"Ne 60 evra za šengen"

Građanski pakt za Jugoistočnu Evropu i festival Exit pozivaju na akciju protiv povećanja cena viza sa 35 na 60 evra.

Izvor: B92

Sreda, 19.04.2006.

12:03

Default images

Oni su pozivali sve ljude dobre volje iz Evropske unije da pomognu kampanju protiv najavljenog povećanja cene šengen-vize tako što će na svom jeziku snimiti rečenicu "Ne 60 evra" i poslati je na e-mail adresu not60euros@citizenspact.org.yu.

Kada budu prikupljeni snimci na svih 20 zvaničnih evropskih jezika, od toga će biti napravljena pesma koja će biti distribuiraba radio stanicama, klubovima i di-džejevima širom Evrope, objavljeno je na sajtu festivala Exit.

Cena od 35 evra je, kako je naglašeno, već dovoljno visoka da, uz dugo čekanje u redu, komplikovane procedure, količinu dokumenata koju je potrebno podneti i često ponižavajuće razgovore u konzulatima bude nepremostiva prepreka za mnoge mlade iz Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije koji žele da putuju u zemlje-članice EU. Dodaje se da se ukupni troškovi, koji uključuju prevod dokumenata kod ovlašćenog sudskog tumača, zdravstveno osiguranje, kopiranje i fotografije, mogu popeti i na 200 evra, pa i više.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova EU raspravljaće o poskupljenju na sastanku 27. aprila u Luksemburgu, a argumenti za poskupljenje, kako se navodi, jesu veći troškovi novih biometrijskih viza koje bi trebalo da budu u upotrebi od 1. januara 2007.

"Poskupljenje cene vize za gradane naših zemalja biće u suprotnosti s porukama prošlog sastanka ministara inostranih poslova EU, koji su još jednom ponovili da je budućnost Zapadnog Balkana u EU. Biće to šamar svim građanima SCG, BiH, Makedonije i Albanije koji veruju u evropske integracije", navodi se u saopštenju na sajtu festivala Exit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: