Nedelja, 20.12.2009.

16:18

Uhapšeno šest navijača

Policija je uhapslila 6 osoba za koje se sumnja da su učestvovali u grupi koja je pretila Brankici Stanković da će proći kao novinar Slavko Ćuruvija.

Izvor: B92

Default images

Hulgani nastavljaju da prete smrću autorki “Insajdera” pokušavajući da zastrašivanjem zaustave serijal emisija u kojima se otkriva kriminalna pozadina nekih vođa navijačkih grupa.

Iako su pretnje izrečene na utakmici Partizan - Šahtjor osudili i neki od čelnika Olimpijskog komiteta i Fudbalskog saveza Srbije, pa čak i Fudbalski klub Partizan, osuda njihove najbliže okoline, pravih navijača i dalje izostaje.

Šef beogradskog odbora LDP-a Dejan Ranđić kaže da se ne radi o pretnjma Brankici Stanković već pretnjama nekome ko je imao hrabrosti i snage da otvori opasne teme. On smatra da država ima snage da se izbori sa tim problemom i obavi posao koji građani od nje očekuju.

“Mislim da je u ovom slučaju Brankica Stanković samo paradigma otvaranja nekakvih novih procesa odnosno mi ovde imamo situaciju kao u onoj pripoveci ili bajci "car je go". Ja mislim da država mora da ima kapacitete. Republičkoj vlasti su puna usta promena u sudstvu, tužilaštvu, i drugim sferama koje se promovišu upravo tim povodom i država mora imati kapaciteta", objašnjava on.

"S druge strane na to nas obavezuju i evropske integracije. Znači ovakvi procesi se mogu videti u Rusiji gde postoje hajke na novinare ali ja mislim da nam Rusija po tom pitanju nije uzor”, kaže Ranđić.

Podsetimo, prema istraživanju "Insajdera", protiv pojedinih vođa navijačkih grupa, u poslednjih nekoliko godina, podneto je više od sto krivičnih prijava za razna krivična dela. Između ostalog, prijave su podnošene za ubistva, prodaju droge, nanošenje teških telesnih povreda, iznude, otmice, pljačku, pretnje klanjem, ubijanjem i silovanjem.

Sudski postupci, međutim, nisu završeni do kraja, pa se postavlja pitanje zbog čega uopšte država predlaže zabranu čitavih grupa kada postoje pojedinci koji su osumnjičeni za mnoga krivična dela. Prema zvaničnoj evidenciji policije, na osnovnu prekršajnih i krivičnih prijava registrovano je između 2.500 i 3.000 ekstremnih navijača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: