Petak, 16.06.2006.

09:52

Beograd: Sukobi navijača i policije

MUP optužio navijače Zvezde za izazivanje nereda na košarkaškoj utakmici, ministar policije kaže da neredi nisu bili spontani

Izvor: B92

Default images

Bilans sukoba u i oko Hale Pionir, u kome je policija koristila i vatreno oružje, je 27 povređenih osoba, od kojih je jedna osoba zadržana u Ortopedskoj bolnici. Ministar Dragan Jočić odbacio je tvrdnje da je policija upotrebila prekomernu silu i ocenio da neredi nisu bili spontani.

U Beogradu je sinoć došlo do sukoba navijača i policije, na košarkaškoj utakmici Partizan-Crvena zvezda. Druga utakmica finala plej-ofa prekinuta je u pauzi između treće i četvrte četvrtine, zbog sukoba policije s navijačima. Sukob je počeo u parteru, što je izazvalo komešanje na tribini sa Zvezdinim navijačima, posle čega je usledio policijski napad.

Potom je ograda pukla pod pritiskom sabijenih navijača. Iako je veći broj osoba pao sa visine od oko četiri metra, policija na tribini nastavila je da tuče navijače, a situacija se smirila tek posle intervencije igrača Crvene zvezde. Posle izbacivanja navijača tog tima iz hale, s njima se solidarisala većina navijača rivala, posle čega su se u ulicama oko hale Pionir ponovo sukobili policija i navijači, a čula se i pucnjava iz vatrenog oružja.

Policija i ministar optužili navijače Zvezde

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je novinarima da su incident izazvali navijači Zvezde i da neredi nisu bili spontani. "Spontan incident sigurno nije, a koja je vrsta organizacije, da li unutar samih navijača ili van navijača, to vam ne mogu reći", rekao je Jočić novinarima u Skupštini Srbije. Ministar policije rekao je da nema informaciju da iza incidenta stoje klubovi koji su se sreli u finalu košarkaškog prvenstva, ali je dodao da je mnogo pitanja otvoreno.

On je naveo da su navijači počeli da bacaju baklje na navijače Partizana, a to je eskaliralo kad su napali Žandarmeriju. On je rekao da je policija represivni organ koji treba da sprovodi javni red i mir, a kada je bezbednost ugrožena, policija procenjuje načine na koje će da deluje: "Svi bi bili zadovoljni da policija ne mora da interveniše, a da su navijači kulturni i vaspitani, ali to nije slučaj. Vrlo teško je u zatvorenom prostoru, sa navijačima koji su strašno agresivni i koji dolaze ne da posmatraju sportske događaje, nego da se fizički obračunaju, primeniti neke mere koje će baš biti tako sofisticirane kao što bismo mi želeli."

Na pitanje novinara da li je upotrebljena prekomerna sila ili je možda trebalo na drugačiji način da reaguje kad je pukla ograda preko koje su pali navijači, Jočić je rekao da policija ne može tako lako da procenjuje situaciju, već da mora da nađe najlakši način da se situacija smiri, a da ne dođe do nekih žrtava. On je rekao da za sinoćnji incident najmanju odgovornost snosi policija, a daleko veću navijači i uprave klubova, kao i njihov sistem raspodele karata. Ministar je naveo da su "navijači beskrupulozni" i da dolaze na utakmice "ne da bi ih gledali, već da bi se obračunavali".

Jočić takođe smatra da su novinari bili prilično oštri prema njemu i da su se osilili, stavljajući se na stranu onih koji smatraju da je policija kriva, a ne navijači, a da niko od novinara nije pohvalio napore policije da spreči teže posledice. Jočić je zamerio novinarima na pojedinim pitanjima, rekavši da se ona mogu tumačiti i kao "odbrana huligana". "Ja bih voleo da ta pitanja postavite upravama klubova", rekao je Jočić: "Vrlo je onako kuražno i jednostavno napasti MUP. Dajte da vidimo da li vi kao novinari možete da identifikujete te huligane. Da vidimo gde se sastaju, u kojim restoranima. Da vidimo njihove kontakte. Da vidimo kako prave strategiju. Da vidimo da li ih neko finansijski pospešuje. Da vidimo da li utakmice služe samo za sport. Ili za nešto drugo."

Ministar Jočić izbegao je da konkretno odgovori na pitanje da li će se preispitati delovanje policije. U Srbiji je donet zakon o sprečavanju naslilja na sportskim stadionima, ali do sada njegova primena nije bila uspešna. I sama policija je saopštila da su navijači, u pauzi, napali policiju i da su je gađali imitacijama "topovskog udara", slomljenim stolicama, metalnim šipkama, kesama sa mokraćom i aktiviranim protivpožarnim aparatima. "U metežu, usled pritiska na ogradu koja je popustila, dvadesetak navijača je palo u parter. I pored toga, nastavili su da se sukobljavaju sa policijom. Navijači i jednog i drugog tima, odlazeći sa utakmice, nastavili su sa napadima na policiju u okolnim ulicama, gađajući ih kamenicama i drugim predmetima", navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija navodi da je oštećeno više policijskih vozila, četiri autobusa Gradskog saobraćaja, parkirana vozila građana i nekoliko prodavnica. "Policija je privela 30 osoba, od kojih su četiri maloletne, protiv kojih će biti preduzete odgovarajuće zakonske mere. Rad na identifikaciji ostalih izgrednika se nastavlja", saopšteno je. Policija je, takođe, saopštila da je povređeno 18 navijača i devet policajaca. U Urgentni centar sinoć je primljena 21 povređena osoba, od kojih većina sa lakšim telesnim povredama, rečeno je agenciji Beta u Urgentnom centru.
Branislav Stefanović, direktor Urgentnog centra, izjavio je jutros za B92 da je u ambulante Centra primljen 21 povređeni pacijent. "Kod svih njih su nađene lake telesne povrede. Ni kod jednog primljenog pacijenta nisu dijagnostikovane teže povrede, pa su svi posle ambulantne obrade povreda pušteni, niko nije zadržan", kaže Stefanović.

Oglasila se i uprava Sportskog društva Crvena zvezda izrazila je najdublje žaljenje i zabrinutost zbog nasilja koje se desilo na utakmici finala košarkaškog plej-ofa između Partizana i Crvene zvezde.

DS traži ostavku Jočića

Demokratska stranka osudila je vandalstvo i nerede koji su doveli do prekida utakmice i brutalnu i neprofesionalnu intervenciju Žandarmerije na utakmici. "Demokratska stranka smatra da su nemili događaji još jedan razlog da ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić podnese ostavku", precizira se u saopštenju DS-a.

Ova stranka podsetila je da je, dok je ona imala vodeću ulogu u Vladi Srbije, donet moderan evropski Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima koji se ne primenjuje. "Da je zakon sprovođen, na sportskim priredbama ne bi bilo incidenata, a izgrednici bi odavno došli pod udar zakona, a ne bi dolazili na utakmice. Ovako, sportski tereni u Srbiji nisu mesta na kojima su građani bezbedni i na koje se dolazi samo zbog sportske igre", ističe DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: