Počinju pregovori o vizama

Šefovi diplomatija EU usvojili su mandate za pregovore sa Srbijom i drugim državama zapadnog Balkana o viznim olakšicama.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 13.11.2006.

08:02

Default images

Među olakšicama su višestruke i besplatne vize na duži rok za studente, učenike i naučno osoblje, višestruke vize za poslovne ljude i novinare iz zapadnobalkanskih zemalja. Pregovori bi trebalo da počnu ovog meseca i budu što pre okončani, odlučili su ministri. Međutim, to je povezano sa tim da zemlje Balkana moraju da prime natrag svoje ilegalne imigrante iz EU.

Naime, na zasedanju je odobreno i pokretanje pregovora sa Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom o sporazumima o readmisiji - prihvatanju odbijenih ilegalnih imigranata.

Zvaničnici Evropske komisije su istakli da će cena "šengenske" vize za državljane zapadnog Balkana ostati ista - 35 evra.

Zapadni Balkan je izuzet iz nedavne odluke EU da za sve "treće zemlje" od januara 2007. povisi cenu vize na 65 evra jer će, kako je obrazložila, nove, "biometrijske" vize, biti tehnološki mnogo komplikovanije i skuplje.

Savet ministara EU saopštio je da od vlasti iz regiona očekuje da pospeše reforme da bi ojačali vladavinu zakona i suzbili organizovani kriminal, korupciju i ilegalnu migraciju.

Vlade zemalja zapadnog Balkana, takođe, moraju ojačati nadzor granica i bezbednost ličnih isprava, odlučili su šefovi diplomatija EU.

Ministrima EU će, u okviru rasprave o zapadnom Balkanu, biti podnet i godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja tog regiona i Turske u sprovođenju reformi za uključivanje u evropske strukture.

Biće data na razmatranje i Strategija proširenja EU, kojom se nalaže preustrojstvo ustanova i mehanizma odlučivanja u EU kao preduslov za prijem novih članica u EU, o čemu će konačnu reč lideri EU dati u decembru.

Pregovori počinju 30. novembra

Pregovori o viznim olakšicama trebalo bi zvanično da otpočnu 30. novembra na sastanku ministara unutrašnjih poslova zapadnog Balkana, rekla je, posle odluke Saveta ministara EU, šefica Kancelarije Srbije za pridruženje Tanja Miščević.

"Možemo očekivati prvi krug nekakvih razgovora u decembru sa pregovaračkim timom Srbije. Kada će se pregovori završiti, u ovom momentu je suviše rano da kažemo. Da li će to podrazumevati česte sastanke i česte runde pregovora ili će se sve moći završiti u par pregovaračkih rundi to je sada meni nepoznato, nadam se da ću uskoro moći da vam kažem nešto više o tome", kaže ona. 

Paralelno sa pregovorima o vizama razgovaraće se i o sklapanju ugovora o readmisiji. Taj ugovor predviđa da zemlja potpisnica prihvati povratak svojih građana koji ilegalno borave u zemaljama Unije. Prema rečima Tanje Miščević, readmisija za Srbiju ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.

"Tehnike i metodi readmisije već se apsolutno koriste potpuno po principima EU, jedini problem je praktična inkluzija onih koji su readmitovani. Govorimo o 100.000 do 120.000 građana. Međutim, ogroman procenat, usuđujem se reći da 80 odsto, čine kosovski Albanci", kaže Miščević. Međutim, Ministarstvo inostranih poslova Srbije upozorava da pregovore koji su zakazani za 1. decembar Srbija neće dočekati sa neophodnim novim zakonom o pasošima, pošto se o njemu još uvek vode rasprave u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

To je jedan od najvažnijih uslova za približavanje Srbije EU, pre svega zbog bezbednosti granica i ilegalne imigracije.

Univerzitet zadovoljan

Univerzitet sa zadovoljstvom dočekuje najavu da će studenti  i profesori lakše putovati jer je, kako je gostujući u Kažiprstu B92 rekao dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Milan Podunavac, to neophodno da bi Univerzitet uspešno funkcionisao.

"Prosto, studenti su najbolji socijalni kapital našeg društva. I ja mislim da je ova poruka danas vrlo važna pretpostavka za efektuiranje ovog što smo dobili prilagođavanjem i prihvatanjem standarda Bolonjske deklaracije. Nisu u pitanju samo studenti, već i profesori, koji moraju da izađu na tržište međunarodnih projekata", rekao je on.

Srbija i Bugarska o vizama

Predstavnici ministarstava spoljnih poslova Srbije i Bugarske potpisali su danas u Beogradu međudržavni sporazum o putovanjima, koji će važiti od 1. januara 2007.

Sporazum je proistekao iz obaveze Bugarske da zbog ulaska u Evropsku uniju usaglasi vizni režim sa susednim zemljama sa pravilima EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema Sporazumu, državljani Bugarske bez viza ulaze, borave u tranzitu i privremeno borave na teritoriji Srbije u trajanju do 90 dana u roku od šest meseci od prvog ulaska.

S druge strane, državljani Srbije mogu da putuju u Bugarsku ukoliko uz važeću putnu ispravu prethodno pribave vizu u bugarskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Vize se, kako je dogovoreno, izdaju na duži period i bez naplate konzularne takse i troškova.

Sporazum su potpisali pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Željko Krajinović i zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske Todor Čurov.

Dinkić: Realno 2008. bez viza

Predsednik G17 plus, Mlađan Dinkić, koji je, iako više nije član Vlade, u Briselu boravio na poziv evropskog komesara za proširenje Olija Rena, kaže da će prve vizne olakšice početi da važe već od 1. januara 2007.

"Naši mladi su zaslužili da idu u inostranstvo. Ja ću na sastanku sa Olijem Renom tražiti ukidanje viza u što kraćem periodu za sve građane Srbije. Meni se čini da je za to realan rok od godinu dana od formiranja Vlade – da će Srbija do 2008. da ispuni sve uslove da se za njene građane ukinu vize”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: