Kome je 13 srećan broj

Trinaestu platu ove godine će dobiti činovnici u Vladi Srbije i zaposleni u ponekom preduzeću, piše beogradski Blic.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2006.

08:08

Default images

Ministarstva u sastavu Vlade odlučila su da časte svoje zaposlene trinaestom platom koja se kreće od 25.000 do 30.000 dinara. Za razliku od njih, retko koje preduzeće u našoj zemlji se odvažilo na takav potez. Prema istraživanju Blica, tek nekoliko najuspešnijih srpskih firmi daje svojim radnicima 13. platu, bonuse ili neki drugi oblik nagrade za doprinose uspešnom poslovanju firme.

Prema informacijama Blica, Vlada Srbije nije donela zvaničnu odluku o plati, već je svakom ministru bilo ostavljeno da odluči da li će obradovati službenike.

“Svako ministarstvo ima svoj budžet. Ukoliko ga ne iskoristi do kraja godine, svaki ministar uvidom u stanje na računu zna da li može da isplati 13. platu”, kaže Srđan Đurić, direktor Kancelarije za medije Vlade Srbije.

U Vladi ukupno radi 15.572 činovnika, a u ministarstvima stidljivo priznaju da je dogovoreno da se dobije novac od 25.000 do 30.000 dinara. Ukoliko svi činovnici dobiju 13. platu, to bi značilo da su ih poreski obveznici častili sa 389 miliona dinara, odnosno skoro pet miliona evra.

Nasuprot zaposlenima u Vladi Srbije, većina građana neće imati čemu da se raduje na kraju godine, zaključak je istraživanja koje je Blic sproveo u 50 firmi koje su prošle godine imale najveći rast poslovnog prihoda prema listi nedeljnika „Ekonomist“ i koje bi trebalo da budu među prvima sa 13. platom.

Nešto više od petine kompanija daje "novogodišnju platu“ svojim radnicima za uspešno poslovanje firme, dok skoro polovina ne daje nikakve novčane bonuse za zaposlene. Među kompanijama koje nagrađuju radnike nalaze se poznate firme kao što su "Integra motors", "Forma ideale" ili "Viktorija grup". Ipak, ima velikih kompanija koje ne daju nikakve bonuse.

“U svetu je 13. plata uobičajena, pa čak u nekim zemljama sindikat i ne pregovara s poslodavcem, već se samo potvrđuje iznos iz jednog u drugi kolektivni ugovor. Ali to pokazuje svest vlasnika kapitala o tome da će zadovoljan radnik bolje raditi nego nezadovoljan. Međutim, zbog nezaposlenosti, kod nas su ljudi u takvom psihološkom stanju da maltene hoće da plate da dobiju posao u nekoj stranoj firmi, a ne još da traže dodatnu zaradu”, kaže Branislav Čanak, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost".

Dodatni prihodi se ne dele u velikom broju firmi, a prilikom sastavljanja kolektivnih ugovora bonusi se obično dogovaraju kao 13. plata ili učešće u dobiti preduzeća u određenom procentu, rekao je Ljubisav Orlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije. Prema njegovim rečima, sindikat učestvuje u takvim dogovorima, a neke od firmi koje daju dodatne prihode radnicima su i "Merima" i "Tigar".

U Poreskoj upravi kažu da institucija 13. plate u Srbiji zvanično ne postoji i da je veoma teško doći do tačnih podataka koliko firmi novčano stimuliše svoje radnike tokom godine.

“Tražnja za kadrovima u Srbiji je mala i to je osnovni razlog što ne postoje dodatni bonusi za radnike. Ipak, doći će vreme kada će firme želeti da zadrže određene kadrove, a to znači da će početi da ih nagrađuju”, smatra ekonomista Milan Kovačević i dodaje da se u Engleskoj i Americi od vlasnika ne očekuje da poklanja već da nagrađuje radnika za uspešan rad.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da se u inostranstvu na kraju godine, u zavisnosti od poslovnog rezultata firme, nekada isplaćuje i po nekoliko plata.

“Mnogi se zapošljavaju u firmama u kojima plate nisu tako visoke, ali se zna da takve firme na kraju godine isplaćuju i po nekoliko dodatnih plata”, tvrdi Bajec. Prema njegovim rečima, na Zapadu se sindikati oko bonusa dogovaraju na početku poslovne godine sa poslodavcima.

S druge strane, Čanak kaže da u većini domaćih firmi sindikat ne može ništa da učini jer nije ni osnovan, a najbolje rezultate sindikalci imaju upravo u stranim firmama u Srbiji, u kojima već postoji tradicija 13. plate.

“Postoje izuzeci kao što je 'Ju-Es stil' ili 'Cementara Popovac' i sa njima nije bilo problema. Odmah su prihvatili naše uslove”, kaže Čanak. Prema njegovim rečima, u inostranstvu firme računaju 13. platu u redovne troškove i oni se planiraju unapred, ali u Srbiji kompanije daju bonuse "ako nešto ostane".

"Kod nas važi princip 'ako ti se ne sviđa, onda idi', pošto na birou ima veliki broj nezaposlenih ljudi. To je poslovna neodgovornost. Ukoliko je radnik dobar, bolje postići nekakav dogovor nego ga pustiti da ode", smatra Čanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: