Četvrtak, 21.11.2013.

14:10

Jak tim za proces sa Hrvatskom

Pravni tim Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u procesu s Hrvatskom po međusobnim tužbama za genocid ne razlikuje se mnogo od onog koji je oborio tužbu BIH.

Izvor: B92

Default images

Izvesno je da će se 3. marta 2014. godine pred tim sudom u Hagu održati završna rasprava po međusobnim tužbama, a iz pravnog tima Srbije uveravaju da već imaju strategiju vođenja procesa i da su potpuno spremni. Tim čine domaći i međunarodni stručnjaci, sa Sašom Obradovićem na čelu.

Obradović za B92 kaže da je postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, za koji se spremaju Srbija i Hrvatska, specifičan i da ne liči ni na postupke pred našim domaćim sudovima ni na postupke pred Haškim tribunalom.

"To je jedan sprecifičan postupak koji prakitčno ima dve faze - svoju pisanu fazu koja je trajala tokom nekoliko godina i usmenu fazu u kojoj se mi već sada nalazimo i u kojoj već raspravljamo izvesna procesna pitanja. Ta usmena faza se završava tom raspravom koja počinje 3. marta. Tada će najpre Hrvatska izneti svoje argumente tužbe tokom nekoliko sednica, a potom će Srbija na te argumente odgovoriti i onda izneti elemente svog protivtužbenog zakona. Potom će u još jednom krugu obe strane imati priliku da repliciraju na navode druge strane", objašnjava Obradović.

On ističe da će u pravnom timu Srbije ponovo biti stručnjaci iz evrope i domaći pravnici i da će baza tima biti ista kao ona što je bila u sporu sa Bosnom i Hercegovinom.

"Baza tima je ona koja je činila naš tim iz spora sa BIH, koji nas je tada prilično uspešno zastupao. Tu je i profesor Andrea Cimerman iz Nemačke, profesor Viljam Šabas koji je jedan od najvećih stručnjaka u svetu za pravno tumačenje genocida u međunarodnim odnosima i on je predsednik međunarodnog udruženja proučavalaca genocida", precizira Saša Obradović.

Obradović navodi da i Srbija poput Hrvatske na listi svedoka ima domaće i strane, ali da se još čeka konačna odluka suda da li će svedoci biti pozivani na svedočenje ili će se u obzir uzimati njihove prethodne izjave.

Konačnu presudu ne treba očekivati pre kraja 2014. ili početka 2015. godine a moguća su ishodi: da sud presudi da je bilo genocida na jednoj ili drugoj strani, da su Srbija i Hrvatska počinile genocid, ili da genocida nije bilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: