Ponedeljak, 22.04.2013.

08:44

Srbi sa severa odbacili sporazum

Srbi sa severa Kosova poručili su s protesta u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju briselski sporazum.

Izvor: Tanjug

Default images

Na protestu pod nazivom "Sever Kosova i Metohije ostaje u Srbiji" zatraženo je takođe da se građani Srbije izjasne na referendumu o predloženom sporazumu i poručeno da je "vreme za osnivanje Skupštine AP Kosova i Metohije".

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Krstimir Pantić sa trga Šumadija poručio je da su pred Srbima sa severa tri puta - ka Prištini, ka Beogradu, i treći "koji vodi u neizvesnost, ali jedino moguć" put ka osnivanju skupštine Zajednice srpskih opština.

"Treći put je put u neizvesnost, uz rizik, ali jedino moguć", rekao je Pantić.
Foto: Beta, AP
Građani su nosili zastave Srbije i parole na kojima je, pored ostalog, pisalo: Nećemo kosovski pečat, Nema predaje, Ne zakonima i ustavu Kosova, Odavde nema dalje, Ne sporazumu u Briselu...

Na skupu će, kako je najavljeno, biti usvojena Deklaracija Sabora srpskog naroda, u kojoj se, pored ostalog, kaže da je postignuti sporazum u Briselu, koji je Vlada Srbije ranije danas i potvrdila, nelegitiman i nevažeći i da "narod koji živi na Kosovu i Metohiji neće dozvoliti njegovo sprovođenje, jer bi time potpao pod vlast lažne države Kosovo".

Tokom protesta kafići, restorani i prodavnice u gradu su bili zatvoreni. Skup je počeo nešto posle 12 sati intoniranjem himne "Bože pravde", a organizatori skupa su opštine Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

File: Srbi da daju sebi vremena

Evropski komesar Štefan File je u Luksemburgu izjavio da je sporazumom vlada Kosova i Srbije obezbeđeno da kosovska vlast bude primenjena, ali i da je zajamčeno da se uvaže interesi i prava kosovskih Srba.

File je to rekao novinarima na molbu da kaže šta misli o stavu kosovskih Srba da sporazum Beograd-Priština nije povoljan za njih.

Evropski komesar je naveo da "kosovski Srbi treba da sebi daju vremena i rasprave to međusobno, sa svojim partnerima u Srbiji, ali i sa sagovornicima na Kosovu".

"Ono što je predloženo, jeste uravnoteženo i obezbeđuje da na određen način kosovska vlast bude primenjena na celoj teritoriji, ali sporazum posebno osigurava da se vodi računa o interesima i pravima srpske manjine na Severu i ne samo na severu Kosova", podvukao je File.

Komesar je pozvao da se to sagleda u širem okviru jer su pregovori o sporazumu, vođeni uz posredovanje EU, "važan korak ka približavanju i Srbije i Kosova EU, a to je konačni cilj koji žele da dostignu građani Srbije i Kosova, i postanu građani Evropske unije".

"U okviru tog procesa i članstva u EU, njihova prava i interesi biće potpuno zajamčeni", zaključio je File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: