Predstavnici Povratka i Štajner o opstanku Srba na Kosovu

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

17:19

Default images
Poslanici koalicije "Povratak" u skupštini Kosova Dragiša Krstović, Oliver Ivanović i Gojko Savić razgovarali su u četvrtak u Prištini sa šefom UNMIK-a Mihaelom Štajnerom o pitanjima značajnim za opstanak srpske zajednice na Kosovu. Krstović je rekao novinarima da su sa Štajnerom razgovarali o pitanju povratka raseljenih i prenosu ovlašćenja na privremene kosovske institucije kao i da su šefu UNMIK-a "jasno rekli da se ne slažu sa ovim njegovim potezom".

Savić je istakao da Štajner ima nameru da do kraja godine deo nadležnosti prenese na privremene kosovske institucije i da taj svoj stav pravda pritiskom Saveta bezbednosti i odredbama rezolucije 1244. Štajner, prema Savićevim rečima, smatra da dijalog između Prištine i Beograda treba odložiti do leta, zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, sa čime se srpski predstavnici nisu složili. Ivanović je rekao da su se predstavnici "Povratka" usprotivili Štajnerovom predlogu da se "baš sada, u jeku iračke krize i borbe sa organizovanim kriminalom u Srbiji, počne sa prenosom ovlašćenja na privremene kosovske institucije, tim pre što su ih srpski predstavnici i članovi međunarodne zajednice ocenili kao neuspešne". "Njihova stručna sposobnost i politička zrelost su na niskom nivou pa su Srbi sa pravom nezadovoljni, strahuju za svoj opstanak na Kosovu i sve su manje šanse za povratak proteranih", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: