Utorak, 21.05.2013.

14:27

Bez osnova za spor s ATP Vojvodinom

Smanjenje odštetnog iznosa u sporu Novog Sada i ATP Vojvodina sa 13 na tri miliona evra biće osnovni argument Grada u preostala dva spora, kaže Vučević.

Izvor: Beta

Default images

Naredna dva spora vode se sa Ilijom Devićem, bivšim većinskim vlasnikom ATP.

"Ovakvom presudom najviše sudske instance, otpali su svi pravni osnovi za vođenje bilo kakvog spora protiv Novog Sada. Grad ovim izlazi iz problema sa ATP Vojvodinom", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema njegovim rečima, budući da je vrednost tih sporova veća od šest milijardi dinara, odluka Vrhovnog kasacionog suda, kojom je ugovor Grada i ATP "Vojvodina" proglašen za ništavan, u sudskoj praksi bi najverovatnije trebalo da bude dovoljan argument za odbacivanje tih tužbi.

Iako su novinari na tome insistirali, Vučević danas nije želeo da iznese imena osoba odgovornih za potpisivanje štetnog ugovora koji je, sa zateznim kamatama, Grad koštao 400 miliona dinara.

Gradonačelnik je naveo da neki žele da "upiranje prstom" iskoriste kao dokazni materijal i dodao da "nijedan predstavnik Novog Sada neće govoriti protiv Grada".

"Nemojte stalno da insistirate da mi kažemo nešto loše za Grad, kada znate da je izjava jednog odbornika bila dokazni materijal. Mislite da ću da kažem i ja tako nešto? Nikog ne štitimo, niko nije amnestiran i tu ne postoji problem", rekao je gradonačelnik.

Član pravnog tima Novog Sada u sporu sa ATP "Vojvodina" Miroje Jovanović rekao je da je u presudi Vrhovni kasacioni sud utvrdio da postoji namera monopola, zbog čega teza da je Ilija Dević bio diskriminisan radom druge autobuske stanice "pada u vodu".

"U očima evropskih institucija, od komisije koja se bavi zaštitom prava konkurencije, do Suda evropske unije, ATP 'Vojvodina' je diskvalifikovana. Ti si, prijatelju, hteo da budeš monopolista i tu se priča završava", rekao je Jovanović.

Grad će odštetni iznos od četiri miliona evra poslati na naplatu još danas, nakon čega će uslediti rebalans budžeta, kojim će biti utvrđeno da li će kapitalne investicije biti uvrštene u spisak projekata koji će se finansirati iz gradske kase.

Odluci Vrhovnog kasacionog suda prethodilo je odlaganje prinudne naplate više od 1,3 milijarde dinara, sa pripadajućim kamatama, od novosadske lokalne samouprave, jer prema presudi Privrednog suda Grad nije poštovao ugovor o izmeštanju međumesnog autobuskog saobraćaja na novu stanicu.

Taj ugovor su 2006. godine potpisali gradonačelnica Maja Gojković i tadašnji većinski vlasnik ATP "Vojvodina" Ilija Dević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: