Mihajlović: Ostaću gromobran

Izvor: B92

Petak, 29.08.2003.

08:49

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović izjavio je da neće podneti ostavku, zato što "treba ispuniti obećano - pronaći ubice srpskog premijera Zorana Đinđića". "Dakle, ostaću gromobran u koji će još udarati gromovi 'anithaškog bratstva' i protivnika kapitalizma i liberalizma, svejedno u kojoj ulozi", rekao je Mihajlović u intervjuu Večernjim novostima od petka. On je rekao da je davao ostavku i odlazio sa funkcija mnogo puta u životu, ali "sada su okolnosti drugačije". "Krv je pala i treba ostvariti obećano: Ubice u zatvoru, Srbija u Evropi", rekao je Mihajlović. "Pre toga, ostavka bi bila nagrada atentatorima".

Ministar je kazao da ostaje pri tvrdnji da nivo dosad smenjenih funkcionera MUP-a nije nizak, već naprotiv visok i da "nije u pitanju samo 'nivo' o kome neki govore, nego delokrug rada i odgovornosti". Ministar policije kazao je i da izveštaj komisije koja je ispitivala rad Đinđićevog obezbeđenja pokazuje da zavera nije potekla iz struktura obezbeđenja, policije i bezbednosti. "Đinđića nije ubilo, kao Indiru Gandi, lično obezbeđenje", rekao je on. Povodom pitanja kako je moguće da ni posle tri pokušaja atentata na Đinđića ne bude uveden prvi stepen obezbeđenja, Mihajlović je kazao da je "najbolje da se citira izveštaj Koraćeve komisije koja navodi da takvog predloga nije bilo" i dodao da je "mnoge tajne i sam Đinđić odneo u grob".

Mihajlović je rekao da 12. mart ima bezbednosnu, političku i istorijsku dimenziju i da je u bezbednosnom smislu taj dan isto što i 11. septembar za Ameriku. On je atentat na Đinđića opisao kao "klasičan teroristički akt i političku zaveru, sa izrazitom monstruoznošću današnjeg organizovanog kriminala, višegodišnjim kulminiranjem novca, moći i eksplozije apetita". Na pitanje da li se sužava krug oko Milorada Lukovića Legije, ministar je odgovorio da je "Milorad Ulemek Luković bivši legionar kao i njegov prijatelj Ante Gotovina". "Ovo legionarsko bratstvo po krvi je internacionalno, povezano i blisko. Ne dele ih granice, vera, nacija, a približava ih to što su jedan drugom spašavali život i približavaju ih interesi koji su im donosili ogromne profite", rekao je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: