Četvrtak, 24.02.2005.

10:08

BiH: Tri ili šest novih optužnica

Licitiranje sa imenima onih koji se nalaze na novim optužnicama Haškog suda nastavlja se, a prednjače bosanski mediji.

Izvor: B92, Beta

Default images

Državna televizija BiH javila je da je Tribunal podigao još tri optužnice protiv trojice Bošnjaka. Te optužnice su podignute zbog ratnih zločina počinjenih tokom rata u Bosni.

Izvor kanala BHT1 tvrdi da je, osim ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine, generala Rasima Delića, tribunal optužio i bivšeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, komandanta Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina, kao i bivšeg šefa policije u Trnovu Edhema Godinjaka. Isti izvor navodi da bi te tri optužnice trebalo da budu prosleđene iz Haga u Sarajevo do kraja ove nedelje.

Istovremeno, prema pisanju "Dnevnog avaza", šest novih optužnica stići će u Beograd, Prištinu i Skoplje. Na optužnicama se, kako tvrdi list, nalaze general nekadašnje JNA, Momčilo Perišić, predsednik Vlade Kosova, Ramuš Haradinaj, i bivši ministar odbrane Makedonije, Ljube Boškovski.
Optuženi su, takođe, i ratni ministar policije Republike Srpske, Momčilo Mandić, i dvojica generala Vojske RS, Zdravko Tolimir i Radivoje Miletić, tvrdi list, pozivajući se na svoje izvore, koji nisu imenovani.

"Dnevni avaz" piše da se Perišić, pored ostalog, tereti za razaranje Mostara početkom rata u BiH 1992, Mandić za zločine koje su u BiH počinili pripadnici srpskih policijskih formacija, a Tolimir i Miletić, kao bliski saradnici Ratka Mladića, za zločine koje je vojska bosanskih Srba počinila u BiH. Haradinaj se okrivljuje za zločine koje su pripadnici OVK-a počinili na Kosovu nad albanskim i nealbanskim stanovništvom 1999. godine, a Bučkovski za zločine koji su nad Albancima izvršeni 2001. godine u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

17 h

Podeli: