Đelić: U EU na Vidovdan 2014.

Srbija će postati punopravna članica Evropske unije na Vidovdan 2014, predvideo srpski vicepremijer Božidar Đelić.

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2007.

14:45

Default images

Objašnjavajući ovo svoje predviđanje, za koje misli da će se "najverovatnije primeniti", Đelić je rekao da bi to, simbolički gledano, bio završetak 20. veka, koji je, posle atentata u Sarajevu, počeo Prvim svetskim ratom. U političkom i ekonomskom smislu, 2014. godina predstavljaće početak novog izbornog i budžetskog ciklusa same EU, u kojem bi, prema njegovim rečima, mogla da učestvuje i Srbija.

Đelić smatra da će Srbija u oktobru sigurno parafirati Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, dok bi, ako se uspostavi puna saradnja sa Hagom, taj sporazum i zvanično mogao da bude potpisan do kraja godine.

"Saradnja sa Hagom podrazumeva sa naše strane apsolutni dokaz da radimo sve što je u našoj moći da pronađemo i pošaljemo u Hag preostala četiri haška optuženika", rekao je Đelić.

"Moguće je da dobijemo zeleno svetlo, a da Ratko Mladić ne bude u Hagu, mada je najbolji dokaz saradnje ekstradicija", rekao je Đelić.
Božidar Ðeliæ (FoNet)
Govoreći o ambicioznom evropskom planu Srbije, Đelić je kazao da je cilj da se u prvoj polovini naredne godine, tokom predsedavanja Slovenije EU, podnese kandidatura za članstvo, dok bi status kandidata mogao da se dobije u drugoj polovini 2008., kada će Francuska predsedavati.

Upitan o ulozi Skupštine Srbije u procesu evropskih integracija, Đelić je podsetio da je parlament u prvih nekoliko meseci rada doneo oko 50 zakona i odluka, ali da taj tempo mora biti ubrzan u narednom periodu.

"Srce evropskih integracija kuca u skupštini, ako ništa ne promenimo, doživećemo infarkt. Nećemo ispuniti našu evropsku agendu", rekao je Đelić i podsetio da je Vlada usvojila akcioni plan kojim se predviđa usvajanje 44 zakona iz 13 oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: