Nova vest
Fudbal 18

14.6.2024.

11:55

"Uhvati te 'jeza' kad vidiš sastav Engleza" ; "Istrošili su se"; "Imamo problema u sredini" VIDEO

Nekadašnji reprezentativac Dragan Mladenović i fudbalski trener Dragomir Okuka govorili su o šansama Srbije na EURO 2024.

Izvor: TV Prva

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Profimedia

Gosti emisije "Jutro" na TV Prva, bili su Mladenović i Okuka, srpski fudbalski radnici, a njihovo viđenje svega jeste da Srbija može da prođe grupnu fazu.

Ko su favoriti?

"Evropsko prvenstvo je koje je u rangu Svetskog prvenstva. Još tu fali Brazil i Argentina. Izuzetno jako takmičenje. Veliki uspeh što smo ovde. Veliki je broj favorita Francuska, Nemačka, Engleska, Portugalija, čak i Hrvatska. Da li će neko iznenaditi? Teško je reći, da osvoji nekog ko nije favorit, vrlo je teško", rekao je Okuka.

"Ono što je interesantno jeste da ima dve ili tri grupe "smrti". Gde su Španija, Italija i Hrvatska, to je faktički grupa gde pobednik može i da osvoji prvenstvo. Imate neki broj kvalitetnih ekipa, ne treba zaboraviti Nemce koji su domaćin prvenstva, Engleze koji pretenduju najveći plasman, nisu ga nikad osvajali, ali su uvek tu poslednjih 10 godina, polufinale-četvrtfinale. Selektor je rekao da će se povući ako ne osvoji prvenstvo. Odgovornost je velika na ljudima koji vode savez i imaju kvalitetne igrače da to ostvare", dodao je Mladenović.

"Englezi sad imaju nešto važno za iskorak"

EPA-EFE/Robert Perry

Francuska je najkonstantnija. Uvek u vrhu i uvek favorit.

"Francuska je uvek favorit i na svetskom i evropskom prvenstvu, ali ne treba zaboraviti da i Francuska i Engleska ima dobre igrače. Nemačka je favorit pošto je domaćin i vlada dobra atmosfera. Jedno od iznenađenja može da bude Hrvatska, koja ima kontinuitet, ima igrača koji su igrali u Rusiji i Kataru, ali i mladih igrača", rekao je Okuka.

"Što je meni interesantno posle dužeg niza godina. Englezi iza sebe imaju jednu mega zvezdu, a to je Džud Belingem. To je možda nešto što je falilo Engleskoj za iskorak. Bekam je bio medijski vrhunski igrač i medijska zvezda, u odnosu na Pola Gaskojina i Džuda Belingema. Mislim da se nametnuo u Realu, kao najveći klub na svetu. Bez njega ne bi bilo isto", istakao je Mladenović.

Utakmica sa Engleskom?

"Najbitnija utakmica je uvek prva. Dobro bi bilo da se pobedi. To ne treba ništa da znači. Koliko je to bitno, može da bude i problem za Engleze. Te prve utakmice znaju da naprave ozbiljan problem. Treba biti hrabar. Lepo je kad igrač kaže da treba da se napadne. Lepo je, ali moramo da vodimo računa da ne primimo gol. Englezi će krenuti od prvog trenutka da postignu pogodak. Ukoliko se prvo poluvreme završi nerešeno ili damo gol, može da dođe do promene toka utakmice", rekao je Mladenović.

"Lako je reći, ali mislim da protiv Engleza je teško igrati. Mi smo u situaciji da oni diktiraju kako se igra. Mi ćemo morati da čekamo našu šansu, kontru. Jedna stvar koja daje nadu je da možemo da prođemo grupu. Otišli smo bez velike euforije. Imali smo veliko Svetsko prvenstvo, koje je najbolje iskustvo za igrače i stručni štab. Izvukli smo pouke. Većina igrača zajedno sa selektorom je bila na Svetskom prvenstvu i to je dobra stvar za nas", dodao je Okuka i nastavio:

"To je naša šansa"

Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

"Dobili smo grupu, gde bi Sloveniju trebalo da pobedimo i sa Danskom da igramo za prolaz. Ne treba pocenjivati Sloveniju, ali ako ne možemo da ih dobijemo, ne zaslužujemo da idemo dalje. Sa Englezima ćemo da igramo, oni će da diktiraju tempo. Engleska je sastavljena od igrača, koji su odigrali 60-70 utakmica u svom prvenstvu. Istrošeni su, pitanje je koliko će biti spremni za tu utakmicu. To je naša šansa. Možemo nešto da uradimo kao kolektiv i iznenadimo, ali na drugim utakmicama tražimo prolaz dalje".

Kako zaustaviti Engleze, da li Srbija može?

"Bilo bi lepo, kada imate takvu ekipu sa takvim imenima. To su sve igrači koji tek nadolaze u svetskom fudbalu. Generalno mlada ekipa, jednostavno te jeza uhvati kad vidiš kakva su imena. Ono što su Englezi napravili par godina, jeste smena generacija. Bili su Svetski prvaci do 21 godine, ako se dobro sećam. Imaju iskustva sa velikih takmičenja. Otežavajuća okolnost je što nisu uspeli da naprave rezultat. Poznavajući njihov mentalitet, pokušaće sve da osvoje šampionat."

"Imaćemo dve-tri dobre šanse"

Profimedia

Promenio se engleski fudbal, više liči na španski.

"Sigurno, ono što se očekuje da napadnu odmah. Fizički to mogu da izdrže. Od prvog minuta bi napadao. Oni su igrači koji to mogu da rade. Mladi su igrači, jeste problem veliki broj utakmica, ali su veliki profesionalci. Mogu da izdrže turnirski sistem takmičenja. Veliki problem ćemo imati, ali sigurno ćemo dobiti šansu", rekao je Mladenović.

"Visoko će nas napasti, drugačije ne mogu da igraju. Koliko će uspeti da nas omeju, to zavisi od nas. Ukoliko uspemo da postavimo "niski blok", na nekih 30-40 metara, moći ćemo da se brzo transformišemo u napad. Neće nam dozvoliti puno šansa, ali sam siguran da ćemo imati dve-tri dobre. Imaju izuzetno jaku sredinu. Velika je opasnost kod njih. Imamo problema u srednjem delu terena", rekao je Okuka.

Obojica smatraju da ćemo proći grupunu fazu.

Izvor: prva

Podeli:

Komentari 18

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu