U petak o smeni vlade

Inicijativa SRS-a i SPS-a da se vladi izglasa nepoverenje zbog zapšenja Tolimira, na dnevnom redu posle rasprave o budžetu, u petak.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.06.2007.

16:40

Default images

Nova vanredna sednica Skupštine Srbije na čijem redu će biti izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije zakazana je za petak, 22. jun. Sednicu je zakazao predsednik parlamneta Oliver Dulić, na predlog 97 poslanika, a ona će biti održana u Domu Narodne skupštine odmah po završetku vanredne sednice koja je u toku i na čijem dnevnom redu je predlog budžeta za ovu godinu.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić kaže da je saradnja sa Hagom, odnosno isporučivanje optuženih Tribunalu prevršila svaku meru jer "nam i pitanje Kosova sada zavisi od Karle del Ponte".

"Mi, praktično, formalno ne znamo ni koje stavove zastupa Vlada, šta radi predsednik Republike, zato što se niko nije udostojio da dođe pred narodne poslanike da njima kaže šta bi radio i da od njih zatraži saglasnost preko neke rezolucije ili deklaracije za to što bi radio", kaže Nikolić.

"Tako da sve ovo što se sada dešava, svi stavovi koje Srbija, takozvana zvanična Srbija zastupa, nisu usaglašeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije, nisu plod volje naroda, nego su plod volje Koštunice i Tadića", rekao je Nikolić.

Iako su ovu inicijativu podržali socijalisti, opozicija, međutim, po ovom pitanju, ipak nije jedinstvena. Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže:

"Mislimo da Vladu ne treba menjati zbog toga što sarađuje sa Haškim tribunalom, ali postoji puno prostora za kritiku imajući u vidu način na koji Koštunica ostvaruje tu saradnju; on kao da šalje poruku da je jedini političar u ovom delu Evrope koji ne hapsi haške optuženike dok zapravo taj posao za njega rade svi drugi".

"Postoji puno prostora za krtiku Koštuničinog kabineta i mi ćemo to iskoristiti, pre svega imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazi zemlja u procesu definisanja statusa Kosova i fatalizam koji prati Koštuničino insistiranje na poraženoj državnoj platformi", rekao je Jovanović.

S druge strane, u vladajućoj koaliciji, tačnije u Demokratskoj stranci Srbije, kažu da ne brinu za sudbinu Vlade. "Koliko je ozbiljna situacija sa predlogom za poverenje Vladi dokazuje prvo to što je podneta za manje od mesec dana nakon formiranja Vlade", kaže Miloš Aligrudić.

"Još nisam čuo da je negde to bilo, sa razlozima i sa argumentacijom koja ni u koliko ne može biti shvaćena ozbiljno, a mislim da je pitanje Kosova tu dodato iznenada kao tema uz ovu temu javno, naravno od strane pokretača ove inicijative, prosto zbog toga da se ne bi reklo koliko su neozbiljni", kaže Aligrudić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: