Šešelj počeo svedočenje u Hagu

Haški optuženik, Vojislav Šešelj, počeo je svedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2005.

10:45

Default images

Šešelj je rekao da je se njegova stranka oduvek zalagala za veliku Srbiju i da je to jedina politička organizacija sa takvim programom. Miloševićev SPS, rekao je Šešelj, zalagao se za očuvanje Jugoslavije. Ovaj svedok Miloševićeve odbrane negirao je nekoliko navoda iz optužnice Haškog tužilaštva protiv bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika. Očekuje se da svedočenje Šešelja potraje nekoliko nedelja.

"Zalaganje SRS za veliku Srbiju podrazumeva jedinstvenu srpsku državu u koju će biti uključene sve srpske zemlje i glavnina srpskog naroda, bez obzira na veroispovest. U toj državi bi u bratskom jedinstvu živeli: Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi protestanti i Srbi ateisti", kazao je Šešelj.

Njegov iskaz počeo je polučasovnim citiranjem navoda iz biografije svedoka, da bi se potom optuženi u potpunosti okrenuo navodima iz dela optužnice, koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu. Tako je, pored ostalog, Šešelj odbacio tezu da je 20-ak vojnih, policijskih i političkih funkcionera Srbije i tadasnje SRJ, među kojima i on i Milošević, činilo "zajednički  zločinački poduhvat", uperen protiv kosovskih Albanaca.

Šešelj, koji je u vreme na koje se odnosi kosovska optužnica bio potpredsednik Vlade Srbije, tvrdio je i da su predstavnici "zapadnih sila" želeli rat na Kosovu, a da se Vlada Srbije isključivo zalagala za mirno rešenje konflikta i dijalog sa kosovskim Albancima. Prema njegovom tumačenju, cilj tog nametnutog rata za zapad je bilo razmeštanje vojske na teritoriji Kosova. Vojislav Šešelj je rekao i da je OEBS-ova misija na Kosovu, koju je vodio američki diplomata Vilijem Voker, imala tajni cilj koji je uspela da ostvari: "Misija OEBS-a, pod rukovodstvom Vilijama Vokera, od prvog dana je počela da ih okuplja, stavlja pod svoju zaštitu, reorganizuje i priprema da služe kao NATO pešadija u predstojećoj agresiji".

Svedok odbrane Miloševića je na suđenju rekao i da su predstavnici "zapadnih sila" želeli rat na Kosovu, a da se Vlada Srbije isključivo zalagala za mirno rešenje konflikta i dijalog sa kosovskim Albancima.

Svedok je ocenio da je susretom Ričarda Holbruka sa vođama OVK 1998. Amerika po prvi put otvoreno stala na pobunjeničku stranu, iako ih je do tada nazivala teroristima. Šešeljeve primedbe o značaju činjenice da se američki diplomata izuo pre sastanka sa celnicima OVK izazvale su reakcije sudskog veća. Na pitanje sudije u čemu je značaj toga da je Holbruk skinuo cipele, Šešelj je odgovorio: "Vidite, on im na neki način podilazi, njihovom verskom običaju, na primer, on na taj način sugeriše svoju intimnost sa njima. Kad uđete u nečju kuću, vi se držite uobičajenih građanskih normi ponašanja. Kad činite nešto više od toga, što odgovara tradicionalnim običajima domaćina, vi ostvarujete onda mnogo viši stepen prisnosti sa njim. Jer da on nije skinuo cipele niko mu ne bi zamerio. U civilizovanom svetu se odavno ne skidaju cipele kad se ulazi kod nekoga".

Bivši potpredsednik srpske Vlade je negirao da je policija Srbije prekoračivala svoja ovlašćenja i neselektivno napadala civilne objekte, što je, takođe, jedan od navoda iz haške optužnice protiv Miloševića.

Prema procenama, svedočenje Vojislava Šeselja, koji je i sam optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini, moglo bi da traje nedeljama. Očekuje se da bi bivši potpredsednik Vlade Srbije iduće nedelje mogao da počne da svedoči i o ratovima u Bosni i Hrvatskoj, čime bi postao prvi Miloševićev svedok koji daje iskaz i o tim oružanim sukobima.

U polučasovnom izlaganju Šešelj je rekao da je bio član Saveza komunista od 17 godine, a da je uvek bio pobunjenik i da mu je politika rano postala sudbina.

Milošević je za ispitivanje Šešelja zatražio 20 radnih sati, što znači da će svedočenje trajati više od dve nedelje, računajući i unakrsno i dodatno  ispitivanje. Vojislav Sešelj će biti prvi svedok Miloševićeve odbrane koji će svedočiti i o zbivanjima i ratovima u Hrvatskoj i BiH.

Šešelj je i sam optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, a Milošević se  tereti za genocid u BiH, i ratne zločine na Kosovu i Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: