Sreda, 22.08.2007.

08:32

Nemci "uhvatili" Sanadera i Janšu

Nemačka obaveštajna služba (BND) svojim sistemom prisluškivanja 2004. godine "uhvatila" razgovor Ive Sanadera i Janeza Janše.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

BND je 2004. iz tajnog stana na glavnoj ljubljanskoj Slovenskoj cesti, zajedno sa slovenačkom obaveštajnom službom (SOVA), tražila osumnjičenog za ratne zločine Radovana Karadžića, a presrela je razgovor hrvatskog premijera Ive Sanadera i tadašnjeg vođe slovenačke opozicije Janeza Janše u kome se oni, navodno, dogovaraju o incidentima u Piranskom zalivu.

Razgovor je zatim, verovatno, prosleđen tadašnjem slovenačkom premijeru Antonu Ropu, javlja slovenačka televizija Pop.

Rop je nedavno izneo u javnost da su se u telefonskom razgovoru sadašnji premijeri Janez Janša i Ivo Sanader dogovarali o izazivanju incidenata u Piranskom zalivu, što je pomoglo Janši i njegovoj partiji da dođe na vlast.

SOVA je juče saopštila državnoj novinskoj agenciji STA da ne raspolaže arhivom o tom događaju, a nikakav dokument nije stigao ni od BND.

Savetnik nemačke vlade za tajne službe Udo Ulfkote je u emisiji Pop TV-a potvrdio da su BND i SOVA iz stana u Ljubljani tražile Karadžića, da su njihovi obaveštajci s njim čak i razgovarali, i da bi morali da postoje podaci o razgovoru Sanadera i Janše.

"Da, naravno da postoje dokumenti i o tome. Svaki zadatak BND je dokumentovan i postoje izveštaji, koji su, naravno, tajna i nisu dostupni javnosti", rekao je Ulfkote.

Na pitanje televizije da li bi mogla da dobije te dokumente, Ulfkote je odgovorio da njih sigurno ima i slovenačka tajna služba.

Članovi parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi već pola godine te dokumente nisu uspeli da pronađu u SOVA.

SOVA je u jučerašnjem saopštenju za javnost navela da saradnja sa BND nije nikada bila usmerena na pitanje odnosa Slovenije i Hrvatske i da dokument o prisluškivanju Sanadera i Janše ne postoji.

SOVA demantuje BND

Slovenačka tajna služba SOVA danas je demantovala informacije da je, u saradnji sa nemačkom obaveštajnom službom, pre tri godine iz jednog stana u Ljubljani kontrolisala međunarodne komunikacije i tražila Radovana Karadžića i da je, tom prilikom, u svoju mrežu uhvatila mobilni telefonski razgovor Janeza Janše i Ive Sanadera.

SOVA, međutim, tvrdi da o takvim informacijama nemačke tajne službe nema nikakvih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

15 h

Podeli: