Ponovo o kupovini glasova

Blok za zajedničku državu obelodanio je novi snimak kupovine glasova u Zeti.

Izvor: B92, Beta

Subota, 22.04.2006.

13:18

Default images

To su izvodi iz navodno novog tajno snimljenog filma, koji prema navodima lista Dan, kome je dostavljen snimak, prikazuje pokušaj kupovine glasova u prilog nezavisnosti Crne Gore. Kako se navodi, u filmu je prikazan aktivista Demokratske partije socijalista Ivan Ivanović, koji u mestu Zeta kod Podgorice pokušava da sa 500 evra podmiti Aleksandra Leka Cekovića da sa porodicom ne izađe na referendum.

Crnogorska opozicija je najavila da će ga u celosti javno prikazati naredne nedelje.

Rekavši listu da ne zna da postoji snimak tog događaja, Ceković je potvrdio da je Ivanović pokušao da ga podmiti, ubeđujući ga da sa članovima porodice ne izađe na referendum, a kao garant za to da mu predaju lične karte. Ceković je odbio novac, za koji je Ivanović tvrdio da je "čast od vlade" Mila Đukanovića.

Inače Ivanović je jedan od glavnih aktera prvog snimka o kupovini glasova u Zeti, koji je zajedno sa aktivistom DPS-a Rankom Vučinićem i bivšim policajcem Vasilijem Mijovićem nudio da plati račun za struju Mašanu Buškoviću, kako bi glasao za nezavisnost, zbog čega je bio priveden. Snimak je dostavljen listu Dan, a narednih dana će, kako je najavljeno, biti u celosti prezentovan javnosti.

”Niko nema pravo da trguje glasovima”

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Slavoljub Stijepović izjavio je da niko nema pravo da u ime vlade, Demokratske partije socijalista ili partija koje se zalažu za nezavisnost Crne Gore, trguje glasovima uoči referenduma.

"U nedostatku glasova blok za zajedničku državu skuplja 'Mašane', ali su do te mere izgubili kompas da podmeću filmove koje su snimali početkom marta, kada je opozicija još bila na pozicijama bojkota", kazao je Stijepović.

"O prodajama i trgovini te vrste pričaju oni koji su poslednjih godina prodavali Crnu Goru radi fotelja u Beogradu, a najbrutalniji vid te trgovine bili su amandmani na Ustav SRJ, koje su 2000. godine prihvatili krijući od građana Crne Gore", naveo je Stijepović. On je kazao da "podvale, podmetanja i opake poruke koje odašilju pristalice zajedničke države, ne mogu okrenuti građane jedne protiv drugih, niti protiv svoje države", već da će ih "to još više učvrstiti u uverenju da glasaju za nezavisnu Crnu Goru".

Štampa: Potukli se funkcioneri

Potpredsednik opozicione Srpske narodne stranke Goran Danilović i funkcioner vladajuće Socijaldemokrtaske partije Miodrag Iličković potukli su se u u slovenačkom hotelu u u Portorožu, piše podgorička štampa. Do tuče je, kako se navodi, došlo nakon svečane večere uoči konferencije parlamenata i nevladinog sektora zapadnog Balkana koja se održava u tom gradu.

Prema pisanju štampe, Iličković i poslanik SNP-a Vasilije Lalošević celu noć su sedeli za istim stolom tokom svečane večere, a u jednom trenutku oni su počeli žestoko da se raspravljaju i vređaju, nakon čega su izašli u drugu prostoriju i nastavili svađu. Tada je prišao Danilović, nakon čega je došlo do tuče između njega i Iličkovića, a razdvojili su ih organizatori konferencije. Lalošević i Danilović su nakon toga napustili konferenciju i vratili se i Podgoricu.

Lalošević je medijima kazao da su napustili konferenciju u Portorožu "zbog neprimernog ponašanja Iličkovića". On je optužio potpredsednika SDP-a da je za svečanom večerom pretio da su "suverenisti spremni i da ubiju nekoga zbog države, pa čak i da mogu da ubiju nekog od lidera bloka za zajedničku državu, apostrofirajući Predraga Bulatovića".

Iličković je sinoć negirao tvrdnje da je bilo kome pretio iz tog bloka, uključujući i njegove lidere, nazivajući takve optužbe "neprimerenom propagandom u referendumskoj kampanji".

Kao jedan od organizatora konferencije, Centar za demokratsku tranziciju CDT je izrazio žaljenje "što je do ovakve situacije uopšte došlo, tim pre jer je celokupni boravak crnogorske delegacije do tog momenta protekao u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi". "CDT, medhutim, ne želi, niti može snositi odgovornost za privatno ponašanje članova delegacije", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Pristalice SNS-a protestuju ispred Centra bezbednosti

Grupa pristalica opozicione Srpske narodne stranke protestuje ispred podgoričkog Centra bezbednosti gde je jutros priveden predsednik podgoričkog opštinskog odbora te partije Radoš Zečević.

"Zečević je priveden jutros sa još dve osobe, kako se pretpostavlja, zbog sumnje da su falsifikovali dokumentaciju za upis u birački spisak", kazao je portparol SNS-a Dobrilo Dedeić. On nije želeo da kaže da li su i ostali privedeni aktivisti SNS-a.

Podgorički mediji objavili su da je policija u petak uveče privela troje aktivista SNS-a koji su za više desetina građana, uglavnom iz Srbije, navodno pokušali da obezbede upis u birački spisak. Policija sumnja da među prijavama o mestu boravka ima falsifikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: