Usaglašeno više od polovine teksta Ustavnog zakona

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2002.

15:42

Default images
Potkomisija za izradu zakona o sprovođenju Ustavne povelje buduće zajednice Srbije i Crne Gore usaglasila je, na sednici u utorak u Beogradu, više od polovine teksta predloga Ustavnog zakona. Rad će biti nastavljen u ponedeljak, kako bi nacrt zakona bio dostavljen Ustavnoj komisiji dan kasnije, odnosno u utorak, saopštio je novinarima u Saveznom parlamentu član Potkomisije, Dragor Hiber: "Samo je nekoliko pitanja ostalo otvoreno, ne zato što postoji koncepcijski spor, nego u traganju za najpogodnijim formulacijama, odnosno rešenjima. Potkomisija se dogovorila da nastavi da radi u ponedeljak u Podgorici, tek u ponedeljak zbog izbora koji su u nedelju u Crnoj Gori, sa namerom da završi posao, a da sednica Ustavne komisije bude održana u utorak. Ako je potrošeno mnogo vremena proletos i letos na pripremi teksta Ustavne povelje, čini se da sada radimo mnogo efikasnije i brže i da ima izgleda da će Ustavna povelja sa pratećim dokumentima biti usvojena pre kraja kalendarske godine", kazao je Hiber.

Član Potkomisije iz Crne Gore Igor Lukšić rekao je da je dogovoreno da savezne institucije, koje Ustavnom poveljom prestaju da postoje, obavljaju posao do konstituisanja novih, odnosno do 31. januara: "Ono što je po meni danas najvažnije a spada u onaj dio teksta koji smo ustaglasili, jeste da smo se dogovorili da one institucije koje su predviđene da nastave sa radom obavljaju svoj posao do konstituisanja novih organa do 31. januara 2003. godine i tako da one nemaju mogućnost da donose nikakve važnije odluke ili da preuzimaju bilo kakve obaveze, već samo da pripreme primopredaju, da održavaju grijanje u tim zgradama i slična pitanja. Znači, prosto da pripreme teren za one ljude koji budu došli da rade na ozbiljnim poslovima koji čekaju Srbiju i Crnu Goru, prije svega to je proces stabilizacije i asocijacije", kazao je Lukšić.

Član Ustavne potkomisije Boško Ristić izjavio je da je jedno od glavnih neusaglašenih pitanja u Zakonu za sprovođenje ustavne povelje prelazak Narodne banke Jugoslavije na republički nivo. On je rekao da bi Narodna banka Srbije trebalo da bude finansijski agent i garant preuzetih obaveza državne zajednice Srbije i Crne Gore pred međunarodnim finasijskim institucijama. Predstavnici Crne Gore nisu imali ovlašćenja da danas podrže ovo rešenje, ali će u ponedeljak, na sednici u Podgorici, biti sve usaglašeno, smatra Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: