoj ulici nađen je ekspoloziv ispod vozila, koji nije eksplodirao, a sinoć je na Novom Beogradu pred svojom kućom s četiri hica iz pištolja ubijen 33-godišnji mladić. Stručnjaci smatraju da su ta dešavanja posledica postojanja organizovanog kriminala u Srbiji.

U jednom od bombaških napada, u Ulici Marka Čelebonovića, prošle nedelje u beogradskom naselju Bežanijska kosa, niko nije povređen. Očevici kažu da je u eksploziji oštećeno osam automobila i da je detonacija probudila pola Bežanije.

Stanari kažu da su geleri prolazili kroz lim, gume i motore svakog vozila koje je bilo na parkingu.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je među kriminalcima došlo do smene generacija i da je učestalost nasilja u Beogradu posledica većeg ugrožavanja teritorija među njima.

"Koliko takvih pretedenata na presto ima, bilo regionalno ili gradsko, toliko će više sukoba biti. To nije novo i policija to svakako zna i prati jer ako je do ministra došlo kakav je sukob i ko je glavni, onda možete znati šta operativci znaju", navodi on.

"Građani su uvek kolaterarna šteta, prema tome sreća je da je sad prošlo samo tako jer automobil u pokretu je mogao da bude na mnogo nezgodnijem mestu no što je to bilo na Dorćolu i da bude više žrtava", kaže on.

"Verovatno će se ubuduće dešavati s mnogo većim žrtvama, što me mnogo plaši, ali ako bude ovako, to je nužno", kaže on.

Direktor Instututa za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović izjavio je za B92 da u Srbiji ima mnogo kriminalnih delatnosti i da su prošlonedeljni događaji pravi dokaz za postojanje razvijenog organizovanog kriminala u Srbiji.

"Osobina svih krivičnih dela jeste da osciliraju u vremenu, u izvesnim periodima ona se izvršavaju veoma često, pa onda taj broj opadne, pa ponovo poraste i slično", kaže on.

"Ubistava ima više vrsta, ali svima je zajedničko da se rade na brutalan način i s mogućnosti stradanja građana, nevinih ljudi. Nijedna policija na svetu to ne može da kontroliše, pa ni naša, ali može da smanji verovatnoću tih ubistava ako ima dobru saradnju s građanima", kaže Radovanović.

Radovanović smatra da bi policija mogla da smanji obračune na ulicama Beograda ako razradi mehanizme poboljašanja svog statusa i saradnje s građanima.

Ministar policije je, govoreći o bezbednosnoj situaciji u zemlji, naveo je da su poslednji događaji na ulicama Beograda obračun dva kriminalna klana.

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević, koji je i sam bio meta napada, kaže da se u odnosu na prethodne godine promenio način obračuna među tim grupama.

"Ja bih rekao da se promenio rukopis i za to verovatno ima više razloga. Jedan od njih je taj što je pooštren zakon o nošenju oružja, pa mnogo manje ljudi sada naoružano pištoljima ili automatskim oružjem šeta gradom, što je ranije bilo normalno", kaže Anastasijević.

"Drugi razlog je to da je došlo do smene generacija, a treći je da su bombe i eksplozivi oružije kukavica i bezobzirnih. Kukavica, zato što - da biste nekom podmetnuli bombu pod prozor - ne morate da dođete u direktan kontakt sa žrtvom, a bezobzirno zato što može da dođe do velike kolateralne štete", kaže on.

"To je nešto što je veoma zabrinjavajuće, pogotovo što je danas relativno lako napraviti paklenu mašinu jer i mobilni telefon može da posluži kao uređaj za tempiranje i kao uređaj za daljinsko aktiviranje bombe", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: