Četvrtak, 29.11.2007.

06:33

Ban: Kompromis o Kosovu još moguć

Ki Mun Ban nastavlja da podržava napore trojke Kontakt grupe na rešavanju statusa Kosova, izjavio njegov portparol Farhan Hak.

Izvor: B92, Beta

Default images

Hak je rekao i da generalni sekretar UN smatra da je kompromis još moguć. "Vremena nisu optimistična, ali mi ipak nismo odustali, niti smatramo da je vreme da 'trojka' odustane, već da imamo još vremena", rekao je Hak.

On je dodao da je očigledno da su pregovori u teškoj fazi ali da generalni sekretar UN ohrabruje "trojku" da ostane angažovana u procesu i učini sve što može kako bi pre isteka roka, 10. decembra, postigla konsenzus.

"'Trojka' trenutno radi sa stranama i pokušava da postigne dogovor. Ki Mun Ban nastavlja da ih ohrabruje u tome i oni će mu podneti izveštaj", rekao je portparol generalnog sekretara UN.

A visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je u Njujorku da je s Ki Mun Banom razgovarao o pregovorima o statusu Kosova i situaciji u BiH.

"Govorili smo o Balkanu generalno, posebno o BiH, i o pregovorima 'trojke' EU, SAD i Ruske Federacije za pronalaženje sporazumnog rešenja Beograda i Prištine za konačni status Kosova", rekao je Solana nakon sastanka s Ki Mun Banom u sedištu UN.

Solana je dodao i da su razgovarali o saopštenju trojke Kontakt grupe izdatom nakon pregovora u Austriji.

"Osnovni deo izveštaja gotov do nedelje"

Međunarodna posrednička "trojka" za Kosovo počela je da priprema izveštaj o dosadašnjim pregovima koji treba da bude predstavljen 10. decembra generalnom sekretaru UN, izjavio je ruski predstavnik Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je agenciji RIA "Novosti" rekao da je planirano da se osnovni posao oko pisanja izveštaja okonča u nedelju, uoči odlaska članova "trojke" u Beograd i Prištinu, 3. decembra.

Na tim sastancima, kazao je Harčenko, strane će biti upoznate sa osnovnim delovima izveštaja, a zatim će 9. decembra u Beču dokument biti predstavljen svim članicama Kontakt grupe.

"Po okončanju poslednje runde pregovora u austrijskom Badenu mi smo već obavili konsultacije o sačinjavanju dokumenta", kazao je ruski diplomata za agenciju RIA "Novosti" i dodao da će izveštaj imati "faktološki karakter".

Prema njegovim rečima, u izveštaju neće biti izneti bilo kakvi zaključi ili preporuke, pošto to nije predviđeno mandatom "trojke".

"To ne znači da nam predstoji jednostavan zadatak, posto 'faktološki' ni u kom slučaju ne znači odsustvo sadržine: od izbora činjenica i od njihovog dostavljanja zavisiće veoma mnogo", kazao je Bocan-Harčenko.

On je kazao da su u sastavljanju izveštaja već načinjeni prvi koraci, ali da je do "savršenstva, onog što bismo hteli - još daleko".

"Trojka" 3. decembra opet u Beogradu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev nije danas bio spreman da odgovori na pitanje kakva će biti reakcija Rusije ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova posle 10. decembra.

"Rusija je spremna da utiče na produžetak pregovora i nalaženje kompromisnog rešenja. Ja sada nisam spreman da pričam o tome šta bi Rusija uradila kada bi došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali to bi bilo najgore rešenje", rekao je Aleksejev.

Pre no što izveštaj o pregovorima o Kosovu 10. decembra preda generalnom sekretaru UN, međunarodna trojka 3. decembra još jednom dolazi u Beograd i Prištinu. Juče završene pregovore o Kosovu, pored neuspeha u nalaženju kompromisa, obeležila je nesaglasnost "trojke" o nastavku pregovora. Rusija, za razliku od predstavnika EU i SAD, smatra da pregovarački proces treba nastaviti i posle 10. decembra. Predstavnik EU u 'trojci' Volfgang Išinger izjavio je za BBC da su sve mogućnosti za kompromis ispitane i da dalji pregovori ne bi doneli bolji rezultat.

Na opasku da bi jednostrano proglašenje Kosova moglo da dovede do velike nestabilnosti u regionu, Išinger kaže da bi to bi moglo da dovede do problema, ali da su obe strane privržene tome da ne uzrokuju nikakvo nasilje ni pod kakvim uslovima.

"Ne zaboravimo da se na Kosovu nalazi 15.000 vojnika pod komandom NATO-a. Dakle, mi smo pripremljeni na nestabilnost u regionu. Nadam se samo da nećemo morati da još više dramatizujemo situaciju u periodu koji je pred nama, koji će u svakom slučaju biti problematičan za ceo region. Uvek je bolje spremiti se na najgori mogući scenario jer, ako se na to spremite, verovatno do najgoreg neće doći. Mislim da je ispravna politika UN, NATO-a i EU da prisutnost svojih pripadnika, i vojnih i civilnih, učini jasno vidljivom. To se čini kako bi svi razumeli da mi u EU ovo poslednje nerešeno pitanje iz ere posle hladnog rata smatramo evropskim problemom, koji će rešiti Evropljani, uz ogromnu odgovornost Evrope", kaže on.

Iako smatra da predlog zvaničnog Beograda o širokoj autonomiji za Kosovo nije loša ponuda, Išinger ukazuje da je situacija na terenu takva da Kosovo poslednjih osam godina, u svim praktičnim aspektima, nije deo Srbije.

Ambasadori Francuske i Nemačke u Beogradu Žan-Fransoa Teral i Volfram Mas žale što na pregovorima o Kosovu nije nađeno rešenje, ali se nadaju da to na duže staze neće ugroziti odnose sa Srbijom.

"Mi smo svakako razočarani što neke ideje koje je dao Išinger nisu prihvaćene. Možda je to bila šansa, ali je niko nije prihvatio. Teško je sada predviđati šta će se dogoditi, ali potrebno nam je da se taj proces i to političko pitanje reši na miran način. Mi ćemo pokušavati do kraja da iskoristimo priliku da nađemo neko rešenje. To je proces u kom svi učestvujemo", kaže Teral.

"Velika je šteta što pregovori nisu uspeli. Proces se vraća generalnom sekretaru UN. Mi ćemo morati da nađemo način da se nosimo s posledicama. Mislim da je pred nama teško vreme, ali snažno verujem da će građani i vlada u Srbiji shvatiti da EU i Nemačka posebno nude pomoć ovoj zemlji da izgradi bolju budućnost. Taj put je i dalje otvoren i na Srbiji je da odluči u kom pravcu želi da ide", kaže Mas.

Berns: Potrebno doneti "određene odluke"

Američki državni podsekretar Nikolas Berns izjavio je u Madridu da će međunarodna zajednica morati da donese "određene odluke" ukoliko pregovori o budućem statusu Kosova ne uspeju do 10. decembra.

"Ne želim da predviđam šta će to da bude, dok ne vidimo dokle smo stigli do 10.decembra, ali moram da kažem da između Rusije i SAD postoje značajne razlike", rekao je Berns.

On je u Madridu, gde se održava ministarski sastanak zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Prema Bernsu, posle 10. decembra uslediće "prelazni period", kada će svi morati da urade "ono što moraju", preneo je radio BBC.

On se nada da će Rusija postupiti "konstruktivno" i prihvatiti "stvarnost na terenu" na Kosovu, kao i da će podstaći srpsku vladu na kompromis.

"Tokom proteklih godinu i po dana, nismo videli da je srpska vlada na to spremna", rekao je Berns.

Kovačević: Kompromis jedino unutar "trojke"

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević ocenio je da su razgovori o Kosovu pri kraju i da je kompromis moguć jedino unutar posredničke trojke između Evropske unije i Rusije i Rusije i Amerike.

Kovačević je u emisiji Kažiprst B92 rekao da kompromisa u razgovorima u Badenu nije bilo i da je ta "runda" pregovora definitivno neuspešno završena, a da "drugo poglavlje" sledi u decembru, kada predstoji sednica Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama.

On smatra da posle 10. decembra "neće doći nikakav katastrofalni 11. decembar, nego će, ipak, to izvesno vreme po samoj tehnologiji potrajati", što je "motivisano time da konačan ishod, ipak, ne bude poznat pre izbora u Srbiji".

Ocenivši da je to što je međunarodna zajednica upućivala na direktne pregovore Beograda i Prištine bila "floskula", jer su svi znali da oni neće doneti napredak, Kovačević je ukazao da se moglo očekivati da će kompromisno rešenje ponuditi EU, koja je najzainteresovanija, s obzirom na to da se Moskva i Vašington nisu pomerili u stavovima.

"Maksimum do koga su došli, to je taj takozvani neutralni status i, prema tome, ni tu, izgleda, neće biti mnogo kompromisa, jer je sve veći broj zemalja u EU (...) koje su spremne da podrže jedinstven stav, koji je na neki način prihvatanje Ahtisarijevog plana", smatra on.

Ocenivši da je pozicija Rusije "najkomotnija" i da ona, bez obzira na ishod razgovora o Kosovu, ne može da izgubi, Kovačević je prokomentarisao da je situacija ne samo zamršena i konfliktna, nego i zabrinjavajuća.

On je ocenio da su se "ukrstile neizvesnosti", da je ugrožen i mir i da su "dodatni problemi" - Republika Srpska i "sasvim nepotrebno otvaranje rasprave o tome hoćemo li u NATO".

"Pregovarački tim, uključujući i predsednika (Borisa Tadića) i premijera (Vojislava Koštunicu), nema nikakav manevarski prostor i ne može pobeći od onoga što je već zatečeno, kao prihvaćena obaveza", rekao je Kovačević.

“Srpska strana načinila korak napred”

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić ocenio je u emisiji Poligraf TV B92 da je na pregovorima u Badenu srpska strana napravila neke korake napred u pogledu konačnog rešenja za Kosovo.

"Ovo što je sa naše strane izloženo, od suvereniteta Srbije je na Kosovu ostao goli suverenitet, od teritorijalnog integriteta je ostala formalna strana tog integriteta, mnoga prava i mnoge nadležnosti su date, prenete na kosovske Albance u svim oblastima", kaže on.

"Čak i onim koje su zadržano pravo Srbije, kao što je odbrana recimo, to su dosta velika ovlašćenja“, kazao je Lazić.

On je rekao da bi ti predlozi imali znatno veći efekat da ih je srpska strana pre nekoliko godina predložila međunarodnoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

20 h

Podeli: