SRS stigao DS, DSS četvrti

Najpopularnija stranka u Srbiji je DS, tik iza nje je SRS, građani najviše veruju SPC-u i zdravstvu, a od ministara Velimiru Iliću.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2005.

13:18

Default images

Prema rezultatima istraživanja agencije "Marten bord internešenel" i časopisa "Nova srpska politička misao", kada bi izbori u Srbiji bili održani danas, pobedila bi Demokratska stranka i Boris Tadić, u koje poverenje ima 28,7 odsto ispitanika. Sa 0,8 procentnih poena manje sledi Srpska radikalna stranka, u koju poverenje ima 27,9 odsto ispitanih.

Na trećem mestu je Pokret snaga Srbije s 11,7 odsto podrške. Vodeća partija u Vladi Srbije, Demokratska stranka Srbije, je na četvrtom mestu, s podrškom od 10,3 odsto ispitanih. Slede Socijalsitička partija Srbije sa 6,5 i G17 plus s 5,1 odsto, Nova Srbija Velimira Ilića s 4,1 i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića s 3,5, dok Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića uživa poverenje 2,1 odsto ispitanih.

Građani veruju da napretku Srbije najviše može da doprinese predsednik Srbije i DS-a Boris Tadić, 19, 7 odsto, dok u lidera radikala Tomislava Nikolića najviše veruje 15 odsto ispitanih. Premijeru Vojislavu Koštunici najviše veruje 13,4, a Bogoljubu Kariću 10,2 odsto. Slede Velimir Ilić s 4,8, Mlađan Dinkić s 4,7, i Miroljub Labus i Vuk Drašković, 1,1.

Poverenje u zdravstvo, uz "pomoć" korupcije

Šta misle graðani...
Rad ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića u protekloj godini najpozitivnije ocenjuje 26,8 odsto ispitanih. Da je najbolje radio ministar finansija Mlađan Dinkić misli 20,3 odsto, dok je na dalekom trećem mestu ministar policije Dragan Jočić s 3, 4 odsto ispitanih.

Gotovo polovina ispitanih, 49,8 odsto, smatra da će evro do kraja godine neće vredeti više od 89 dinara, dok 36,2 odsto smatra da će preći taj nivo.

Građani i dalje ubedljivo najviše veruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, 23,2 odsto ispitanih. Na drugom mestu prvi put se našlo zdravstvo, u koje poverenje ima 9,9 odsto. Drugo i treće mesto dele predsednik Srbije i Vojska SCG s 5,2 odsto ispitanih koji ima najviše veruju. Peto mesto pripada univerzitetu s 4,9 odsto, a šesto Vladi Srbije i premijeru, 4,2 odsto. Predsedniku SCG najviše veruje 3,7 odsto, lokalnim organima 2,6. Policija je na devetom mestu s 1,8 odsto, sudstvo na 10. mestu s 0,6 odsto, dok Skupštine Srbije i državne zajednice dele 11. mesto s tek 0,3 odsto ispitanika. Iza njih su jedino organi Vojvodine, kojima veruje samo 0,1 odsto ispitanih.

Međutim, zdravstvo, koje se prvi put našlo na drugom mestu kao institucija od poverenja, našlo se na prvom mestu po pitanju korumpiranosti. Čak 18,9 odsto ispitanih na pitanje za koju instituciju misli da je najkorumpiranija, odgovorilo je zdravstvo. Slede Vlada Srbije s 11,6 odsto i policija s 9,5 odsto. Sudstvo je ovoga puta na četvrtom mestu s 1,9 odsto ispitanih. Na pitanje kada su poslednji put dali mito, čak 42, 3 odsto je reklo da nikada nikoga nije podmitilo, 9,7 odsto je reklo da je dalo mito u poslednja tri meseca, a 2,4 odsto u poslednjih šest meseci.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.500 ispitanika na teritoriji Srbije bez Kosova, od 24. januara do 2. februara 2005.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: