Pančevci prekidaju protest

Blokada Rafinerije nafte Pančevo i zaustavljanje distribucije naftnih prerađevina iz te fabrike biće završena sutra ujutro.

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2006.

12:18

Default images

Zbog nezainteresovanosti građana, grupu ljudi okupljenih oko nedeljnika "Pančevac" koja je započela trodnevni protest, nema ko da zameni. Međutim, Pančevci su najavili da će, ako nadležni ne izdvoje više novca za modernizaciju postrojenja i zaštitu životne sredine, ponovo blokirati južni industrijski deo grada.

Ulaz u Rafineriju je i danas bio blokiran poljoprivrednom mehanizacijom, a nekoliko desetina građana, nezadovoljnih jer se problem zagađenja ne rešava, stajao je ispred fabrike tražeći hitno odobravanje novca za rekonstrukciju zastarelih postrojenja i nabavku filtera.

Međutim, blokadu rafinerije nije pratila velika zainteresovanost građana Pančeva. Glavna i odgovorna urednica Pančevca Marija Andrić razočarana je izostankom podrške građana. "Da nas je bilo više ovih dana, mogli smo da blokiramo otpremu železnicom, da nam se ne smeje cela Srbija. Oni i dalje izvlače gorivo đeleznicom, oni pumpaju do Čukarice i tamo pune cisterne. Ovaj narod je pokazao da folirantski i pozerski narod, da nije kadar nešto da promeni za svoju decu", rekla je Andrićeva.

Građani međutim kažu da su zainteresovani da se reši problem, a za manjak podrške imaju razne razloge. "Pančevci su takvi. Problem postoji 30 godina i ne veruju da će sada neko da ga reši", kaže jedan od građana. Okupljenima na protestu najviše smeta što se, kako kažu, protest zloupotrebljava u političke svrhe. Oni tvrde da su ovih dana primali poruke političara u kojima se navodi da njihov protest ima političku pozadinu.

Podsetimo, pre 11 dana u Pančevu je ispušten benzen. Ta kancerogena supstanca tada je u vazduhu imala koncentraciju 150 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena koncentracija je 10, pa su Pančevci odlučili da u proteste krenu agresivnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: