Spore reforme policije i pravosuđa

Direktor Službe Vlade za ljudska i manjinska prava Petar Lađević ocenio je da su reforme najsporije u policiji i pravosuđu.

Izvor: Beta

Utorak, 01.08.2006.

16:53

Default images

"Reforme ministarstava policije i pravosuđa su najsporije, ali to je slučaj u svim zemljama u tranziciji. Promene, a naročito one u oblasti ljudskih prava, ne idu preko noći i moraju biti spore i temeljite", rekao je Lađević u raspravi o ljudskim i manjinskim pravima u južnoj i jugoistočnoj Srbiji, održanoj u niškom Medija centru.

Lađević je naveo da stručni tim Službe za ljudska i manjinska prava priprema nacrt antidiskriminacionog zakona koji bi Vlada Srbije trebalo da razmatra do kraja godine.

Osman Balić iz niške nevladine organizacije za zaštitu prava Roma YUROM centar ocenio je da je pitanje ljudskih i manjinskih prava pitanje ekonomskog razvoja. "Nacionalizam je u Nišu prvi put javno manifestovan kada je prodavac srpske nacionalnosti na pijaci ispisao grafit 'Ne kupujte od Roma'. Nacionalizam je počeo u ekonomskoj sferi", rekao je Balić.

Balić je kazao da je nužno doneti antidiskriminacioni zakon i izrazio bojazan da je "prag izdržljivosti Roma veoma blizu". "Bojim se da se i Romi ne organizuju i ne izlete i naprave nekakav eksces, jer nema preventivnog delovanja policije prema ekstremistima", rekao je Balić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: