Buš: Volja većine i prava manjina

Džordž Buš kaže da Vojislav Koštunica uskoro dolazi u SAD i pozvao ga da sasluša koje su potrebe albanske većine na Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.06.2006.

11:02

Default images

Tokom okruglog stola sa stranim studentima u Beču, kako je prenela Bela kuća, Buš je kazao da će da će raditi sa Koštunicom na tome da ga podstakne da sasluša potrebe naroda Kosova, a da će ga on obavestiti da je američka politika da se garantuju prava manjina.

“Verujemo u dijalog između Srbije i onih čija je aspiracija nezavisno Kosovo. Jedno takvo rešenje mora uzeti u obzir zahteve većine, ali isto tako i prava manjina. Krajnje rešenje će morati ipak da podrazumeva neka odricanja obe strane”, rekao je Buš. Takođe, Buš je dodao da rešenje pitanja Kosova treba da ide "korak po korak".

Pre ovoga nije bila najavljena poseta Vojislava Koštunice Vašingtonu. Pre nekoliko dana američki senator Džordž Vojinovič tražio je od Džordža Buša da u SAD pozove Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu.

Ahtisari bi susret na visokom nivou

U međuvremenu, portparolka Martija Ahtisarija Hua Đijang za B92 je navela da je namera glavnog pregovarača za Kosovo da organizuje direktan sastanak dve delegacije na najvišem nivou tokom jula. Đijangova kaže da bi na sastanku obe strane trebalo da predstave svoje pozicije o statusu. List Politika navodi da bi to bio sastanak između dva premijera Vojislava Koštunice i Agima Čekua, a Điangova kaže da od srpske i albanske strane zavisi ko će prisustvovati sastanku.

"Planirali smo da prvo Ahtisari ode u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da bi izvestio članice o onom što smo radili do sada i o namerama za sledeće korake. Potom bi bio održan sastanak na visokom nivou, a Ahtisari namerava da potom ponovo ode u SB UN kako bi podneo izveštaj o tom sastanku. To je namera specijalnog predstavnika", kaže ona.

U Politici je objavljeno da bi pregovori počeli direktnim srpsko-albanskim sastankom na najvišem nivou, odnosno da se Ahtisari zalaže za to da međunarodna zajednica organizuje skup na kom bi se za istim stolom, na čelu svojih delegacija, našli Vojislav Koštunica i Agim Čeku. Hua Đijang nije mogla da potvrdi da će doći do sastanka Koštunica-Čeku, već je objasnila da će Ahtisari poslati pozivnice obema stranama kako bi one poslale svoje najviše predstavnike. "Odluka o tome ko će biti najviši predstavnici zavisi od dve strane. Mi to nećemo određivati, mi ćemo svakako biti učesnici. To zavisi od srpske i albanske strane, koga će poslati, ali postoji namera organizovanja sastanka na najvišem nivou", kaže ona.

Do sada je u Beču organizovano šest rundi pregovora na kojima predstavnici Beograda i Prištine nisu postigli konkretne dogovore o tehničkim pitanjima, poput decentralizacije Kosova i ekonomije. Jedino pitanje kod koga je došlo do približavanja stavova, bila je zaštita kulturne baštine na Kosovu, odnosno manastira i crkava.

Doris Pak: Što pre rešiti status Kosova

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak izjavila je danas u Prištini da pitanje statusa Kosova treba rešiti što pre jer bi u suprotnom to mogao biti veliki problem za čitav region. Posle sastanka sa zamenikom šefa UNMIK-a Stivenom Šukom Doris Pak je odbila da se izjasni o tome kakav bi status Kosovo trebalo da ima. "Ne mogu da govorim o rezultatu jer je sve otvoreno, ali je dobro da se to završi, na jedan ili drugi način, na dobrobit svih koji žive na Kosovu, bili oni Albanci ili Srbi", rekla je Doris Pak. Ona je navela da je cilj posete da se informiše o radu Skupštine Kosova i da predloži nove ideje kosovskim kolegama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: