Izložba o odnosima Tito-Staljin

U Državnom arhivu Rusije u Moskvi danas je otvorena izložba "Tito i Staljin".

Izvor: B92

Petak, 23.06.2006.

19:13

Default images

Organizatori prve izložbe o odnosima dvojice komunističkih lidera, koji su ostavili pečat u 20. veku, jesu Državni arhiv Rusije, Federalna agencija za arhive Rusije i Arhiv Srbije i Crne Gore.

Izložba pruža posetiocima jedinstvenu mogućnost da se sami upoznaju sa izvorima i formiraju sopstveni stav o nedavnoj prošlosti, rekao je šef Federalne agencije za arhive Rusije Vladimir Koslov na konferenciji za novinare, organizovanoj uoči otvaranja izložbe.

Viši saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Leonid Gibijanskij kazao je da do devedesetih godina prošlog veka nije bilo "naučne istorije", već "čiste propagande", a da je nakon otvaranja ruskih arhiva i izučavanja dokumenata ipak ostalo "mnogo toga zagonetnog". "Tito se osećao kao mini Staljin u okvirima Jugoslavije, to jest 'mini SSSR', i želeo je uticaj na celom Balkanu, pa i u regionu Sredozemlja, što Staljinu nije odgovaralo", kazao je on.

Zamenik direktora Arhiva Srbije i Crne Gore Miladin Milošević rekao je da postoji veoma veliki interes ne samo naučne, već i šire javnosti, za razumevanje "komplikovanih odnosa" dvojice lidera, kako ličnih, tako i državnih i partijskih.

Na izložbi su predstavljene fotografije, partijski dokumenti i zapisnici državnih funkcionera, prepiska između dvojice lidera, odnosno njihovih potčinjenih, i to iz vremena saradnje i perioda zamrzavanja odnosa.

Izložba obuhvata i period ponovnog uspostavljanja odnosa, u vreme sovjetskog lidera Nikite Hrušcova 1955. i 1956. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: