Utorak, 21.03.2006.

08:27

EU osporava izbore u Belorusiji

EU i OEBS ne priznaju rezultate prema kojima je Lukašenko osvojio 82,6, a kandidat opozicijeMilinkevič samo 6 odsto glasova.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsedavajući skupštine OEBS-a Alsi Hejstings kaže da izbori nisu ispunili propisane međunarodne standarde za sprovođenje slobodnih, poštenih i demokratskih izbora.

Francuski ministar spoljnih poslova Filip Dust Blazi je izjavio da šefovi diplomatija Evropske unije trenutno razmatraju uvođenje sankcija protiv vlasti u Minsku: "Ovi izborni rezultati su zabrinjavajući. Oni su posledica  predizborne kampanje, koju je obeležio rast nasilja od strane vlasti, veliki broj hapšenja i pretnje smrću članovima opozicije, kao i kontrola sredstava javnog informisanja i propagande. Da zaključim, to je slika iz jedne prošle ere koja zahteva ekstremnu reakciju sa naše strane."

Opozicioni kandidat Aleksandar Milinkevič takođe je odbacio izborne rezultate i pozvao svoje pristalice da mu se pridruže na uličnim demonstracijama.

Inače, primetno je i pojačavanje represivnih mera vlasti protiv beloruskih opozicionara. Četiri člana Izbornog štaba Aleksandra Milinkjeviča privedena su danas dok su napuštala trg u Minsku, gde je opozicija provela proteklu noć, izjavio je Milinkjevičev portparol Pavel Majeika. Među privedenima je i lider Ujedinjene građanske partije Anatolij Lebedko. Milinkjevič je takođe proveo noć na glavnom trgu u Minsku, koji je napustio jutros posle poziva demonstrantima da se ponovo okupe večeras.

Belorusija (ni)je sama

Izborni proces i izborni rezultati u Belorusiji izazvali mnogo osuda i jednu čestitku. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao Aleksandru Lukašenku pobedu na izborima u Belorusiji. "Rezultati izbora svedoče o poverenju birača u politiku koju vodite", napisao je Putin novom-starom predsedniku Belorusije u poruci koju objavljuje Kremlj.

S druge strane, SAD su saopštile da ne prihvataju rezultate predsedničkih izbora i ocenile da je predizborna kampanja protekla u atmosferi straha. Portparol Bele kuće Skot Meklilan nagovestio je mogućnost sankcija Belorusiji, u smislu ograničenja putovanja.

Prethodno su Evropska unija i OEBS saopštili da ne priznaju rezultate izbora jer, kako je rekao predsedavajući Skupštine OEBS-a Alsi Hejstings, izbori nisu ispunili međunarodne standarde.

Ministar spoljnih poslova Francuske Filip Dust Blazi izjavio je da šefovi diplomatija EU trenutno razmatraju uvođenje sankcija protiv vlasti u Minsku. "Ovi izborni rezultati su zabrinjavajući. Oni su posledica  predizborne kampanje koju su obeležili rast nasilja vlasti, veliki broj hapšenja, pretnje smrću članovima opozicije i kontrola sredstava javnog informisanja i propagande. To je slika iz prošle ere, a koja zahteva ekstremnu reakciju sa naše strane", kaže Blazi.

Oko 4.000 ljudi okupilo se sinoć u centru Minska na poziv opozicije. "Ne priznajemo izbore. To je državni udar", izjavio je kandidat opozicije Aleksandar Milinkevič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: