Utorak, 20.12.2005.

09:06

Ća ću sa ne ću?

Hrvatski lingvisti preporučuju "ne ću", premijer kaže: "neću".

Izvor: FoNet

Default images

Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika preporučuje pisanje reči "neću" kao "ne ću", a premijer Hrvatske Ivo Sanader kaže da će, kao građanin, tu reč nastaviti da piše spojeno.

Ivo Sanader je rekao da to pitanje treba prepustiti struci, da politika neće i ne sme da odlučuje o tome kako će biti pisana pomenuta reč i podsetio na mišljenje stručnjaka za hrvatski jezik da u prelaznom periodu mogu biti korišćene obe varijante. "Nije vreme oko tog pitanja otvarati velike polemike", kaže on.

Ministar obrazovanja Dragan Primorac takođe smatra da ima dovoljno vremena pre izrade udžbenika po novom pravopisu doneti konačnu odluku. Primorac je Slobodnoj Dalmaciji rekao da će Ministarstvo poštovati odluku Vijeća o novom pravopisu. "Hrvatski jezik je dinamičan, ali treba jasno reći da ne sme biti iritiranja. Većina udžbenika biće štampana po novom pravopisu, a za usklađivanje imamo još dve godine. Prošla su vremena kada je jedan političar mogao u naletu da dozvoli da se danas piše ovako, a sutra onako", kaže Primorac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: