Subota, 20.08.2011.

15:54

Uz ugovor blanko otkaz ili otkaz?

Pojedini poslodavci u Srbiji od radnika traže da uz ugovor o radu potpišu i unapred pripremljen otkaz, što je nezakonito.

Izvor: B92

Default images

Na taj način poslodavci žele da izbegnu plaćanje otpremine i davanje objašnjenja o tome zbog čega ste dobili otkaz.

U Ministarstvu rada navode da je to protivzakonito i pozivaju radnike da ne potpisuju blanko otkaze.

Marko Popović, radnik Morave IN iz Kruševca, tvrdi da je uz ugovor kojim je, pre par godina dobio posao, morao da potpiše i unapred pripremljen otkaz. Kaže da je znao da to nije po zakonu, ali da je strah od gubitka posla bio jači.

"Morao sam da potpišem blanko raskid ugovora, iz prostog razloga što mi je rečeno da ako taj papir ne popišem neću moći više da radim. Posao mi je bio preko potreban, rodilo mi se dete tada, tako da sam morao da potpišem. Čak ni kopije ugovora nismo dobili. To je sve kod njih ostalo. Sve i blanko raskid ugovora i ugovori", kaže Popović.

U Moravi In demantuju Popovićeve tvrdnje i navode da nije tačno da od svojih radnika traže da potpišu blanko otkaze.

"Tako nešto prvi put čujem. Stvarno mi nije u znanju da se tako radi. I nikome do sada nije dat otkaz, niti je korišćeno nešto slično", kaže Verica Ćirković, iz Morave IN.

U ministarstvu radu kažu da znaju da pojedini poslodavci traže od svojih zaposlenih da potpisuju blanko otkaze. Međutim, kao i ovom slučaju, to je teško dokazati.

"Obično mladi potpišu takvu blanko izjavu. Imamo infomacije da je to čest slučaj u bankama i osiguravajućim kućama, i tek kada dođe do realizacije takve izjave, onda nam se javljaju radnici, ali tada je kasno. Naša inspekcija rada onda ne može da reaguje. Ono što je najvažnije, tu uglavnom nema dokaza, jer poslodavac tu izjavu zadržava za sebe", kaže Radmila Katić, pomoćnica ministra za rad.

Zahtev da se potpise blanko otkaz je nezakoniti, i to se jasno navodi u članu 26 zakona o radu.

"Apsoluto je protivzakonito, i u procesu zasnivanja radnog odnosa ljudi mogu da nam se jave našoj inspekciji rada. Inspekcije će se i u tom slučaju susresti sa nedostakom dokaza, ali je jako je važno da zaposleni to prijave", kaže Katićeva.

Ranije potpisan sporazumni raskid ugovora o radu znači da poslodavac nije dužan da vam da isplati otpreminu ili da vam da objašenjenje zašto vas otpušta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: